Menhetn, eksplozija
Profimedia.rs
Menhetn, eksplozija

Profimedia.rs

Menhetn, eksplozija, Foto: Profimedia.rs

Eksplozija je potresla kvart Čelsi u na njujorškom Menhetnu, a na drugoj lokaciji u istom delu Njujorka pronađeno je nešto što liči na ekspres lonac, koji je žicama povezan sa malim uređajem tamne boje, javio je Si-En-En pozivajući se na izvore u policiji.

Policija pronašla je još jedan "sumnjiv predmet" za koji se pretpostavlja da je eksplozivna naprava, nekoliko sati posle eksplozije na Menhetnu.

Pojedini mediji javljaju da je pronađena i treća bomba.

Ekspres lonac je korišćen u izradi eksplozivne naprave koja je ubila troje i ranila 200 ljudi tokom maratonske trke u Bostonu 2013. godine.

Navodi se da policija proverava video snimke sa mesta prve eksplozije na kojima se čini da je prikazana osoba koja ostavlja nešto iza sebe, što je policajce dovelo do zaključka da se radi o namernom činu.

Izvor Rojtersa u njujorškoj policiji naveo je da prvi nalazi istrage eksplozije ukazuju da se ona dogodila u kontejneru za smeće.

Menhetn, eksplozija

Profimedia.rs

Menhetn, eksplozija, Foto: Profimedia.rs

Rojters navodi da je i gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio izjavio da je po prvim indicijama u pitanju namerno izazvana eksplozija.

Pogledajte trenutak ekslozije:

Predsednik SAD Barak Obama, koji je za vreme eksplozije bio na večeri sa kongresmenima u Vašingtonu, upoznat je sa događajem u Njujorku.

"Predsednik će biti dodatno obaveštavan čim dodatne informacije postanu dostupne", rekao je neimenovani zvaničnik Obamine administracije.

Menhetn, eksplozija

Profimedia.rs

Povređeno 29 osoba, Foto: Profimedia.rs

"Ne vidimo vezu sa terorizmom. Ne postoji specifična i kredibilna pretnja protiv grada Njujorka u ovom trenutku od bilo koje terorističke organizacije", dodao je De Blazio.

Guverner američke savezne države Njujork Endru Kuomo izjavio je da nema dokaza da je eksplozija na Menhetnu povezana s međunarodnim terorizmom.

Kuomo je rekao da se naprava koja je eksplodirala u subotu veče u njujorškoj četvrti Čelsi razlikuje od improvizovane bombe koja je eksplodirala ranije tog dana u Nju Džerziju i da ne veruje da su ta dva događaja povezana.

Tramp znao za eksploziju

Kandidat Republikanske partije za predsednika SAD Donald Tramp je noćas, pre objave njujorških zvaničnika, obavestio pristalice da je "eksplodirala bomba" na Menhetnu. AP navodi da je Tramp to objavio nekoliko minuta nakon što je izašao iz aviona kako bi održao govor na predizbornom mitingu u hangaru aerodroma u Kolorado springsu. "Bolje je da postanemo veoma čvrsti, narode", rekao je Tramp okupljenima. Agencija navodi da je republikanski kandidat to izrekao oko devet sati i deset minuta po lokalnom vremenu, nedugo nakon što je u njujorškom kvartu Čelsi odjeknula eksplozija. AP dodaje da je Trampova konkurentkinja Hilari Klinton, kandidatkinja Demokratske partije za Belu kuću, obaveštena o eksploziji posle govora koji je održala na večeri sa kongresmenima u Vašingtonu.

 

Komentari (3)

momazver

18.09.2016 09:58

TAKAV AKT, IZVEO GA POJEDINAC, ILI ORGANIZOVANA SKUPINA, JE T E R O R I S T I Č K I AKT! MOLIM LEPO!

Snejsy

18.09.2016 13:07

Uuuuuu jedna bomba .....svi zinuli.....a sta je bilo nama gosn.amerikanci '99g.???? Nznm.sto....Boze ti me oprosti,al nimalo mi ih nije zao....

Dostojanstveno-u misje rupe!

18.09.2016 14:04

Malo i vama corbice koju ste zakuvali svetu!Pa prijatno vam bilo,mada verujem da je vecina amerikanaca vec u sklonistima,i to bar na mesec dana!Verujem da NY nema struje,da su prodavnice prazne,a u saobracaju nevidjeni kolaps!O savetima putem medija mogu samo da zamislim i da se smejem!