Milorad Dodik
Siniša Pašalić
Milorad Dodik

Siniša Pašalić

Milorad Dodik, Foto: Siniša Pašalić

"Bilo bi dobro da Ustavni sud BiH ukinu svoju odluku, jer tek onda referendum ne bi bio upitan ni po kom osnovu", rekao je Dodik.

"Tek onda ćemo održati referendum", izjavio je novinarima tokom posete Ribniku.

Ustavni sud BiH danas razmatra zahtev Narodne skupštine Republike Srpske za preispitivanje odluke od 26. novembra prošle godine, prema kojoj je proslava Dana RS, 9. januara, neustavna i diskriminatorska po one građane ovog BiH entiteta koji nisu Srbi.

Ustavni sud BiH će danas razmatrati i izveštaj o tome da li je Narodna skupština RS ispoštovala odluku suda i promenila sporne odredbe Zakona o praznicima, kao i zahtev nekolicine bošnjačkih političara da se donese privremana mera zabrane održavanja referenduma u RS.

Opozicioni Savez za promene smatra da odluku Narodne skupštine RS o referendumu o Danu RS ne može niko poništiti, osim same Narodne skupštine RS, jer je tako definisano Ustavom ovog BiH entiteta.

Pozivajući se na neimenovane izvore iz Ustavnog suda BiH, pojedini mediji su objavili da su sudije ovog suda odbile zahev za preispitivanje ranije odluke Ustavnog suda, čime je, kako je navedeno, konačno potvrđeno da se ogluka o Danu RS 9. januaru smatra neustavnom.

U toku je pauza zasedanja Ustavnog suda BiH, a još nema zvaničnih informacija o odluci suda.

 

Komentari (3)

Сава Прокоповић из Ритопека

17.09.2016 21:39

Подржавамо Републику Српску у целини. Подржавамо одржавање референдума српског народа у Републици Српској. За крст часни и слободу златну.

mirko

18.09.2016 01:06

MILE RONHILL

Gile

18.09.2016 12:22

Podrzavamo sve sto jaca Republiku Srsku i slabi tu nakaradnu 'BiH' koja je u startu bila nelegitimna i osudjena na raspad.