Glasanje, glasačka kutija, glasački listić, izbori
Oliver Bunić
Glasanje, glasačka kutija, glasački listić, izbori

Oliver Bunić

Ilustracija, Foto: Oliver Bunić

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, po odobrenju Osnovnog javnog tužilaštva u Jagodini, odredili su zadržavanje do 48 sati članu izborne komisije u selu Ribnik, zbog sumnje da je razbio dve glasačke kutije na biračkom mestu. Protiv pedesetčetvorogodišnjeg muškarca podneta je krivična prijava zbog sumnje da je počinio krivično delo iz člana 106. Zakona o izboru narodnih poslanika.

Jedan od incidentata zabeležen je na izborima u Pančevu gde su građani prijavili ženu koja je stajala u krugu biračkog mesta i beležila ko je glasao.

Žena je stajala na 50 metara od biračkog mesta i evidentirala ko je glasao na posebnom spisku od stotinak ljudi, saopštio je danas Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

Policija je reagovala i prvo udaljila osobu, ali građani tvrde da ona i dalje evidentira birače.

Nepravilnost je uočena u Vranju na izbornom mestu broj 24 u OŠ "Dositej Obradović", gde je jedan glasač hteo da zameni glasačke listiće, saopštio je RIK. Na Voždovcu dojava o bombi.

Glasač je na jednom biračkom mestu u Vranju hteo prazan listić da ponese sa sobom, a popunjen da ubaci u kutiju. To biračko mesto je zatvoreno i izbori će nannjemu biti ponovljeni.

Na biračkom mestu 81 na Voždovcu danas oko 10 sati dojavljeno je da je podmetnuta bomba. Srećom, reč je o lažnoj dojavi.

- Policija je nakon izlaska na teren utvrdila da je dojava lažna - kaže predsednica izborne komisije u opštini Voždovac Bojana Radaković.

Ona dodaje da je nakon toga dogovoreno da je se glasanje neometano nastavi.

Kako javlja reporter "Blica", novinari i snimatelji nekoliko medijskih kuća bili su izbačeni iz biračkog mesta broj 3 na Vračaru. Oni su se na ovo žalili u RIK-u gde im je rečeno da nemaju nikakvu infrmaciju o tome.

Izbori u Srbiji

Tanjug/Sava Radovanović 24.04.20

Izbori u Srbiji, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U Rumi je na jednom biračkom mestu reagovala policija zbog problematičnog ponašanja unutar biračkog mesta, javlja RTV.

Problem je otklonjen, a glasanje nije prekinuto.

Ekipa FoNeta izbačena je sa biračkog mesta broj tri u Privrednoj komori, u Beogradu, rekao je novinar Foneta na konferenciji za štampu Republičke izborne komisije.

Kako je naveo, njima nije bio dozvoljen ulazak na biračko mesto gde su nameravali da snime tok glasanja, a pozvana je i policija. Predsednik RIK-a rekao je da nema informacija da se taj incident desio i da je prema pravilniku dozvoljeno snimanje toka izbornog procesa, osim snimanje građana dok su iza paravana. Nešto kasnije predsednik RIK-a objasnio je da je predsednica biračkog odbora zahtevala akreditaciju od novinara, iako to nije potrebno.

- Zabeleženo je i da ukupno 59 odsto biračkih mesta nije dostupno za osobe sa invaliditetom širom Srbije - rekao je šef posmatračke misije CRTA "Građani na straži - Raša Nedeljkov i dodao da su na dva odsto biračkih mesta zabeležene neregularnosti tokom procesa glasanja i to prvenstveno na istoku Srbije i u Vojvodini. 

- Na jedan odsto biračkih mesta zabeležena se ozbiljne neregularnosti pri otvaranju biračkih mesta poput nekontrolisanja ličnih isprava birača pre glasanja, nekorišćenja UV lampe, fotografisanja glasačkih listića zatim članovi biračkog odbora nisu prebrojali glasačke listiće pre otvaranje biračkog mesta. Zabeležen su i slučajevi vođenja kampanje na manje od 50 metara od biračkog mesta - dodao je Nedeljkov.

Neregularnosti se odnose na glasanje birača koji su već imali obeležen prst, zatim biračima su data dva listića za parlamentarne izbore, fotografisanje glasačkih listića i glasanje bez ličnih isprava, rekao je Nedeljković.

Na nekim biračkim mestima u Šapcu bilo je problema s baterijama za elektronske čitače i nedostajali su jastučići za otisak prsta nepismenih birača, ali su ti nedostatci otklonjeni.

Na biračkom mestu u Konarevu kod Kraljeva kod jednog glasača pronađena su tri popunjena listića. Kako je iz Gradske izborne komisije u Kraljevu, glasanje na ovom mestu nije prekinuto jer je navodno u pitanju ljudski faktor.

"Jedan birač je greškom dobio dva listića za parlamentarne izbore jer su se zalepili, i jedan za lokalne. Međutim, on je popunio oba listića za parlamentarne izbore i pokušao da ih ubaci u kutiju, ali je Komisija to uočila i taj listić sklonila sa strane kao neupotrebljen", rekao je predsednik GIK-a u Kraljevu.

Manji incident dogodio se na jednom biračkom mestu u Svilajncu. Tamo je jedan kandidat za odbornika stajao na biračkom mestu te je predsednik Opštinske izborne komisije u tom gradu Milivoje Radovanović lično intervenisao.

"Radi se o ozbiljnom čoveku, što je iznenađujuće", dodao je Radovanović.

Republička izborna komisija, Radno telo i MUP Srbije dobili su dojavu od izbornog štaba jedne stranke u Vranju da su uočene nepravilnosti na devet biračkih mesta.

Na biračko mesto u selu Trebešinje autobusima se organizovano dovoze radnici “Jumka”, pri čemu im vozač sugeriše za koga da glasaju. Vozilima vranjske Elektrodistribucije dovoze se glasački na biračko mesto u Vranjskoj Banji, javlja dopisnik Alo!. 

RIK-u je prijavljeno da u Donjem Vrtogošu predsednica biračkog mesta stoji iza paravana i kontroliše ko za koga glasa.

U selu Zlatokop aktivisti jedne partije ispred birališta plaše birače i ometaju ih u glasanju.

 

 

 

Komentari (1)

Драгомир

24.04.2016 19:33

Господо там' у АЛО,сећате се да сам вас некада критиковао како ви једини напишете ,,како текст није објављен због тога и тога,,?Било више забране него објављеног коментара?Шта се сада дешава?Ако се случајно погреши при писању ,, ZYMEX,, И ИЗВРШИ СЕ ПОПРАВКА онда не дође до прихватања коментара?Требало би да се грешка исправи и текст коментара да се прихвати.