Žena ranjena u terorističkom napadu u Briselu
Profimedia
Žena ranjena u terorističkom napadu u Briselu

Profimedia

Žena ranjena u terorističkom napadu u Briselu, Foto: Profimedia

Belgijska ministarska zdravlja Megi de Blok izjavila je večeras da je, prema poslednjim podacima, u napadima u Briselu 31 osoba poginula, a 250 ranjeno.

Ona je za TV stanicu VTM rekla i da je 11 osoba poginulo u napadu na aerodromu Zaventem, a 20 na metro stanici Malbek.

Prve eksplozije dogodile su se na briselskom aerodromu nešto posle osam časova. Kako se pretpostavlja, na terminalu za polaske aviona "Amerikan Er" razneo se bombaš samoubica, dok je druga bomba bila u torbi i detonirana je daljinski.

Prema navodima lekara koji zbrinjavaju povređene, teroristi su najverovatnije koristili "ekser bombe".

Rengenski snimak jednog od povređenih

Twitter

Rengenski snimak jednog od povređenih, Foto: Twitter

- Pronašli smo eksere u telima povređenih. Verujemo da su uz eksploziv, osim eksera, stavljali i druge metalne delove - rekao je Mark Dekrejmer iz Univerzitetske bolnice u Briselu.

Navodno je na aerodromu pronađeno još neeksplodiranog eksploziva - u samoubilačkim pojasevima kojih je prema prvim informacijama nađeno tri. Kasnije tokom dana potvrđeno je da je jedan mučenički pojas pronađen na aerodromu, kao i kalašnjikov kraj tela jednog od napadača.

Vlasti u Briselu su saopštile da će dve najvažnije železničke stanice ponovo biti otvorene u 16 časova, dok će glavna stanica i dalje ostati zatvorena.

Prema navodima medija, bezbednost na stanicama u južnom i severnom delu grada obezbeđivaće 500 vojnika.

Ipak, tokom večeri je došlo do promene, pa je Brisel zvanično zaključan, javni prevoz ne radi, kao i ostali javni servisi, ljudi su pozvani da 24 sata ne izlaze, rekao je povodom napada u Briselu ambasador Belgije u Srbiji Leo Das za N1.

"Naravno, nivo bezbednosti u Briselu je podignut na četvrti, najviši nivo. Savet bezbednosti Belgije neprestano zaseda. Prve istrage su u toku o tome kako se sve dogodilo. Trenutno se najviše brine o žrtvama, njihovim rođacima, o ljudima koji su ranjeni. To je prioritet belgijske vlade", rekao je Das.

Aerodrom u Briselu biće zatvoren za letove do ponoći, navodi se u najnovijem saopštenju Evrokontrola iz Brisela.

Kako je navedeno na sajtu Evrokontrola, nakon današnjih terorističkih napada otkazano je oko 650 letova.

U trenutku kada je zatvoren aerodrom, od 100 letova ka Briselu za pedesetak aviona je pronadjeno resenje da slete na okolne aerodrome. Na frankfurtskom aerodromu, jednom od najfrekventnijih u Evropi, pojačane su mere bezbedosti, nakon jutrošnjih terorističkh napada u Briselu.

Novinar koji se zatekao na aerodromu u trenutku eksplozije tvrdi da je jedna bomba bila u torbi. Ta bomba je detonirana daljinski, potvrđeno je kasnije tokom dana.

Prema nekim svedočenjima, pre same detonacije začula se rafalna paljba, a potom i uzvici na arapskom.

Brisel, aerodrom, eksplozija, policija

Profimedia

Aerodrom u Briselu pod opasdom policije, Foto: Profimedia

EU: Koristićemo sva sredstva u borbi protiv terorizma

Evropska unija koristiće sva neohodna sredstva u borbi protiv terorizma, navodi se u zajedničkom saopštenju lidera 28 zemalja članica EU nakon terorističkih napada u Briselu.

"Samo naša odlučnost može zaštiti evropske vrednosti i toleranciju od napada netolerantnih", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Lideri EU pozvali su na jedinstvo i odlučnost u borbi protiv mržnje, nasilnog ekstremizma i terorizma. U saopštenju se ne navodi detalji o merama koje će EU preduzeti.

U međuvremenu, belgijski Krizni centar je saopštio da će škole sutra biti ponovo otvorene.

