Spremili mu svilen gajtan: Milorad Dodik
A. Dimitrijević
Spremili mu svilen gajtan: Milorad Dodik

A. Dimitrijević

Spremili mu svilen gajtan: Milorad Dodik, Foto: A. Dimitrijević

- Čelnici ambasade jedne zapadne zemlje u Sarajevu zatražili su detaljne informacije o navodnim Dodikovim zloupotrebama prilikom uzimanja kredita od Pavlović banke iz Bjeljine. Oni vrše uticaj na Tužilaštvo BiH da ukoliko se Dodik ne pojavi na zakazanom saslušanju u ponedeljak u Sarajevu protiv njega bude izdat nalog za raspisivanje međunarodne poternice - naveo je izvor „Alo!” i dodao da su u diplomatskim krugovima izuzetno negativno komentarisane „duge cevi” ispred institucija RS.

Mileta ruše kao Slobu

Rušenje Dodika iz Budimpešte, ukoliko se zaista dogodi, ne bi bilo presedan u konfliktu Zapada sa neposlušnim srpskim liderima. Tako je Vilijem Montgomeri sa tadašnjom srpskom opozicijom napravio DOS 2000. godine, kao šef Kancelarije za Jugoslaviju u Budimpešti. On je sa DOS-om srušio Slobodana Miloševića, a od 5. oktobra je nezvanično već obavljao funkciju ambasadora u Beogradu.

Paralelno sa ovim postoji plan da se Dodik optuži za krađu lokalnih izbora u Banjaluci i da onda dođe do „narodnog bunta” i tako predsednika RS primoraju da odstupi sa vlasti.

I po ovom scenariju bi nakon toga usledilo njegovo hapšenje, a za ovu operaciju navodno je zadužen Amerikanac Rafi Gregorijan zajedno sa svojim specijalnim timom, koji se već nalazi u Budimpešti.

Reč je o nekadašnjem supervizoru za Brčko, koji je u periodu od 1993. do 2006. aktivno služio kao oficir u vojsci SAD, i to na Kosovu i BiH, a potom je prešao u Pentagon.

U međuvremenu se i Dodik oglasio povodom pretnji Bakira Izetbegovića i najavio da će u budućnosti biti još referenduma, ali i da će oni biti organizovani elektronskim putem, kako bi se brže i lakše sproveli.

Slobodan Milošević

Associated Press

Slobodan Milošević, Foto: Associated Press

- Ovo što je uradio Bakir Izetbegović će mu se obiti o glavu kao bumerang - poručio je Dodik i ponovio da će se na poziv Tužilaštva BiH odazvati, ali da ne želi ići u Sarajevo i izrazio je spremnost da se obrati putem video-linka ili sa neke lokacije u RS.

 

On je dodao i da će Srpska uskoro podneti apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog svih zakona usvojenih u Federaciji, a za koje nije bilo saglasnosti. Dodik je juče podelio dokument novinarima na kojem funkcioneri SNSD mogu da upišu svoje ime i sami se prijave Tužilaštvu BiH zbog učešća na referendumu o Danu Republike.

Ruši Dodika iz Budimpešte: Rafi Gregorijan

promo

Ruši Dodika iz Budimpešte: Rafi Gregorijan, Foto: promo

- Moram da vam priznam još nešto, a vi to slobodno uzmite kao otežavajuću okolnost, ponosno sam izašao na referendum i još ponosnije odabrao da branim Dan Republike i RS. Priznajem i da je u tome sa Dodikom učestvovalo još 677.721 lice u RS, Srbiji i dijaspori - navodi se u ovoj „prijavi“, koju je Dodik podelio novinarima.

Dačić: Nećemo dozvoliti pretnje Srbiji ni Republici Srpskoj!

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je da će Srbija svakako odgovoriti na pretnje usmerena ka njoj, te da, kao garant Dejtona, neće dozvoliti ni pretnje, ni „uništenje Republike Srpske”. - Da je neko želeo, mogao je da na poslednju apelaciju Narodne skupštine Republike Srpske stavi zarez i da stvori osnov da se razgovara o nekom kompromisu po pitanju referenduma. Nisu želeli kompromis - istakao je Dačić.

Komentari (12)

JaTiOn

30.09.2016 15:47

Dačiću, mojne tisra. Ako je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, onda si trebao reći Dodiku da se odluke Ustavnog suda moraju provesti. Ako to važi za Srbiju ili bilo koju drugu zemlju, onda važi i za Dodika. I na kraju krajeva, ko je tebe šta pitao?

Sandra

30.09.2016 16:23

@JaTiOn - To je bilo u doba Milosevica a posto njega nema onda Srbija nema sta da bude garant za tu Bosansku drzavu. Sta nas briga za tog baksuza od coveka Dodika/koji izigrava drugog Milosevica/ i taj narod, oni nemaju nikakve veze sa srbima i Srbijom. neka sami resavaju svoje probleme . Dosta Srbija ima svoje probleme jos ce resavati tudje, ako su zas..i neka se samo vade nas bas briga

superneso

30.09.2016 18:10

@JaTiOn - Prije ove odluke ustavnog suda ima još devedeset odluka koje nisu izvršene!

srbin

30.09.2016 21:27

@JaTiOn - svi su srbi na poternici za hapsenje a ne samo dodik narod ustav menja ako ne valja a ne dodik srbi nemogu biti taoci celog zivota kod bosnjaka ima svako na opredeljenje pravo u svetu vecina naroda tacka

Сава Прокоповић из Ритопека

30.09.2016 17:49

Ми подржавамо Републику Српску у целини. Не подржавамо антисрпски режим у Београду. За крст часни и слободу златну.

Lili

30.09.2016 22:45

Nama u Republici Srpskoj je dosta pljacke i sve tezeg zivota zahvaljujuci Dodiku. Mi nismo ugrozeni nacionalno, samo materijalno.

Dejan

30.09.2016 22:48

Dodik je raspisao referendum o danu Republike Srpske . To se ne odnosi na BiH. Nije ni raspisan referendum o samostalnosti ili šta drugo . Ne razumen zašto se ostali bune . I SAD i EU i bilo ko drugi. Samo im izgleda smeta Milorad Dodik .

ДУШАН

01.10.2016 03:58

Сандра,ти си у потпуности у праву .Нека га хапсе ,тако су све СРБЕ похапсили .Гледао сам једном на Нат Географији како ЈЕДАН лав напада крдо гнуова ,одабира плен и убија ОСТАЛИ ГЛЕДАЈУ пошто се то не дотиче њих. Тако је било у задњем рату .ко су вама СРБИ из Р. Српске ,више волите муслимане и шиптаре ,са којима ће тек почети проблеми већих размера . Бавите се ви о себи а наши СРБИ ће некако преживети све ово !

asid

01.10.2016 06:00

Poternicu treba raspisati za Bakirom!

micko

01.10.2016 06:01

Pa i dosao je na vlast na tenkovima SFORA...bilo bi pravedno da tako i ode.

Oktopod

01.10.2016 08:27

Dacic i dalje laje a kad dobije po turu podvije rep i sakrije se u misiju rupu.Cime to srbija preti celom svetu alo narode udarila vlast u glavu, a '90-te izbeglice,nestali,glad i beda koja i danas traje, pa hajde da se vec jednom unistimo,hajde da malo ratujemo nismo odavno, stoko srpska.

grobark

01.10.2016 10:31

@Oktopod - Jaoo koliko si glup\a..