Marko Selaković
promo

Onima srednje generacije u sećanju su Piksi i Zoran Riznić, a još mlađima Perica Ognjenović. Oni su bili dribleri koji su bili u stanju da i najkrvoločnije protivnike iznenade i izbegnu njihove startove. Driblinzi „na petoparcu“ koje su oni izvodili oduševljavali su gledaoce, ali i saigrače i protivnike.
Nekako se pogodilo da su svi oni barem jedan deo karijere proveli u Crvenoj zvezdi. Predsednik Aleksandar Vučić je osvedočeni navijač ovog kluba, a umetnost njegovog najnovijeg političkog driblinga u rangu je majstorija koje su gore pomenuti igrači izvodili.

Uprkos stavovima SNS-a, nekih koalicionih partnera i dela javnosti, Vučić je mandat za sastav Vlade poverio Ani Brnabić. Nemam nikakve dileme u vezi sa njenom stručnošću i obrazovanjem, mada to na našim prostorima ne mora da predstavlja garanciju uspeha - najduže su na ovim prostorima vladali svinjarski trgovac Miloš i bravar Tito. Suština davanja mandata Brnabićevoj, ipak, leži u maestralnosti Vučićevog političkog poteza.

U ovom trenutku postoje dve solucije: ili će nakon Vučićeve intervencije deo poslanika promeniti stav i omogućiti izglasavanje Vlade sa Brnabićevom na čelu, ili će se ići na nove izbore. U svakom slučaju - Vučić je pobednik.

Ukoliko se dogodi prva opcija, Vučić će u očima međunarodne zajednice biti čovek koji je presudno uticao na izbor premijerke koja je po njihovom ukusu i koja zasigurno može uspešno da nastavi evropski put Srbije. Istovremeno, Srbija dobija premijera koji je nestranačka ličnost i koji nema problem da pred javnošću preuzme na sebe breme odgovornosti za teške i nepopularne odluke.

U drugoj opciji, Vučić nikako neće biti kriv što Brnabićeva nije izabrana, već će odgovornost snositi njegovi partneri. Istovremeno će SNS dobiti priliku da iz Parlamenta istisne stranke koje po podršci definitivno više ne zaslužuju mesto u skupštinskim klupama i da redefiniše odnose sa koalicionim partnerima. Logično je da istovremeno sa republičkim budu održani i beogradski izbori i time povećaju šanse SNS-a za uspeh u glavnom gradu.

I u jednom i u drugom slučaju Vučić učvršćuje svoju poziciju: ako Brnabićeva bude izabrana za premijera, njegove pozicije u međunarodnoj zajednici rastu. Ako se ide na nove izbore, šanse da SNS zadrži vlast u Beogradu i učvrsti parlamentarnu većinu rastu. Maestralan „dribling na petoparcu“ koji samo istinski poznavaoci suve politike mogu da izvedu.

Kad smo kod fudbala: Nele Karajlić je svojevremeno napisao: „Ko igra za raju i zanemaruje taktiku završiće karijeru u nižerazrednom Vratniku.“ Vučić fantastično razume kada treba igrati za raju, a kada treba uključiti taktiku. Zato što ume da izbalansira odnose i povuče poteze poput ovog, on i jeste u ovom trenutku najuticajniji političar Srbije i verovatno čitavog zapadnog Balkana. Ovaj taktički manevar zaslužuje duboko poštovanje.