Dodik kod Nikolića
Tanjug/Rade Prelić 12.01.
Milorad Dodik

Profimedia

Milorad Dodik, Foto: Profimedia

On je rekao da je doneo odluku o održavanju referenduma i da njegovu odluku niko nije mogao da poljulja.

"Činili su sve da narod ne ispolji volju, pogotovo oni koji su zagovarali potrebu da se to zaustavi, ne mogu da prihvate činjenicu da mi sami odlučujemo", rekao je Dodik gostujući na televiziji Hepi.

On je rekao da pojedinci imaju želju da Srbima u RS ukinu "želju za identifikacijom".

Dodik je rekao da ima veliku "nesreću kao političar", jer ili ga vole ili ga ne vole.

"A one koji me ne vole, ne mogu da nateram da me voli", poručio je Dodik.

On je rekao i da mu je Putin pre nekoliko dana izrazio poštovanje prema Republici Srpskoj.

"Poželeo je sreću i meni i narodu i Republici Srpskoj i rekao je da u Ruskoj federaciji imamo velikog prijatelja", rekao je Milorad Dodik.

"Ja nisam zadužen da se bojim. To je više za pokriće onih koji nisu uspeli da zaustave referendum," rekao je Dodik gostujući na televiziji N1 u Beogradu.

Dodik je konstatovao da je referendum prošao bez incidenata, rekavši da mogu odahnuti i organizatori referenduma o Danu RS jer niko nije uhapšen, niti smenjen zbog kršenja odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i zabrane referenduma.

On je rekao da će, ako bude potrebe, biti još referenduma do 2018. godine.

"Mi nismo nikakvi avanturisti i destruktivci nego smo ozbiljna partija. Ako bude potrebe biće još referenduma do 2018. i pokazali smo da ih možemo organizovati", rekao je Dodik i naglasio da ne vidi zašto bi u EU mogli da se održavaju referendumi, a u RS ne.

"Juče su u EU održana tri referenduma. Kako može Britanija imati negativan stav prema našem referendumu, a da sama nema problem sa održavanjem referenduma o izlasku iz EU? Osamnaest političkih partija u zemljama EU zagovara izlazak tih zemalja iz EU. Samo je problem što je SNSD najavio da će za dve godine izanalizirati situaciju i imati svoj predlog o tome", kaže Dodik.

On je ocenio da su priče da je ovo bio probni referendum o otcepljenju - "gluposti".

"Zašto nama treba trening? Što se nas tiče ne treba da treniramo, jer smo vrlo sposobni i organizovani. Mi se borimo za naša prava. Nikada nismo rekli da je BiH nemoguća. BiH po Ustavu, ona iz Dejtona je za nas moguća, ali BiH sa destrukcijom prava RS i korigovanjem i nasiljem visokog predstavnika nije prihvatljiva", kazao je Dodik.

On je naveo da je RS država, BiH državna zajednica i da se pokazalo da BiH nema kapacitet da fukcioniše.

Prema njegovim rečima, odluci o ulasku u NATO će prethoditi referendum u RS.

"Ako Bošnjaci i Hrvati odluče 'da', mi ćemo glasati za 'ne'. Onda opet nema NATO", kazao je Dodik.

Predsednik RS je naglasio da rata neće biti.

"Nisam čovek za rat, ja sam borac za politička prava svoga naroda. Ponosan sam na činjenicu da nikome nije falila dlaka na glavi tokom održavanja referenduma u RS. Isto tako niko ne može da kaže da su Bošnjaci u RS u nekoj vrsti geta", poručio je Dodik.

Komentari (2)

goca

26.09.2016 21:11

Dodik na celo svih Srba?

Feniks1

26.09.2016 21:58

U Kpd Zenica se vec raduju i izvlace sibice ko ce biti cimer . Kosovo i srpska se ne mogu porediti nikako . Po Ustavu Sfrj Kosovo je bilo ravnopravna pokrajina , kao i Vojvodina , sa pravom na odcepljenje . Srpska to nema u Ustavu BiH niti Dejtonskom sporazumu . Na zapadu , sve sto je oteto silom , zlocinima i prinudom mora biti vraceno i kaznjeno . Dan srpske moze biti samo dan kad je Dejton potpisan a ne 1992 , to je bio drzavni udar .