Milorad Dodik
Tanjug/Tanja Valič 25-09-2016.

 

Milorad Dodik

Tanjug/Tanja Valič 25-09-2016.

Milorad Dodik, Foto: Tanjug/Tanja Valič

"Republika Srpska glasanjem nije želela nikog da ugrozi, vlasti RS zajedno sa opozicijom su donele odluku o održavanju referenduma", rekao je Dodik novinarima u Skupštini RS i podsetio da je to prvi takvo odlučivanje posle Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je kazao da je to zakonsko pravo koje ima RS i istakao da je posebno ponosan na činjenicu da je sve prošlo bez incidenata.

"Srpski narod je pokazao političku zrelost, političku odlučnost. Imamo definitivno pozitivne rezultate referenduma, izlaznost je sasvim dovoljna u skladu sa zakonom. Prema preliminarnim podacima sasvim mali broj je bilo onih koji su glasali suprotno od 'da'", rekao je Dodik.

Ocenivši da će 25.septembar ući u istoriju, Dodik je izrazio uverenje da će se mnogi pozivati na taj dan kao primer odlučnosti i da će mnogi biti ponosni na ono što je urađeno i pored svih zabrana.

"Ustavni sud je rekao da član 3 treba prilagoditi, ali nije propisao na koji način. Mi smo smatrali da je adekvatan način da se ode na referendum. Sada znamo da je 9. januar potvrđen od strane stanovništa i da građani RS nisu bili spremni da se odreknu tog datuma", rekao je Dodik.

On je naveo da niko u RS ni od sadašnjih, ni od budućih političara neće moći da zanemari tu činjenicu i volju naroda.

Na pitanje da li je ovo bio referendum o osamostaljenju RS, Dodik je istakao da se glasalo o Danu RS, a ne o statusu, i da referendum nije bio "iz inata" već reakcija na ranije akcije koje su bile preduzete.

"Republika Srpska nema čega da se plaši, idemo dalje, nastavljamo da radimo po našem planu i programu", podvukao je Dodik.

"Ništa novo ne govori. Najbolji odgovor na sve Bakirove frustracije dat je danas", rekao je Dodik.

Dodik: Putin nije pomenuo "povuci ručnu" 

 

 

 

Komentari (10)

zarko ratkovic

25.09.2016 21:48

Iskreno Nije uspio kada u Brckom nismo mogli glasati.To znaci podjeljini smo kao rs entitet na dva dijela ali o tome niko ni rijeci a znamo i zasto.

Prc

25.09.2016 21:48

Od sada ce se zivjeti bolje nego u Njemackoj, ima sada da se svi zahvalite Dodiku na tom uspehu..

slovenija

26.09.2016 06:54

@Prc - Zatvarajte granice navodno svi bjeze iz EU u RS valjda ce se zivjeti dole bolje.

justice for all

26.09.2016 20:48

@Prc - Nece gore nego do sada, osim ako Jenkiji i Svabe usrecitelji nemaju nesto protiv? Ali ne pitaju se vise samo oni. Moglo bi da bude i bolje da nije po onoj dok se dvojica svadjaju treci se koristi. Nazalost nekima su tudjini uvek blizi od komsija?! Srpski narod ne namerava da odustane od svog identiteta i slobode i ne brani Muslimanima i Hrvatima u Bosni da biraju svoj put.

do pobede

25.09.2016 22:01

Cestitke braci i sestrama iz Srpske! Dobar pocetak ako je pocetak :)

goca gocic

25.09.2016 22:14

Zivela RS, zivela Srbija, ziveli svi Srbi ma gde bili, ziveli mir i sloga medju nama.

Сава Прокоповић из Ритопека

25.09.2016 22:23

Подржавамо Републику Српску у целини. Подржавамо васколику одбрану Републике Српске. За крст часни и слободу златну.

Feniks1

25.09.2016 22:38

Ne moze srpska nastati 1992 i da se slavi taj dan . Srpska je nastala potpisima u Dejtonu a ono ranije 92 je bio drzavni udar . Kad je bio prisutan drzavnom udaru nek i odgovara . Koristi se smjena i izbori u Americi , ali tek ce te vidjeti efekte u 2017 sa novom administracijom . Naivno je da je BiH dopustila da srpska ima vlastite table na granici . Ocigledno nikom nije stalo do nicijeg naroda , inace bi to davno sve doslo na svoje mjesto . Odgovara im status skvo (kvo) .

justice for all

26.09.2016 21:05

@Feniks1 - Da bi postojao drzavni udar mora prvo da postoji drzava. Srbi imaju pravo na referendum isto kao Muslimani i Hrvati. Nazalost Bosnom iako je formalno konfederacija ne upravlja nijedan od tri naroda vec zapad. U Bosni je moglo da se spreci krvoprolice da Amerikanci muslimansko rukovodstvo nisu nagovarali na rat. Ne vidim kakva vam je vajda od njih i kakvo su dobro doneli i vama i nama, ali ako hocete da budete sa njima to je vase pravo i vasa stvar pod uslovom da ne ugrozavate prava Srba.

justice for all

28.09.2016 21:07

Zasto mi ne objavljujete komentare?! Zar je u srpskoj novini istina o zlocinima nad Srbima politicki manje korektna od iznosenja neistina protiv Srba?!? Objavite istinu sami gospodo! Ne spasavajte Srbe od njih samih, nego principe objektivnog novinarstva.Treba li precutati istinu o stradalim jaganjcima da bi stado moglo mirno da pase? Ne zavaravajte se, ne moze se biti na obe strane. U Boga se uzdajte jer taj u koga se uzdate mnogo je slab ako ga ugrozava par komentara. Tako vam Bog pomogao!