Akademik dr Nikola Žegarac sa pripadnicima Vojske Srbije
Ministarstvo dbrane
Akademik dr Nikola Žegarac sa pripadnicima Vojske Srbije

Ministarstvo dbrane

Akademik dr Nikola Žegarac sa pripadnicima Vojske Srbije, Foto: Ministarstvo dbrane

Direktor Medija centra odbrana pukovnik Stevica Karapandžin je govoreći o postignutim rezultatima, ali i viziji za budućnost, istakao da je reč o kući koja baštini tradicije vojnog novinarstva, izdavaštva, ali i Ratničkog doma.

- Više od 60 zaposlenih u ovoj ustanovi svakodnevno izvršavaju zadatke u cilju da sve ono što je vredno unapređujemo, sve ono što je zaboravljeno ili kritički zapostavljeno obnovimo - naglasio je pukovnik Karapandžin dodajući da će se zaposlenu u toj kući truditi da i u budućnosti svoj rad i svoje vizije unapređuju.

Osvrnuvši se na godinu za nama, pukovnik Karapandžin je, kako se navodi, istakao da Medija centar “Odbrana” poseduje “arsenal vrlo ubojitog naoružanja”, kojim se isključivo gradi mir u biću svakog vojnika, jer vojnik, gradeći mir u sebi, širi i mir oko sebe.

- U toj našoj misiji dvosmerne komunikacije, ostvarivanja važne veze naroda i vojske i predstavljanja sistema odbrane, nastojimo da utičemo na duhovnu i moralnu obnovu naše vojske i ostvarujemo pozitivan uticaj na moralnu komponentu vojne moći kroz novinsko-informativnu, izdavačku i galerijsku delatnost ove kuće - naglasio je pukovnik Karapandžin dodajući da je novina i to da će u godini pred nama umetnički repertoar Doma Vojske biti obogaćen i književnim večerima.

Proslava dana medija centra Odbrana

Ministarstvo odbrane

Proslava dana medija centra Odbrana, Foto: Ministarstvo odbrane

Na današnjoj svečanosti, direktor medija centra “Odbrana” uručio je plakete i zahvalnice najuspešnijim saradnicima te kuće u godini za nama.

Između ostalog, visoko priznanje za naučno istraživači rad i značajne doprinose u radu dodeljeno je akademiku i doktoru tehničkih nauka Nikoli Žegarcu iz Beograda za naučano istraživači rad i značajne doprinose u radu. Dr Žegarac je prošle godine objavio četiri naučna rada, dok su naučna rada su u procesu štampe, a novi rad završava ovih dana.

On je ujedno imenovan u Vojnotehničkom glasniku za člana uređivačkog odbora tog časopisa.

Tradicionalno, 24. januara, Medija centar „Odbrana“ obeležava svoj dan kao sećanje na početke vojne štampe u Srbiji, koji sežu 138 godina u prošlost.

Ministar odbrane Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković prisustvovaće svečanosti povodom obeležavanja Dana Medija centra “Odbrana”, sutra, 24. januara u 12 časova, u Domu Vojske Srbije., objavljeno je na sajtu Ministarstva odbrane.

Na svečanosti će biti uručene Novinarska nagrada “Ivan Marković” za izveštavanje o aktivnostima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u 2016. godini, kao i nagrade najuspešnijem sportisti i sportskoj ekipi u Vojsci Srbije i najboljim saradnicima Medija centra “Odbrana” u prethodnoj godini.

U znak sećanja na začetke vojne štampe u Srbiji, Medija centar “Odbrana” obeležava 24. januar, datum kada je 1879. godine izašao prvi broj zvaničnog glasila srpske vojske - list “Ratnik”, čiju tradiciju nastavljaju magazin “Odbrana”, časopisi “Vojno delo”, “Vojnotehnički glasnik” i “Novi glasnik”.