Aleksandar Vučić
Profimedia
Aleksandar Vučić

Profimedia

Aleksandar Vučić, Foto: Profimedia

Predsednik Vučić će saopštavanjem imena kandidata za novog premijera razrešiti višemesečne spekulacije u javnosti ko će, s obzirom da je on izabran za novog predsednika Srbije, rukovoditi Vladom.

Politički analitičar Dragomir Anđelković za "Alo!" navodi da kada bi on bio taj koji se opredeljuje izabrao bi gradonačelnika Novog Sada i funkcionera SNS-a Miloša Vučevića.

- Ana Brnabić ima kvalitet kao neko ko je vičan funkcionisanju sa stranim fondovima, a Srbiji je to jako važno pitanje. Ona je komunikativna i pristojna osoba koja može da dobro sarađuje sa ministrima. Ima težinu na zapadu, a opet ni Rusi je ne tretiraju negativno. Mana joj je što javnost dovoljno ne zna, a Vučićevi glasači je ne percipiraju kao nekog ko je njihov. Takođe, nedovoljno je ustoličena na političkoj sceni - kazao je on i dodao da sa stanovišta drugih kvaliteta ministarka Brnabić ima pluseve.

- Kada se radi o Ivici Dačiću on je čovek koji ima veliko političko iskustvo, pokazao se kao korektan partner SNS-a. On je neko ko može neagresivno komunicira sa ministrima i on ima pluseve. Mana mu je što ipak dolazi iz manjinske partijske, a Vučiću nije lako da objasni svojoj stranci da funkciju predsednika Vlade daje nekom ko dolazi iz partije manjeg partnera - navodi analitičar i priznaje da je njegov favorit Miloš Vučević.

Miloš Vučević

Nenad Mihajlović

Miloš Vučević, Foto: Nenad Mihajlović

- On meni ostavlja izvanredan utisak. Mislim da je to čovek koji je stabilizovao stanje u Novom Sadu. Važi za blagog čoveka, a opet je energičan i može da radi sa ljudima, da ih motiviše i pokreće a da to ne deluje napadno. Lično mislim da je Miloš Vučević odlično rešenje. Kada bih ja bio taj koji se opredeljuje opredelio bih se za njega. Naravno na potezu je Aleksandar Vučić, čovek koji je na funkciji predsednika Republike i šef vladajuće liste koja je dobila na izborima 131 mesto od 250 - objašnjava on i ističe da Vučić ima dupli kapacitet da odluči.

- Iz mog ugla je Miloš Vučević izvanredno rešenje. Ono što je kod Miloša problem što mnogi unutar SNS-a, koji kažu da će prihvatiti svakoga na mestu premijera, sa druge strane imaju jake ambicije i verovatno bi ga iz potaje rušili. Njegova pozicija bi bila jaka samo zbog podrške Aleksandra Vučića. Koliko god bi bili njegovi kvaliteti, a ima velike kvalitete mislim da bi se uvek našli oni koji bi iz pakosti radili protiv njega - zaključio je Anđelković.

Inače, pošto bude saopšteno ime novog mandatara, kako je najavljeno, uslediće procedura izbora nove vlade i premijera u Skupštini Srbije, odnosno biće održana sednica na kojoj će novi mandatar predstaviti članove svog kabineta i podneti ekspoze u kome će izneti ciljeve i program vlade.

Vlada je izabrana ako za nju glasa većina od ukupnog broja narodnih poslanika. Nakon izbora predsednik vlade i njeni članovi polažu zakletvu pred poslanicima, čime počinje da teče njihov četvorogodišnji mandat.

Komentari (4)

Dejan R.Tosic

15.06.2017 11:45

Dušan Vujević će biti premijer vlade Srbije,to se zna.

JA

15.06.2017 12:41

Jankovic 100%. Jer se SPS raspada a novi partner SNS-u je DS. Isto kolo samo se menjaju predvodnici. A ko svira vise nije ni bitno.

sve je isto

15.06.2017 15:36

bilo ko da bude!

XXL

15.06.2017 16:20

Fikus ili Filadendron - pitanje je sad?