Marko Matijašević
Privatna arhiva
Marko Matijašević

Privatna arhiva

 Žrtva bezumnog navijača - Marko Matijašević, Foto: Privatna arhiva

Hrvatski sudija Marko Matijašević, koga je na novosadskom plivalištu "Slana bara" jedan stariji neobuzdani navijač gurnuo u bazen, za "Alo!" kaže da oprašta starijem gospodinu i da ga neće teretiti na sudu zbog nezapamćenog incidenta u finišu meča Vojvodina -Crvena zvezda (7:7).

Ovaj sramni čin desio se na dve sekunde pre kraja utakmice 11. kola A2 Regionalne lige, nakon što je jedan vaterpolista Vojvodine isključen iz igre. Već u sledećem napadu Zvezda je golom Veljka Tankosića uspela da izbegne poraz.

- Nikome na kraj pameti nije bilo da će mi taj čovek prići s leđa i gurnuti me u bazen. Starije kolege kažu da se poslednji ovakav slučaj desio davne 1980. godine, u SFR Jugoslaviji, kada je u bazenu završio legendarni arbitar Željko Klarić.

Da li ste se uplašili?

- Bio sam iznenađen, ali kao bivšem vaterpolisti i treneru voda mi predstavlja prirodno okruženje. Nije problem što sam bio mokar do gole kože, nisam ni kijavicu navukao, ali sam posle razmišljao - "pa, mogao je da me udari motkom ili šakom po glavi"...

Matijašević u bazenu

Printskrin

Matijašević u bazenu posle napada novosadskog navijača - huligana, Foto: Printscreen Twitter

Pojedini pretpostavljaju da ste bili meta zbog toga što ste Hrvat?

 - Ma joook... Ubeđen sam da navijač nije ni znao odakle dolazim. Verovatno je bio iznerviran što njegova Vojvodina nije pobedila Zvezdu.

Upoznali ste nasilnika?

- Zajedno smo dali iskaz policiji. Taj čovek mi se kasnije izvinjavao, nije bio agresivan, bio je korektan i ja ga neću tužiti. Druga je stvar što će zbog prekida meča, verovatno, ispaštati tim za koji navija.

Niste dobili posebno obezbeđenje posle utakmice?

- Nije bilo razloga za to. Godinama sudim u Novom Sadu i Beogradu i nikad nisam imao problema. Obezbeđenje je brzo reagovalo, policija je bila korektna i neka ona dalje radi svoj posao, ja nemam razloga da dižem frku oko svega ovoga. Trenutno sam u Zagrebu, s porodicom, a dolaziću i dalje u Srbiju - kaže Marko Matijašević koji se vatrpolo suđenjem bavi od 2000. godine, a od 2008. ima značku LEN.