Istovremeno, belgijska vlada pozvala je stanovništvo da sutra u podne minutom ćutanja oda počast stradalima u napadima.

Savet bezbednosti UN osudio napade

Savet bezbednosti UN oštro je danas osudio terorističke napade u Briselu i zatražio intenziviranje međunarodnih napora da se "savladaju terorizam i nasilni ekstremizam".

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun takođe je snažno osudio napade u Briselu i izrazio uverenje da će "posvećenost Belgije i EU ljudskim pravima, demokratiji i mirnom suživotu nastaviti da budu istinski i trajan odgovor na mržnju i nasilje čije su danas bile žrtve", rekao je njegov portparol.

U saopštenju Saveta bezbednosti je izražena solidarnost s Belgijom i istaknuta potreba da se odgovorni za napade privedu pravdi. Savet bezbednosti je pozvao sve zemlje da se bore s terorizmom i preduzmu mere za sprečavanje i zaustavljanje finansiranja "terorizma, terorističkih organizacija i pojedinačnih terorista".

 

Komentari (14)

daaaasa

22.03.2016 10:06

ni srbima nista lakse nije bilo 24.marta.

zone

22.03.2016 11:29

@daaaasa - Vesti sa farme stoje iznad vesti o teroristickim napadima u briselu Sram vas bilo !!!!!!!!

Ana

22.03.2016 12:03

@daaaasa - gore je bilo 99.

baba roga

22.03.2016 11:45

terorista udario na teroriste u skupim odelima sa službenim osmehom.Yugoslavija 24 mart 1999 god.

Milosrdni andjeo

22.03.2016 12:01

Zaigrala mecka pred vratima NATO zlikovaca....Ko li je sledeci na redu? Ajmo neku kladionicu....

gojko

22.03.2016 13:34

@Milosrdni andjeo - Plakale su i nase majke , nase sestre i nejaka djeca, i to je za vas bilo u redu i lagano za to dignete svoj glas jer to su Srbi, sta ce mo sad?,igranka krenula, i eto vam nagrada, jer i u nas je bilo masa nevinih zrtava koje smo samo mi zalili.

1999

22.03.2016 14:30

@Milosrdni andjeo - Možda London. Kvota?

gabin

22.03.2016 13:32

Kakva je razlika izmedju ovih terorista koji postavljaju bombe na aerodreom, u metro i ubijaju neduzne civile i NATO terorista koji su na Srbiju 78 dana i noci bacali bombe na bolnice,skole civilne objekte i takodje ubijali iskljucivo civile ????? Nema razlike.

Pingvin sa Maldiva

22.03.2016 13:40

Vise me zanima gde je danas na Farmi pisala Jelena Golubovic....

MEDA

22.03.2016 14:30

STA JE,ZAIGRALA MECKA,NEKA JE I TEK CE DA IGRA,KADA POGINE 1000 SRBA TO NEMA VEZE TO SE GLEDA UZ POMFRI I BIG MEK KAO FILM AAAA EVO SADA MALO NEKA RADI G..A OLOSU EVROPSKI,ALI TOTALNO ME NE INTERESUJE,NIJE NI NJIH KADA SU NASE MILICE OD DVE GODINE GINULE OD NATO BOMBI,

posmatrač

22.03.2016 14:35

Isto se dešavalo u Sarajevu kada su brđani opsedali grad Sarajevo ne 78 dana već 1350 dana slabo pamćenje svako ima svojih rana.

SRPKINJA

22.03.2016 16:52

@posmatrač - PA BRISEL I EVROPA SU IZVRSILI GENOCID NA SRBIMA I SRBIJI DA BI SVOJIM ISIS PRIJATELJIMA OTVORILI VRATA. NE ZNAM GDE JE SAD OMANULO?

pera

23.03.2016 04:48

@posmatrač - Sociva treba skidati svako vece i drzati ih u posebnoj tecnosti,u protivnom bolje je nositi naocare.pricamo li mi to o bombama koje ste sami postavili,pobili svoj narod i optuzili srbe?

Ako ste.

23.03.2016 03:16

E sad malo zalite svoje "Milosrdni andjeli",da vidite kako je bilo nama kada ste nam bombardovali civile,decu,kada smo strepeli gde ce da padnu bombe. I danas me jeza obuzme kad se setim sirene.... Mrš,sve ste zasluzili!!!