Izašao raspoložen sa suđenja Ratko Romić
Danica Ćuruvija
Izašao raspoložen sa suđenja Ratko Romić

Danica Ćuruvija

Izašao raspoložen sa suđenja Ratko Romić, Foto: Danica Ćuruvija

Njega je kao svedoka predložila odbrana, i to kao pripadnika obezbeđenja „Dnevnog telegrafa“, ali je Radović tvrdio da nikada nije radio kod ubijenog Ćuruvije, već da se bavio trgovinom auto-delovima.

On je naglasio da ne poznaje ni optužene niti da je poznavao Ćuruviju. Odbrana je negodovala zbog njegovog iskaza, tvrdeći da su do njega došli na osnovu iskaza drugih svedoka, i predložila je sudu da obavi njihovo suočavanje. Radović je, prema tvrdnji odbrane, na dan ubistva Ćuruvije obezbeđivao prostorije „Dnevnog telegrafa“.

Ustavni sud Srbije je 10. januara ove godine usvojio žalbe dvojice bivših pripadnika Državne bezbednosti Milana Radonjića i Ratka Romića, optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, pošto je utvrdio da im je povređeno pravo na ograničeno trajanje pritvora.

U sud dolazi sa nanogicom Milan Radonjić

Danica Ćuruvija

U sud dolazi sa nanogicom Milan Radonjić, a kreće se uz pomoć štapa Foto: Danica Ćuruvija

Radonjić i Romić u pritvoru su bili tri i po godine, od 13. januara 2014. do 6. jula 2017. a prvostepeno suđenje je im je i dalje u toku. Oni su od jula u kućnom pritvoru s elektronskim nadzorom.

Njihov advokat Zora Dobričanin Nikodinović rekla je na suđenju da je u svojoj odluci Ustavni sud konstatovao da je rešenjima Specijalnog suda iz 2015, kao i odlukama Apelacionog suda u Beogradu od 27. aprila i 9. juna iz 2015. potvređeno pravo na ograničeno trajanje pritvora zajemčeno Ustavom Srbije.

- Bez obzira na konačnu odluku po ovoj optužnici, samom činjenicom da je Ustavni sud utvrdio da su oni neustavno u pritvoru još od proleća 2015, njima je na taj način utvrđen status žrtve zbog povrede prava na ograničeno trajanje pritvora - navela je Zora Dobričanin Nikodinović.

Inače, Ratko Romić je juče raspoložen izašao iz suda, a pre njega, sa nanogicom, kući je otišao optuženi Milan Radonjić.

Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Romić koji je drškom pištolja udario Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu u glavu.

Komentari (1)

nedjo

18.01.2018 19:16

mi smo zemlja čuda