Beba Majka Dojenje
Profimedia
Beba Majka Dojenje

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

Žena iz Australije, koja je htela da ostane anonimna, hranila je svoju 16-mesečnu ćerkicu, koja je u jednom trenutku počela drugačije da se ponaša. Tražila je još i još, a majka je tada shvatila da je njeno mleko potpuno ružičasto. Uspaničila se, ali tada joj je sinulo, nedavno je jela mnogo cvekle. Nakon obilne salate popila je i sok od tamnog voća, a zatim je još i "dovršila" preostalu cveklu iz konzerve za užinu, piše 100posto.hr.

Majka je na Fejsbuku otkrila da je cvekla osim mleka promenila i boju urina njene ćerkice.

Na blogu australijskih dojilja, proverila je kakva bi trebalo da bude boja mleka prema "The Australian Breastfeeding Association".

"Boja mleka varira. Kolostrum je tipično žućkast, a zrelo majčino mleko je tipično plavkasto-belo. Međutim, postoji širok spektar normalnih nijansi kada je u pitanju majčino mleko. Mnoge majke nisu ni svesne kakva je njihova boja, osim ako se ne izmuzaju".

Osim toga boja mleka varira u zavisnosti od hrane koju majka jede, poznato je da namirnice poput cvekle, šargarepe, bundeve, tikvi i lisnatog zelenog povrća ili morske trave utiče na boju majčinog mleka.

Osim u mleku kod majki koje doje velike količine intenzivno obojene hrane mogu uticati i na boju urina kod ljudi. Voće i povrće poput cvekle sadrži složene pigmente koji u velikim dozama završavaju u urinu. Ti bezazelni pigmenti koriste se i kod bojenja hrane. I beta karoten u velikim količinama može pretvoriti urin u narandžastu boju.

Komentari (1)

nedjo

29.01.2018 20:00

simpatično