Mlađan Dinkić
D. Briza
Mlađan Dinkić

D. Briza

Mlađan Dinkić, Foto: D. Briza

Bivši ministar saslušan je zbog sumnje da je u više navrata zloupotrebio službeni položaj i oštetio budžet za preko 100 miliona evra!

Dinkić je odmah nakon saslušanja u policiji rekao novinarima da je bilo reči o različitim slučajevima, među kojima je i „Mobtel“.

- Jedna stvar je čak bila u vezi sa „Mobtelom“, gde je država napravila najkorisniji posao ikada, s obzirom na to da je zaradila više od 1,2 milijarde evra. Nikad takav priliv od privatizacije nije ostvaren - rekao je Dinkić.

Na pitanje da li smatra da saslušanje o „Mobtelu“ ima veze sa tim što je Bogoljub Karić, nekadašnji vlasnik te kompanije, na slobodi, Dinkić je odgovorio da misli da to nema nikakve veze.

- Ne bi trebalo da ima, ne povezujem te stvari. Mislim da nema nikakve veze - rekao je Dinkić i dodao da će odgovarati državnim organima na sva pitanja koja ih interesuju, jer poštuje državu, i naveo da je ponosan na sve što je radio do sada.

Mlađan Dinkić

D. Briza

Mlađan Dinkić, Foto: D. Briza

- U svakom slucaju, mene raduje kad god me pozovu, kad se interesuju, ja sam tu da pomognem u rasvetljavanju i sve vreme sam u Srbiji, i u narednih 100 godina, ako me budu zvali, ja sam spreman da odgovaram - kazao je on.

Šteta od „Mobtela“ više desetina miliona evra

Jedan od predmeta o kojima je Dinkić pričao u policiji je i slučaj prodaje preduzeća „Mobi 63“ d. o. o. od strane Republike Srbije preduzeću „Telenor”.

Dinkić je u vreme osnivanja i prodaje preduzeća „Mobi 63“ bio ministar finansija i predsednik radne grupe za vođenje pregovora sa potencijalnim investitorima za „Mobilnu telefoniju Srbije“.

Dinkić je odgovarao na pitanja zašto je preduzeću „Holdenhurst Holding“ priznat i upisan nenovčani ulog od 30 odsto kada je veličina preuzetih obaveza bila manja. Ukoliko nenovčani ulog preduzeća „Holdenhurs Holding“ nije utvrđen na adekvatan način, budžet Republike Srbije je pretrpeo ozbiljnu štetu, koja bi tek trebalo da se utvrdi.

Dug „Mobtela” je prenet na Republiku Srbiju u obliku nenovčanog udela Republike Srbije u novoosnovanom preduzeću „Mobi 63“ i prilikom prodaje „Telenoru“ je procenjen na 70 odsto za Republiku Srbiju i 30 odsto za „Holdenhurst Holding“.

Procene su da je u ovom predmetu šteta za Srbiju bila više desetina miliona evra.

Na pitanje da prokomentariše pisanje medija da je pozvan da da izjavu povodom topionice u Boru i da je neko podneo krivičnu prijavu protiv njega, Dinkić je odgovorio da je govorio o različitim temama od 2001. do 2013. godine, a da su prijave uglavnom anonimne.

- Važno je šta je istina, a istina je na mojoj strani. Nemam čega da se stidim, ja se ponosim onim što sam radio za Srbiju i spreman sam da objasnim svima šta god ih interesuje - rekao je Dinkic i dodao da nije isključeno da njegovo saslušanje ima političku pozadinu, ali da neće da ulazi u to, kao i da je uvek pristupao profesionalno svemu što je radio.

- Da li ima politike iza toga, imajući u vidu da su me pitali za nešto što je staro 16 godina, vi prosudite sami. Ako nešto 16 godina ne može da se ispita, valjda će u narednih 16 - zaključio je Dinkić.

Kako „Alo!” saznaje, jedan od predmeta u slučaju sa Dinkićem su i eventualne zloupotrebe prilikom izgradnje Topionice bakra i izgradnje Fabrike sumporne kiseline u Rudarsko-topioničarskom basenu „Bor“, gde je šteta, samo u ovom slučaju, oko 50 miliona evra.

U krivičnoj prijavi na osnovu koje je Tužilaštvo za organizovani kriminal dostavilo policiji zahtev da izvrši provere navodi se da je više osoba, među kojima i Dinkić, zaključilo ugovore štetne po RTB „Bor“, a time i po budžet Srbije.

Komentari (5)

deda

11.01.2017 09:52

100 miliona za 100 godina milionce godisnje podtujes drzavu jer ti omogucila da maznes tolike pare a za narod te boli DINKIC sramoto jedna

Vlada

11.01.2017 10:29

I JA BI PEVAO.

Blok 45

11.01.2017 10:31

Pevao je : Pljačka, pljačka, e pa šta, ne može mi niko ništa, nek se zna.

Lili

11.01.2017 10:47

Ma za par dana ga opet nece biti nigde i uzivace u svom "posteno zaradjenom" bogatstvu. Ovo je samo predstava i opomena da isplati godisnju apanazu onima na vlasti da ga " ne diraju". Ima on za to, zalosno je samo sto se ne vraca narodu, vec presipa nekom drugom. Isto je i sa Kradicem, pamcenje "pokriva sneg", peru se biografije, pare i bogatstvo ostaju.

deda

11.01.2017 14:49

ona baka sto strika ona je Dinkiceva tetka