Marko Đurić
Mladen Šurjanac
Marko Đurić
Marko Đurić, Foto: Mladen Šurjanac

"Uspeli smo da postignemo sporazum o formiranju ZSO. Mi od Prištine očekujemo da poštuje datu reč i obaveze koje su preuzete i za takav naš stav imamo podršku međunarodne zajednice", rekao je Đurić za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Komentašući to što je kordon policije juče morao da čuva badnjak u Đakovici, direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju je ocenio da to šalje lošu sliku o međunacionalnim odnosima.

"Uveren sam da većina Albanaca ne podržava ekstremno radikalnu politiku, ali je na političarima da takvo ponašanje spreče", dodao je Đurić.

Prema njegovim rečima, na Kosovu i Metohiji je Božić "posebno čaroban i lep"

Đurić je objasnio da sporazum o telekomunikacijama od 25. avgusta omogućava "Telekomu Srbije" da radi na celoj teritoriji Kosova i Metohije, da ponovo pokrene mobilnu mrežu, ali sa licencama, da nema nikakvih pozivnih brojeva između centralne Srbije i Kosova i međunarodnih povišenih tarifa, a da Srbija sa druge strane traži još jedan dodatni pozivni broj za sebe.

"Srbija za sebe traži još jedan dodatni pozivni broj, koji se neće birati kada zovete iz Beograda i Prištine, ali će ako Priština ispoštuje sporazum kod Međunarodne telekomunikacione unije biti vlasnik još jednog pozivnog broja, kao što je Kina vlasnik pozivnih brojeva za Hong Kong", objasnio je Đurić.

Upitan za izjavu kosovskog premijera Isa Mustafe da će Priština nastavak dijaloga usloviti viznom liberalizacijom za Kosovo, Đurić je naveo da Srbija probleme želi da rešava kroz dijalog, a ne kroz ucene.