Velibor Džomić
Jutjub printskrin
Velibor Džomić

Jutjub printskrin

Velibor Džomić, Foto: Jutjub printskrin

On navodi da nema nikakve spektakularnosti oko revizije Ustava, iako su već nekoliko dana iznošene razne spekulacije o motivima njegovog pisanja, u koje su se uveliko uključili i tabloidi.

"To je isuviše krupno pitanje da bi svetovna lica bila isključena iz analize i davanja stručnog mišljenja o ovom predlogu ustava", rekao je on za "Politiku".

Džomić ističe da su u radu Komisije, čiji je predsednik mitrpoloit crnogorsko-primorski Amfilohije, učestvovali ne samo arhijereji i crkveni pravnici iz reda sveštenstva monaštva, već i iz redova laika.

"Politika" navodi da je jedan od njih dekan Pravnog fakulteta u Beogradu profesor Sima Avramović.

"Da nije u pitanju nikakva tajanstvenost koja bi danas prerasla u spektakularnost svedoči i činjenica da se Komisija 2012. godine, nakon konstitutivne sednice, obratila saopštenjem za javnost i taj sadržaj je i danas dostupan", ukazuje Džomić, podsećajući da je ova revizija prošla proceduru na isti način kao i kada je Ustav SPC donošen 1931. godine.

Prema njegovim rečima, Sveti arhijerejski sabor, kao vrhovno zakonodavno telo, od 1931. godine doneo je veliki broj odluka crkveno-ustavnog karaktera, kojima su, u različitim društvenim okolnostima i situacijama, menjane, dopunjavane ili ukidane pojedine odredbe Ustava SPC.

"Poslednje štampano izdanje Ustava SPC je iz 1957. godine, te je stoga bilo neophodno da se pristupi reviziji Ustava, kako bi se s jedne strane, uskladile odredbe celokupnog Ustava, a i s druge strane, razradile pojedine ustavne odredbe. To nije proces koji je počeo juče, a ova komisija je radila punih šest godina na prelogu ustava koji je dostavljen svih arhijerejima i koji će se o njemu zijasniti na predstojećem zasedanju Svetog arhijerjskog sabora", naglasio je Džomić.

Komentari (1)

Lune

09.03.2018 01:38

Hm,hmm...Velibora je,Dobrica Cosic,tuzio za tesku klevetu,Velibor je pobegao u Crnu Goru, na tri,mozda cetiri godine,i docekao,da predmet zastar,nije bio dostupan pravdi.