Nikad nije priznao  zločin: Adamović
Alo!
Nikad nije priznao  zločin: Adamović

Alo!

Nikad nije priznao zločin: Adamović , Foto: Alo!

Na dušu mu je stavljeno da je u noći između 2. i 3. januara 1985. godine, svom drugu, imenjaku i vršnjaku Đorđu K. Adamoviću (43), zvanom Ćosa, smrskao glavu gvozdenom šipkom i izbo ga nožem, a onda na isti način usmrtio i njegovu suprugu Miroslavu i sina Sašu (9), dok je ćerku Anetu (7) silovao i zario joj nož u grudi i na kraju obljubio već mrtvu ženu!

Osuđenik i pokojnik bili su istih godina, obojica su kao bravari radili u Rudniku „Bor“ i bili su golubari, dok su se u svemu ostalom potpuno razlikovali.

Ćosa je bio cenjeni majstor za pneumatsku opremu za bušenje, u srećnom braku sa Miroslavom, sa kojom je imao sina Sašu i ćerku Anetu. Đoka Ludak je bio šest puta osuđivan, a na robiji je proveo više od deset godina zbog dva silovanja, pokušaja silovanja, bludnih radnji i napada na policajca. Sumnjičili su ga i za ubistvo jedne devojke, Jasne Đurić. Manje je zarađivao kao bravar, a više koljući svinje po kućama. Alat i noževe za taj posao pravio je svojeručno. Bio je preke naravi i sklon tučama. Oblačio se ekstravagantno, a svileni šal i fine rukavice nosio je čak i leti. U Austriji je 1974. godine živeo vanbračno sa jednom ženom iz Slovenije i iz te veze dobio je sina. Nju je uočio porođaja udario automobil na ulici i nije joj bilo pomoći, dok je beba spasena.

Đoka Ludak se družo sa Ćosom zbog golubova. Često je išao kod njega na ručkove i divio se njegovom jatu od preko sto visokoletača. Ćosa i njegov brat su provodadžisali Ludom i upoznali ga sa devojkom iz Paraćina, koja se ubrzo preselila kod njega u stan. Međutim, kada je saznala da je osumnjičen za ubistvo Jasne Đurić, pobegla je kod roditelja. Prema navodima iz optužnice, Ludi je za propast ove veze krivio Ćosu, zbog čega mu je u decembru 1983. godine, podavio i poklao sve golubove i javno pretio da će mu se osvetiti. Bili su u svađi dve godine, sve do dočeka Nove 1985. godine. Posle dočeka, Ćosa je zvao Ludog da se izmire.

Prijateljski ga je dočekao i poklonio mu dva goluba, ali se Ludi nije dugo zadržao. Iste noći, između 2. i 3. januara, vratio se nazad. Ušao je neopaženo, jer ulazna vrata nisu bila zaključana i počinio masakr. Uhapšen je u rudniku i ubrzo je osuđen na smrt. U zatvoru je odbijao hranu, jer nije hteo da bude osuđenik na smrt, a na kraju se obesio i nije dočekao konačnu odluku da li će biti pomilovan ili odveden na streljanje. Sud je utvrdio Ludi u vreme zločina kod sebe imao perorez i ručno napravljen nož od testere na kojima su nađeni tragovi krvi. On je tvrdio da nema nikakve veze sa ubistvom.

Pocepao krivičnu prijavu

Đoka Ludak je posle izrečene smrtne kazne ispričao kako je naprečac osumnjičen. - Kucaju mi prijavu, nisam poneo naočare, ali stojim iza inspektora i gledam. Krupna slova, razaznajem. Pitam: „Jel’ smeta što gledam?” Odgovara mi: „Ne smeta“, kad ja vidim da kuca Đorđe K. Adamović. To je pokojni Ćosa, a ja sam Đorđe N. Adamović. „Zašto si stavio moje ime i prezime?“ Inspektor, kad je završio, udario je pečat i rekao: „Ovo je za tebe“. Ja gledam onaj papir, iscepam ga na četiri dela i vratim mu nazad: „Ovo je za tebe“. Inspektor sleže ramenima i izađe - kaže Đoka.