Lekar
Stock Photo
Lekar

Stock Photo

Lekar, Foto: Stock Photo

Elektronske zdravstvene knjižice trebalo bi da smanje zadržavanje na šalteru i ubrzaju administrativnu proceduru, ali je u praksi situacija drugačija, pišu "Večernje novosti".

Čeka se još duže, jer u novoj kartici zdravstvenog osiguranja nema broja kartona ni imena izabranog lekara pa do dolaska u ordinaciju prođe dosta vremena.

Zato je na pregled potrebno poneti i papirnu zdravstvenu knjižicu, u kojoj se nalaze svi ti podaci.

Specijalista opšte medicine u Domu zdravlja "Voždovac" Nevenka Dimitrijević rekla je da se u uz karticu zdravstvenog osiguranja dobija i PIN, ali nije objašnjeno kako se koristi i gde.

Ona ističe da nije jasno ni kako bi neko mogao za zloupotrebi tuđu karticu, ako je svim sestrama koje rade na prijemu pacijenata rečeno da ona važi samo uz ličnu kartu.

Agonija "pada sistema"

Ovi problemi iz prakse znatno produžavaju čekanje na pregled koji je potpuno onemogućen ako padne sistem ili nema struje. Poseban problem je zakazivanje pregleda. Prema IZIS, prilikom zakazivanja pacijenti daju i matični broj, što nama ništa ne znači, jer nam je potrebno ime lekara i broj kartona. Tako zakazan pregled ne daje sigurnost da će pacijent biti pregledan, ako mu zdravstvena knjižica nije overena, a on sa tim nije upoznat, dok se ne očitaju podaci o kartici, kaže Nevenka Dimitrijević.

"U novoj zdravstvenoj knjižici nema podataka o izabranom lekaru, o broju zdravstvenog kartona, niti evidentiranih medicinskih upozorenja da pecijent boluje od neke bolesti na koju treba posebno obratiti pažnju, kao što je dijabetes. Na čipu nisu evidentirane vakcinacije i alergije na lekove, pa se u hitnim slučajevima može napraviti velika greška, ako pacijent nije u mogućnosti sam da upozori. Nije poznato ni da li pacijenta treba osloboditi plaćanja participacije za pregled", kaže Neveka Dimitrijević.

Ona ističe da tek kada se očitaju podaci sa čipa, u sistemu se vidi da li su uplaćeni doprinosi, a ako je pacijent promenio poslodavca, to nije evidentirano.

Iako je trajnost kartice deset godina, pacijentima nije objašnjeno da to ne znači da će svih deset godina imati i overenu knjižicu, kaže doktorka.

Nevenka Dimitrijević navodi da se zato često događaju nemile scene kada neko dođe na pregled i sazna da mu nije uplaćeno osiguranje.

"Građani, nažalost, nisu upoznati sa navedednim problemima sa kojima se mogu suočiti po dolasku u zdravstvenu ustanovu. Skoro je nemoguće bez stare zdravstvene knjižice pronaći karton pacijenta koji dugo nije bio kod lekara, a ne zna ime izabranog doktora. Znatno je produženo vreme evidentiranja pacijenata zbog očitavanja i administriranja, pa je duže čekanje na pregled, što stvara nezadovoljstvo pacijenata i nervozu", kaže Nevenka Dimitrijević.

Ona naglašava da je važno da Republički fond za zdravstveno osiguranje ima podatke o svojim osiguranicima, ali da je nedopustivo da ove poslove obavljaju zaposleni u zdravstvenim ustanovama, i dodaje da bi to trebalo da rade službenici fonda, pišu "Novosti".

Komentari (9)

Bosko

26.07.2016 15:33

Hvala Vucicu

CIRINELA

26.07.2016 19:56

@Bosko - Kad puste takav komentar kao sto je tvoj onda mi je jasna uredjivacka politika lista ili ti pluvacina ala Gebels. Nije Vucic uveo ovaj promasaj. Kad komentarises izbaci iz sebe patolosku mrznju , proguglaj malo pa onda komentarisi.

Bosko 1

26.07.2016 23:51

@Bosko - Odgovor CIRINELI.Nista tebi nije jasno a i sto bi ti bilo kad si i ti verovatno clan SNS a pa imas dobar posao i platu i mozes da guglas do sutra a ja moram da radim kod privatnika da prehranim porodicu i nemam vreme da guglam.HVALA VUCICU!!!

Dr Miggyy

26.07.2016 16:36

Elektronske zdravstvene knjižice su još jedan promašaj državnih institucija na grbači građana. Da ta karticane sadrže broj kartona niti ime izabranog lekara, pa pacijenti čekaju duže nego ranije, pa šta sadrži. U elektronskoj formi kako da se pokradu pacijenti i to za oko 2.8 milijarde dinara. Pametnije im je da, pare su uzeli, ukinu te kartice i kada osmisle, uz pomoć stranih savetnika, da uvedu novi namet građana. Krivi su građani, derite im kožu, lažovski mozgovi(?).

drAgan

26.07.2016 18:32

Ево решења! На књижицу залепите налепницу са бројем картона и именом изабраног лекара, а на груди истетовирајте крвну групу, медицинска упозорења, алергије и друге релевантне податке. Иначе чип на ЛК има довољно меморијског простора да у њега стану сви потребни подаци за ЛК, здравствено осигурање и возачку дозволу. 3 у 1. Као на западу. Пасош и саобраћајна су друге врсте докумената.

glumica

26.07.2016 19:43

stvarno SVASTA.kada se ivita kartica svi podaci su u racunaru i istorija bolesti i izabrani lekar...sve...zdravstveni karton je odavno izumro..ovo su neke totalne neznalice na salterima

TARABIĆI

26.07.2016 22:51

@glumica - E NE MERE BEZ OVOG KOMENTARA , GLUMCA SE MORA JAVIT TAMAN DA NE BUDE NEAKTIVNA . SAMO SE TRPA SVUGDE I PAMETA IDE NA ŽIVCE LJUDIMA ,TOLIKO JE NAPORNA I BOLESNA PSIHIČKI DA JE TO VEĆ DOSADNO. IDI BRE KUVAJ HLEB I PECI KAVU .DAJ RADNICIMA TVOJIM KOJI DINAR DA NE POUMIRU OD GLADI SRAM TE BILO.SVE ONA ZNA I ZA KNJIŽICE I ZA EU I ZA AV ,AV I MJAU MJAU I MRNJAU ,MRNJAU I BEEEE I MEEE. IDI KUVAJ PEKMEZ I PARADAJZ ILI UMESU KROFNE AKO ZNAŠ ŠTA JE TO ?

Astor

26.07.2016 21:39

Pa da meni je odbijeno od plate za plastičnu zdr.karticu za 4 člana-1600 RSD,i šta sada?!Potpuni javašluk i neorganizovanost.Možda to bude ok 2028 god.

marko

27.07.2016 09:14

Ovom državom i njenim službama vlada nepismena rulja sa kupljenim diplomama, a za školovane mlade ljude u banana državi nema mesta.Biće još gore.