Narkoman Overdoziranje Heroin Droga Drogiranje
Profimedia
Narkoman

Profimedia

Pariz dobija prvu salu za konzumiranje droge, Foto: Profimedia

U Parizu će u petak biti otvorena prva sala namenjena narkomanima, u kojoj će moći da se drogiraju u dobrim sanitarnim uslovima.

Ovu inicijativu pozdravile su brojna udruženja u Francuskoj, ali je naišla na osudu desnice, javlja Bi-Bi-Si. Ministarka zdravlja Marisol Turen i gradonačelnica Pariza An Idalgo posetile su danas "salu za konzumiranje droge uz minimalni rizik" u bolnici Laribuazijer, u pariskom kvartu koji je najviše pogođen problemom toksikomanije. One su istakle da je ovo deseta ovakva sala u svetu.

Francuska se tako pridružila Nemačkoj, Austriji, Kanadi, Španiji, Danskoj, Luksemburgu, Norveškoj, Holandiji i Švajcarskoj, zemljama u kojima je otvaranje ovakvih prostorija bilo efikasno.

Prostor od 450 kvadratnih metara biće otvoren svakog dana od 13.30 do 20.30. Dnevno će moći da primi do 100 punoletnih korisnika kojima su na raspolaganju usluge lekara, bolničarki, edukatora, socijalnih radnika i radnika bezbednosti.

Komentari (1)

Mikajlo

12.10.2016 07:20

O zemljo otvori se. Kakava perverzija, ljudi moji. Nema novca za mnogo sto sta u zdravstvu, ni u svetu, a ima novca za ove ludake koji se drogiraju. Pa ko ih je terao?Poslao bi ja njih na prisilni rad da tucaju kamenje, pa nek se odvikavaju nasuvo i razmisljaju onda o teskom zivotu.