Hilari Klinton
Tanjug/AP
Hilari Klinton

Tanjug/AP

Hilari Klinton, Foto: Tanjug/AP

Više od dva miliona ljudi potpisalo je za 24 časa onlajn peticiju kojom se od Elektorskog kolegijuma traži da za predsednika SAD izabere Hilari Klinton, a ne Donalda Trampa iako je on osvojio većinu elektorskih glasova.

U peticiji se navodi da Tramp nije pogodan za funkciju predsednika SAD i da je opasan po zemlju, prenose američki mediji.

Hilari Klinton je, kako se dodaje, osvojila više glasova građana i treba da bude predsednik.

"Jedini razlog Trampove pobede jeste Elektorskii kolegijum. Ali Elektorski kolegijum može da preda Belu kuću drugom kandidatu. Zašto ne iskoristiti ovu najnedemokratskiju od naših istitucija kako bi se osigurao demokratski rezultat?", navodi se u obrazloženju.

Potpisnici peticije takođe traže od pojedinih elektora da glasaju protiv svojih država i učine Klintonovu pobednicom.

Kolegijum ima 538 članova, a Tramp je osvojio 290 elektorskih glasova.

Elektori se sastaju u Vašingtonu 19. decembra kada će zvanično izabrati 45. američkog predsednika, a čak i da peticija prikupi više miliona glasova, veoma je malo verovatno da novi šef Bele kuće neće biti Donald Tramp.

Komentari (2)

mile bg

11.11.2016 16:39

Tako je i Al Gor imao vise glasova od Dzordza Busa Mladjeg, ali nije izabran za predsednika Amerike iz istog razloga, a tada to nije smetalo?Dvojni standardi kao i u ostalim stvarima.