Milorad Dodik
Profimedia.ra
Milorad Dodik

Profimedia.ra

Milorad Dodik, Foto: Profimedia.ra

Tužilaštvo BiH je poziv Dodiku zbog organizovanja referenduma o Danu Republike u RS uputilo juče.
Pozivajući se na svoja saznanja, list piše da Dodik u Tužilaštvo treba da se javi u ponedelja, 3. oktobra, dan nakon lokalnih izbora u BiH. Sam Milorad Dodik, međutim, tvrdi da nije dobio nikakav poziv.

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić smatra da je to potvrda da se glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović direktno uključio u predizbornu kampanju u Srpskoj, i to u korist Dodika, praveći od njega žrtvu pred glasačima.

 

"Pošto su se pojavile različite interpretacije mojih izjava u ovom slučaju, naglašavam da sam protiv bilo kakvog saslušanja zvaničnika Republike Srpske zbog nesprovodjenja odluka Ustavnog suda BiH. To je selektivan pristup Tužilaštva BiH. Tom logikom, prvo bi trebalo da budu uhapšeni mnogi drugi, poput Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, koji godinama ne sprovode odluku Ustavnog suda BiH u vezi sa izborima u Mostaru", rekao je Mektić za EuroBlic.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik saopštio je danas u Banjaluci da još nije dobio poziv za saslušanje Tužilaštva BiH zbog organizovanja referenduma o Danu Republike u RS, te da će se kada ga dobije odazvati.

Dodik je na vanrednoj konferenciji za novinare, medjutim, rekao da neće ići u Tužilastvo u Sarajevu, ali će pristati da bude saslušan u svakoj drugoj pravosudnoj instituciji na području Republike Srpske.

Predsednik Srpske je rekao da, nakon pretnji bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da će proći kao Gadafi, Sadam ili Slobodan Milošević, ne želi da rizikuje život odlaskom u Sarajevo.

Republika Srpska podnosi zahtev za ocenu ustavnosti 1. marta kao praznika BiH

Milorad Dodik je rekao da će podneti zahtev za ustavnost 1. marta kao praznika BiH.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine je nacionalni praznik koji se obeležava 1. marta svake godine, a kojim se proslavlja nezavisnost Bosne i Hercegovine od Socijalističke federativne republike Jugoslavije. Referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine održan je na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ.

Održan je 29. februara i 1. marta, a označava opredeljenje građana ka budućnosti zemlje.

Ukaz o proglašenju zakona kojim se 1. mart proglašava Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine i državnim praznikom potpisao je predsednik Predsedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović 6. marta 1995. godine

 

Komentari (2)

Сава Прокоповић из Ритопека

27.09.2016 15:36

Ми подржавамо Републику Српску у целини. Одлазак у Сарајево, било би стављање главе у омчу од свиленог конца, коју би затегао српски јањичар Мектић Драган, кадар Српске демократске странке Босић Младена и Караџић Соње Јовичевић, ћерке Караџић др Радована и Караџић Љиљане др Зелен. Какви су то Срби, који убијају друге Србе. Чиме су уцењени, колико су плаћени. У аналима остаје све записано.

vitez

27.09.2016 17:43

Ne idi Mile, poturice su gore od Turaka.