Dino Rađa
EPA/ ALBERT OLIVE
Dino Rađa

EPA/ ALBERT OLIVE

Dino Rađa, Foto: EPA/ ALBERT OLIVE

Pored Rađe, ta čast je ove godine, između ostalog, pripala i Džejsonu Kidu, Stivu Nešu, Grentu Hilu i Reju Alenu, prenele su Večernje novosti.

Rađa spada među najbolje evropske košarkaše svih vremena, a tokom bogate karijere je branio boje Jugoplastike, rimskog Virtusa Boston Seltiksa, Panatinaikosa, Zadra, Olimpijakosa, Cibone i Splita.

- Kad me je Zoran Radović nazvao i kad mi je rekao da za mene ima veliku vest, prvo sam pomislio da su promenili sistem ovih suludih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kini. Ipak, kad mi je rekao o čemu se radi, ostao sam bez teksta. Ćutao sam neko vreme, a onda sam zaplakao. Nisam znao ni da sam nominovan. Ova počast mi je nagrada za životno delo. Ona je dokaz da me ljudi koji vole košarku više cene nego što ja cenim samog sebe. Od ovoga nema više. Znam koliko vredim, šta sam u karijeri napravio i znam da sam sve to postigao isključivo krvavim radom. Ovo priznanje mi je pokazalo da to neko ceni još više od mene i zato sam se slomio - rekao je Dino Rađa za hrvatske medije i otkrio da mu je Srbin Zoran Radović javio radosnu vest.

Dva puta je bio šampion Evrope sa Jugoplastikom, a sa Virtusom je osvojio Kup Radivoja Koraća 1992. godine. U NBA ligi se zadržao četiri sezone, a u svojoj prvoj je uvršten u drugu najbolju petorku debitanata. Jedno od najvećih priznanja je i to što ga je Svetska košarkaška federacija 1991. godine ubrojala među 50 najboljih košarkaša na svetu.

- Svestan sam što ova počast znači i odmah ću reći da ona nije samo počast meni. Ova nagrada je priznanje hrvatskoj košarci, Splitu, Jugoplastici, reprezentacijama Jugoslavije i Hrvatske, mojoj generaciji iz Bormija, svim klubovima u kojima sam igrao, svim trenerima koji su me vodili kroz karijeru, od Petra Bezelja, Graše i Trninića do Kreše, Dude, Piksija Subotića, Skansija, Mirka Krole… Ovo je priznanje i Kukoču, jer bez Tonija ne bi bilo ni ove nagrade.