Turci ga suspendovali na godinu dana: Lazme
profimedia
Turci ga suspendovali na godinu dana: Lazme

profimedia

Turci ga suspendovali na godinu dana: Lazme, Foto: profimedia

Košarkaški savez Turske kaznio je Stefana Lazmea (33), člana Galatasaraja, sa godinu dana suspenzije jer je posle meča sa Karšijakom u maju utvrđeno da je koristio nedozvoljene supstance karboksi THC, odnosno, marihuanu. Na sve to, bivši igrač Partizana koji je rođen u Gabonu moraće da plati i 50.000 dolara kazne.

Usred finala  plej-ofa „vario“:  Vilijams

profimedia

Usred finala plej-ofa „vario“: Vilijams, Foto: profimedia

Prosto neverovatno, ali pre njega se na dopingu padali bivši igrači Zvezde Markus Vilijams i Džerod Henderson, ali i Džejms Gist, sve Amerikanci. Podsetimo, Vilijams (30) je pao na testu posle prve utakmice finala plej-ofa protiv Partizana u junu 2015. godine, kada su mu u krvi pronađeni tragovi marihuane. On zbog toga nije igrao košarku tri meseca, a trenutno je član podgoričke Budućnosti.

Probio led: Henderson je duvao još  2005.

printskirin youtube

Probio led: Henderson je duvao još 2005., Foto: printskirin youtube

Ipak, prvi koji je krenuo sa „varenjem” je Džerom Henderson. On je 2005. godine dobio otkaz u Kolosu sa Rodosa zbog trave, a 2006. se vratio u redove crveno-belih, s kojima je osvojio i kup. Nakon njega, uhvaćen je i Džejms Gist (29), koji je igrao u finalu plej-ofa u to vreme. Grčka košarkaška federacija ga je kaznila sa osam meseci zabrane, a trenutno je član Panatinaikosa, a Gist nije tražio B uzorak testa jer je znao da je kriv.

Dobio osmomesečnu  zabranu: Gist

profimedia

Dobio osmomesečnu zabranu: Gist, Foto: profimedia

Desilo se jednom da i naš košarkaš bude pozitivan na marihuanu. Tada je KS Kipra prepustio Srbiji rešavanje slučaja doping-pozitivnog Dragoslava Papića. Dok je igrao za Danai Proteas Ael, 2011. godine mu je utvrđeno prisustvo THC-a, kao i još dveju nedozvoljenih supstanci.

„Pa dobro, momci, koliko puta sam rekao da nema duvanja”

printskirin youtube

„Pa dobro, momci, koliko puta sam rekao da nema duvanja”, Foto: printskirin youtube

 

Čak 70 odsto košarkaša pada zbog THC-a

Zanimljivo, prema statistici Svetske antidoping agencije, najčešća suspstanca na koju košarkaši padaju jeste marihuana. Čak 70 odsto njih je palo zbog kanabisa. Supstanca je u većini košarkaških liga zabranjena tokom takmičenja, a van terena se sportisti ne testiraju na ovu supstsancu. Padaju uglavnom Amerikanci koji igraju po Evropi i koji ne haju mnogo za propise...