Večiti derbi
Marko Metlaš
Večiti derbi

Marko Metlaš

Donald u večitom derbiju, Foto: Marko Metlaš

Javnost je stala u zaštitu tamnoputog veziste crno-belih, a podržao ga je i fudbaler iz rivalskog tabora Mičel Donald.

- Ja sam takođe crni momak, i kao osoba sam ljut kad tako nešto čujem i vidim. Jer, svi moraju da imaju poštovanje bez obzira na boju kože, da li si crn, beo, žut, plav... Svi imaju imena. Ako vam se ne sviđa neki igrač možete da ga kritikujete, ali pominjati boju kože zaista nije neophodno - istakao je Donald u razgovoru za "Večernje novosti".

Incidenti po završetku meča na Banjici su, smatra Donald, mogli da budu izbegnuti.

- Razumem da je Evertonu bilo teško. Međutim, morate biti pametniji u reakciji kad čujete te krike sa tribina ili reč "banana". Vi možete i da se pobijete sa celim svetom, ali je bolje da nađete drugi način da im pokažete šta o nečemu mislite - kaže Donald.

Da se njemu to dogodilo, reakcija sigurno ne bi izostala, kaže Holanđanin.

- Iskreno, ne kažem da ne bih reagovao, već bih razmislio kako bih reagovao. Tu je poenta. Rasizam se događa svuda u svetu i ja sam protiv toga. Svi igramo fudbal, svi smo ljudi i niko od nas ne bira boju kože. Zato ne shvatam zašto neko nekog zove po boji kože, a ne po imenu.

Fudbaler Zvezde sličan problem u Srbiji nikad nije imao i nada se da neće.

- Osećam veliki respekt prema srpskom narodu koji me je lepo prihvatio i na mene gleda takođe sa poštovanjem - zaključio je Mičel Donald.