Kozmetika Šminka Lepota
Shutterstock
Beli laboratosijski miš Miševi Pacovi Pacov
Testirano na miševima, Foto: Shutterstock

Tretmani "eliksirom mladosti", koji usporava starenje, možda su mogući i kod ljudi, nakon što je eksperimentom potvrđeno produženje životnog veka miševa.

Tajna je u uklanjanju starih i istrošenih ćelija, koje se tokom vremena gomilaju i imaju razarajući efekat na telo, otkrili su naučnici sa američke klinike "Mejo".

Kada su upotrebili taj tretman na genetski modifikovanim miševima, rezultati su bili neverovatni - životinje su živele od 25 do 35 odsto duže, a bile su i zdravije.

Miševi su bili aktivniji, a srce i bubrezi su im funkcionisali bolje od miševa koji su prirodno starili. Telesna tkiva i organi imali su manje tragova štetnih upala, a imali su i manje tumora.

Naučnici još nisu sigurni koliko bi ljudi mogli imati koristi od ovog otkrića. Ali, istraživački timovi već "love" jedinjenja koja bi ciljala stare ćelije i formirala osnovu tretmana za usporavanje procesa starenja i kod ljudi.

Dr Daren Bejker, naučnik koji je vodio tim klinike "Mejo" u proučavanju miševa, smatra da "nije preterano verovati da će nauka doći do načina da ukloni stare ćelije i kod ljudi".

Senescentne, odnosno stare ćelije ne funkcionišu pravilno, te su potencijalno opasne, iako se više ne dele. One nanose štetu, jer izlučuju molekule koji oštećuju obližnje tkivo i uzrokuju hroničnu upalu. Zbog toga su ove ćelije blisko povezane sa starosnim bolestima i slabljenjem organizma. Iako ih imuni sistem redovno uklanja, s vremenom taj proces postaje sve manje efikasan pa su takve ćelije sve brojnije.

Tim iz klinike "Mejo" želeo je da shvati šta bi se dogodilo sa sredovečnim miševima kada bi bili zaštićeni od efekta senescentnih ćelija.

Zato su napravili soj genetski modifikovanih miševa sa "samoubilačkim genom" koji je tražio i ubijao senescentne ćelije kada bi ga aktivirao lek.

- Svim miševima kojima su tretmanom uklonjene ove ćelije produžen je život - ističe dr Bejker i napominje da su u svim slučajevima otkrili i značajno bolje zdravlje miševa.

Tretman nije imao nikakvih očitih negativnih posledica - navode naučnici.