Odbrusio Mesiću: Milorad Dodik
Siniša Pašalić
Odbrusio Mesiću: Milorad Dodik

Siniša Pašalić

Milorad Dodik, Foto: Siniša Pašalić

Dodik je u izjavi Srpskoj novinskoj agenciji Incka nazvao "poznatim klovnom međunarodne zajednice", dodavši da je "period glumatanja diplomate završen" i da su "maske pale".

PredsedniK RS je rekao da je Incko tom izjavom "podsetio da pripada onima koji su u vreme NDH podržavali tu zločinačku tvorevinu, u kojoj je nestalo više stotina hiljada Srba, i pokrenuo sumnju da on i danas gaji simpatije prema toj zločinačkoj tvorevini".

"Bilo bi zanimljivo znati na kojoj strani istorije mu je bila porodica u Drugom svetskom ratu, kada tako olako, bez imalo odgovornosti, izgovara šta izgovara, ne misleći da ga prati celi jedan narod dok se on obraća meni. Ali, to je Incko. Lupi, ako ostane živ pojašnjava, i za sve to uzme 25.000 evra mesečno", rekao je Dodik.

Lider Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović rekao je da je "šokiran zatrašujućom izjavom visokog predstvanika u BiH Veletina Incka u kojoj je uporedio Republiku Srpsku sa NDH".

On je naveo da je Inckovo poređenje "vrlo opasno i za svaku osudu", a da posebno zabrinjava što je takvu izjavu dao visoki predstavnik međunarode zajednice u BiH koji treba da garantuje sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno da štiti i RS i BiH.

Borenović je zatražio od Incka da se pod hitno izvini građanima RS.

"Nikada nećemo dozvoliti da o RS tako govori i poredi sa zločinačkom NDH. Visoki predstavnik je ovim pokazao da se potpuno izgubio u sprovođenju svog mandata, umesto da utiče na stabilizaciju prilika u BiH", rekao je predsednik PDP-a.

Boračka organizacija RS saopštila je da je Inckova izjava u kojoj je uporedio 9. januar, Dan RS, sa 10. aprilom, danom osnivanja NDH, teška uvreda za srpski narod i srpske borce, kao i za sve srpske žrtve iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i iz Drugog svetskog rata, koje su u najvećem procentu stradale upravo od NDH.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko je danas izjavio da bi "secesionističke namere" predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, koje je naznačio svojom izjavom da RS teži pripajanju Srbiji, definitivno značile prekoračenje "crvene linije".

"Za međunarodnu zajednicu postoji samo dejtonska Bosna i Hercegovina i Republika Srpska koja je dobila svoj legitimitet 21. novembra 1995. godine u Dejtonu. Ako bismo počeli slaviti praznike kao što je 9. januar, onda bi se neki mogli dosetiti i da se slavi, recimo, 10. april, dan kada je osnovana Nezavisna Država Hrvatska (NDH)", rekao je Incko za sarajevski portal Faktor.

Incko je rekao i da smatra da to "nikome ne pada na pamet" i da "treba gledati prema budućnosti, a ne prema prošlosti".

Komentari (13)

zagor

10.01.2017 17:58

Incko govnar zapadni!!!

Eto

10.01.2017 18:20

Hrvati kupili ceo crnogorski Telekom a još malo će i srpski i bosanski a i najavljuju kupnju srpskih šećerana i uljara i dolazak hrvatskih firmi za gas na srpsko i bosnasko tržište...neka je sa srećom!

Regionalni lider

10.01.2017 18:38

@Eto - Ljudi za 4g stvore i naoružaju i uvežbaju vojsku i počiste svoju zemlju za par dana i to tako da ne pobiju sve zarobljene i one ostavljene civile u kolonama pa obnove je pola porušenu i eto još troše da deminiraju i naprave reforme i pokupuju sve te silne srpske firme i napreduju i udju u EU i NATO i sad prsaju i srbi im se za poglavlja potpisuju i treba vala svaka im čast.Nego gde bi sada tim hrvatima bio kraj da nije bilo tog rata i da ih srbi nisu toliko oštetili zato se i moralo ratovat.

Чича

10.01.2017 19:13

@Eto - Eto ti ga na pa ga glabaj

Goran

10.01.2017 18:21

Jedan SS gaulajtner i sunarodnik Adolfa Hitlera nasao da nas Srbe usporedjuje sa najvecom i najbrutalnijom zlocinackom tvorevinom u svetu! Hitno mu zabraniti pristup u Srpsku i prekinuti sve kontakte s njim i OHR!

samoIstina

10.01.2017 18:31

Dorate prava si strina !!

alen

10.01.2017 22:12

Verovatno zbog genocida ...

Ja

11.01.2017 00:27

@alen - Da znas sta je genocid, ne bi tako lupao!

Prometej

11.01.2017 00:36

Svaka čast za Dodika. Da nam je takav i ovde ... Jedini će car Vule biti ljut i moraće da se nekako distancira. :-))

kilibarda zora

11.01.2017 02:21

@Prometej - Samo jedna necu vise.600 skeleta civila iskopati posle 23g u Tomasici kod Prijedora dali je malo ili ne?

minotaur

11.01.2017 03:06

Koliko nakota iz regiona ?! Plus minus, bahahahhahahahahaha

mauzer

11.01.2017 05:30

Incko moze da mlati sta zeli za platu 25 ooo eura.Ali kad krene jednog dana tj.provre krv zvana osveta letice perje krvavo bivsom BE-HA na sve strane a ovog stranca nece biti.

Драгомир

11.01.2017 10:12

МИ СРБИ ИЗ СРБИЈЕ НЕЋЕМО ДА БУДЕМО ТАОЦИ БОСАНСКИХ СРБА ИЛИ ТИ ДА ТРПИМО ЗБОГ РАБОТАМА ЊИХОВИХ РУКОВОДИОЦА!Ојадио нас је црногорац Милошевић а како је Шешељ замлата из Босне видео да он не може сам брже боље му је помогао!Када ти мајка Србија није у кршеници никада не може да ти буде у срцу.Да се уједини Србија и РС?Погледајте границе и на шта би та држава личила?Босанци би продавали за скупе паре муџахединима и овде у Србији градили виле.Одакле овде велике куће избеглим босанцима?