Opšta bolnica u Ćurpiji, odeljenje ortopedije
G. J.
Prof. dr Mijomir Pelemiš
Prof. dr Mijomir Pelemiš, Foto: G. J.

- Ukupno je troje bolesnika sa infekcijom klostridije, dvoje su u veoma teškom i ozbiljnom stanju, jer imaju teške hronične bolesti, koje ih mnogo više ugrožavaju nego ova infekcija. Kod dvoje pacijenata postoji sumnja na infekciju, ali još nije dokazano. U proteklih nekoliko dana nije bilo novo obolelih od klostridije - rekao je prof. dr Pelemiš.

Ko je direktor bolnice?

Ćuprijska podružnica Srpskog lekarskog društva u saopštenju za javnost pita se ko je sada direktor Opšte bolnice u Ćupriji, jer iako je ministar Zlatibor Lončar smenio dr Marka Ilića, on i dalje dolazi na posao i obavlja fukciju direktora.

Lekari iz Ćuprije zatražili su i odgovornost od menadžmenta bolnice za ovakvo stanje, a posebno šefova odeljenja na kojima se dešavaju infekcije bakterijama.

Bivši v.d. direktora dr Ilić je ujedno i šef Odeljenja hemodijalize, navode oni u tom saopštenju i dodaju da se ,,distanciraju od loše organizacije rada u bolnici“.

Prof. dr Pelemiš insistirao je na tome da nije postavljen direktora, već samo za koordinatora rada i nadzor nad merama zatečenog stanja.

Odeljena ortopedije i hemodijalize su zatvorena, a pacijenti zbrinuti.

- Odeljenje ortopedije je zatvoreno i više ne radi, dok se ne steknu uslovi za njegovo otvaranje. Pacijenti se neće vraćati dok se ne izvrše svi potrebni i predloženi radovi. Pacijenti sa tog odeljenja su otpušteni, ukoliko su dobro, ili prevedeni u Infektivno odeljenje, dok je jedna pacijentkinja, u veoma teškom stanju, u Intenzivnoj nezi - objasnio je Pelemiš.

Opšta bolnica u Ćurpiji, odeljenje ortopedije
Prazni hodnici: Opšta bolnica u Ćurpiji, odeljenje ortopedije, Foto: G. J.

Rezultati rada, analize i izveštaji nadležnih službi, komisija i obducenata nisu još uvek poznati.

- Sanitarna inspekcija iz Kragujevca po nalogu ZJZ, a posle pregleda vode, naložila je zatvaranje regionalnog Centra za hemodijalizu, zbog bakterija u vodi. U toku su dodatne analize da bi se utvrdilo o kojim bakterijama je reč. Uzorci vode biće poslati i u Beograd. Preko 140 pacijenata je zbrinuto u centrima za dijalizu u okolnim gradovima - potvrdio je prof. dr Pelemiš.

Afera oko infekcije klostridijom Opštoj bolnici u Ćupriji otkrivena je posle smrti Dragice Pavličević (52).

Obezbeđenje zabranilo rad novinara

Služba obezbeđenja ćuprijske bolnice sat vremena nije dozvoljavala ekipama "Alo!" i B92 da uđu u krug te ustanove, bez ikakvog objašnjenja, sem da se čeka naređenje šefa.

Obezbeđenje nije dozvoljavalo ni se snime video i foto pokrivanja na ulazu u bolnicu.

Mučnu situaciju prekinuo je prof. dr Pelemiš.

Pored toga, bilo vidno prisustvo više pripadnika obezbeđenja u krugu bolnice, koji su pratili novinare.