Zorana Mihajlović u sigurnoj kući u Nišu
Tanjug
Zorana Mihajlović u sigurnoj kući u Nišu

Tanjug

Zorana Mihajlović u sigurnoj kući u Nišu, Foto: Tanjug

Vlada Srbije i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost radiće na zapošljavanju korisnica sigurnih kuća, kako ne bi morale da se vraćaju u dom nasilnika, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i predsednica tog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

"Problem u svakoj sigurnoj kući jeste pitanje izlaska žene iz sigurne kuće, i kako žene zaposliti, da ne moraju da se vrate u dom nasilnika, jer oko polovina njih se vrati, a druga polovina uspe da nastavi život", rekla je Mihajlovićeva novinarima nakon obilaska Sigurne kuće u Nišu kroz koju je za pet godina, od osnivanja, prošlo više od 500 žena.

Mihajlovićeva rekla da je u niškoj Sigurnoj kući i majka sa dvomesečnom bebom.

"U Beogradu smo uspevali, probaćemo i ovde da napravimo mehanizam, da se te žene obrazuju i da pokušamo da im nađemo zaposlenje, da mogu da nastave život na normalniji način", naglasila je Mihajlović.

Ona je podsetila da je Sigurna kuća u Nišu regionalnog karaktera i da je za pet godina kroz nju prošlo 512 žena, što govori da je nasilje nešto s čime društvo nije u stanju potpuno da se izbori.

Prema njenim rečima, niška Sigurna kuća je jedna od najbolje organizovanih sigurnih kuća, primer za mnoge u Srbiji i gradove kako mogu ovakav problem da rešavaju.

Mihajlovićeva je rekla da je važna dobra koordinacija unutar celog sistema, a to znači, policije, tužilaštva i socijalnih ustanova i sigurnih kuća.

"Najugroženiji su žene, deca i stari. Gotovo u svakoj sigurnoj kući ima puno starih koji trpe nasilje od najbližih", kaže Mihajlovićeva.

Direktorka Sigurne kuće u Nišu Sonja Šćekić rekla je da je oko 80 odsto korisnica te ustanove nezaposleno.

Ona je dodala da im je potrebno jedno vozilo, kao i veći broj stručnih kadrova, pošto sve ustanove socijalne zaštite moraju da se licenciraju.

Sigurna kuća u Nišu može da primi 25 žena, a trenutno ima 10 žena i šestoro dece. To su žene do 40 godina, koje su uglavnom završile osnovnu i srednju školu. Ali ima i onih starijih od 60 godina.

"Dosta je prisutno i ekonomsko nasilje, kada im deca preuzimaju penzije, primoravaju ih da im prepišu neko imanje i slično", navela je ona.