Novak Đoković
AP
Goran Đoković
Goran Đoković, Foto: Milan Ilić

Porodica tenisera Novaka Đokovića je počela da ulaže novac u proizvodnju vina!

Goran Đoković, stric „svetskog reketa broj jedan“, kupio je pet hektara zemlje u selu Lipnica kod Topole. To zemljište je obrađeno, ali tek treba da se zasade čokoti vinove loze.

Vinograd Đoković Lipovac
Kupili pet hektara zemlje, Foto: Nebojša Raus

Pored toga, on je kao budući investitor, podneo opštini Topola i projekat za buduću vinariju, koji treba da se odobri i da dobije dozvolu za gradnju. Hektar zemljišta u ovom selu sada vredi oko 4.500 evra, ali se očekuje da će, nakon dolaska Đokovića u oplenački kraj, cena biti i četiri puta veća. Pre svega, zbog toga što je, kako saznajemo, plan da se naprave dve manje vinarije, koje će biti ekskluzivne u svakom pogledu – i kada je u pitanju kvalitet, ali i sastav gostiju koji će ih posećivati. Zbog toga Topola već slovi za „Srpsku Toskanu“.

Na imanju Đokovića sadiće se, kako se planira, sorte Sovinjon, Treminac i Malber, a ulaganje će samo u vinograde biti veće od 200 hiljada evra.

Vinograd Đoković Lipovac
Čokoti tek treba da budu zasađeni, Foto: Nebojša Raus

Imanje Đokovća se nalazi uz već zasađene vinograde od 13 hektara Baneta Avramovića, koji je prijatelj i advokat ove porodice. On je, kako tvrde u Topoli, i najzaslužniji za ulaganje Đokovića u vinogradarski posao.

Prema rečima Dragana Jovanovića, predsednika opštine,“ iskorišćene su pogodnosti koje je nov zakon dao, tako je zaštićeno područje Topole sa geografskim poreklom“.

- Sva naša vina mogu da se izvoze na tržišta širom sveta. Pre 11 godina je bila samo jedna, a u međuvremenu je obnovljena kraljeva vinarija, a sada ih ima deset. Imamo vinariju „Rogan“, koju je otvorio naš čovek koji živi u Kanadi. Imamo i ulaganje od 3,5 miliona evra, u nekadašnji PIK „Oplenac“. Ta firma je bila u stečaju, kupljena je za 250.000 evra, a investitori iz Srbije i Rusije će uskoro da proizvode šest miliona litara vina, i to će biti najveća vinarija u državi - kaže Dragan Jovanović.

Vinograd Đoković Lipovac
Klac na kojem porodica Djokovic pravi vinograd i dve vinarije, Foto: Nebojša Raus

U vinariji „Rogan“, koja se nalazi u istom selu, kažu da je teren oko Topole jedan od najboljih na svetu za proizodnju vina. Ovu vinariju je otvorio Dragan Rogan, profesor poljoprivrednog fakulteta, koji živi u Kanadi. Kako kaže domaćica vinarije Vesna Komljenović, „imaju 14 hektara vinograda, i nagrade za vina pokazuju da je izabran najbolji teren“.

- Mi imamo četiri sorte, Kaberne, Šardone, Merlo, i originalnu vrstu Širas, koja se gaji u Australiji. Pokazalo se da je vino iz Srbije Širas bolje nego tamo gde je nastalo - kaže Vesna Komljenović.

U selu Lipnica je pre Drugog svetskog rata bilo 400 hektara vinograda, ali su tokom pet decenija uništeni. U celoj opštini je cilj da se godišnje podigne novih 500 hektara vinograda i voćnjaka.

Komentari (2)

Lela

05.02.2016 10:11

Odusevljena sam! Dzaba zemlja ako ne radja plodove...i ne radjaju se decica. Svaka cast.

Marko

05.02.2016 19:47

Selo se ne zove Lipnica nego Lipovac