Đura Mutavi
MUP
Đura Mutavi

MUP

Đura Mutavi više ne liči na čoveka s ove slike , Foto: MUP

Svedok saradnik u procesu za ubistvo premijera Đinđića,  Miladin Suvajdžić, pojavio se danas u Specijalnom sudu u Beogradu kako bi svedočio na suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije.

On je izjavio da pripadnici "zemunskog klana" stoje iza ubistva novinara Slavka Ćuruvije, ali i ubistava bivšeg direktora JAT-a Živorada Žike Petrovića i generalnog sekretara Jugoslovenske levice Miroslava Todorovića Kundaka.

Suvajdižć je na suđenju četvorici pripadnika DB-a optuženih za ubistvo Ćuruvije, sudskom veću rekao da je to čuo od ubijenog Mileta Lukovića zvanog Kum, jednog od vođa zemunskog klana.

"Posle atentata na premijera, ja sam bio kurir i došao sam u stan, u Vojvode Stepe, u kom je bio Mile Luković Kum. On je znao da mu je to kraj i tada je ispričao da su "Zemunci" ubili Ćuruviju, ali i Žiku Petrovića i Kundaka", naveo je Suvajdžić.

Luković je, kako je naveo svedok saradnik, tada pomenuo još pet, šest ubistava.

Takođe je tvrdio da je tada osim njega u stanu bila i Ljilja Buha bivša supruga takođe svedoka saradnika Ljubiše Buhe Čumeta.

Suvajdžić je prethodno ispričao da mu je osuđeni pripadnik "zemunskog klana" Miloš Simović svojevremeno ispričao kako je imao zadatak da ubije ljude koji su ubili Ćuruviju - optužene Miroslava Kuraka i Ratka Romića, ali da se od toga kasnije odustalo.

Suvajdžić je u Specijalni sud doveden sa tajne lokacije kako bi svedočio u ovom postupku u kojem ima status običnog svedoka.

Ovaj zaštićeni svedok, poznatiji kao Đura Mutavi, gotovo je neprepoznatljiv u odnosu na fotografiju koju pamtimo sa poternice.

Kako javlja reporter Alo!, on je nabacio kilograme, ima bradu i brkove i gotovo je potpuno ćelav. Obučen je u sportsku odeću i vrlo razgovorljiv.

Sam Đura Mutavi izjavio je da je promenio ime i prezime i da se sada zove Mladen Đurić i dodao da ga izdržava država Srbija.

Posle Đure Mutavog na suđenju je svedočio penzionisani načelnik Uprave kriminalističke policije Rodoljub Milović.

On je potvrdi navode Miladina Suvajdžića.

Milović je u nastavku suđenja rekao da je Suvajdžić posle hapšenja u akciji "Sablja" policiji preneo reči jednog od vođa zemunskog klana Mileta Lukovića - da iza ubistva Ćuruvije stoje "Zemunci", ali da je tada Luković tada već bio mrtav.

Takođe je ispričao da je istraga za ubistvo novinara vođena u više pravaca, kao i da je ubijeni policijski funkcioner Momir Gavrilović prvi ukazao na "beli golf " i tajno praćenje Ćuruvije koje su vršili pripadnici Državne bezbednosti.

"Imali smo više informacija, prva da su učestvovali Luka Pejović, Predrag Jokić i Mile Todorović, a druga da je u tajnoj pratnji učestvovao DB", rekao je Milović.

On je podsetio da je najpre ubijen Jokić, a potom nekoliko dana kasnije i Pejović i da sa njima nisu uspeli da razgovaraju.

Todorović se, kako je naveo, preselio u Pariz i operativci Poskoka nisu dobili odobrenje da razgovaraju ni sa njim.

Prema rečima bišeg načelnika UKP-a, posle ubistva Pejovića, njega je Ćuruvijina prijateljica Branka Prpa prepoznala kao mogućeg izvršioca, ali da nije bila sigurna.

Pre akcije "Sablja" Prpa je, kako je posvedočio, rekla da je čak pripadnik zemunskog klana MIloš Simović podseća na ubicu.

Neki drugi tragovi u istrazi su kako je rekao vodili čak i do grupe Amerika.

On je objasnio da je njemu kao policajcu, posle svih priča, sve ličilo da ih neko navodi na pogrešan trag.

Ćuruvija je ubijen na Uskrs 11. aprila 1999. u Beogradu, a za njegovo ubistvo Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti tadašnjeg načelnika DB Radomira Markovića, načelnika beogradskog centra DB Milana Radonjića i bivšeg glavnog inspektora Druge uprave DB Ratka Romića.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak koji je u bekstvu, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je kao i Radonjić uhapšen u januaru 2014.

Optuženi su tokom prethodnih ročišta odbacili svaku povezanost s tim zločinom.

 

Komentari (2)

Lune

16.01.2017 15:54

Hm,hmm..a, gde je u toj prici Jovica Stanisic..? i deetalj razgovora rezisera Ljubise Ristica sa njim...?

Paja

16.01.2017 17:09

Zar nije ovaj slucaj slabodobitno resen? Ova vlast se ako se ja secam, a secam se, hvalaila na sva usta kako oni resavaju sve sto DOS nije. A, sta su resili