Melju sve pred sobom: Odbojkašice Srbije
profimedia
Melju sve pred sobom: Odbojkašice Srbije

profimedia

Melju sve pred sobom: Odbojkašice Srbije, Foto: profimedia

Sila je u oba sporta protivnik Srpkinja, ali odbojkašice su posle dve pobede u prva dva meča protiv Italije i Portorika bez izgubljenog seta demonstrirale mnogo bolju formu. Na ruku im ide i što Amerikanke u odbojci nisu dominantne kao u košarci. Izabranice Zorana Terzića krase zajedništvo i velika želja za pobedom, pa nema razloga da ne pobede tim koji je na poslednja dva olimpijska takmičenja osvojio srebrnu medalju.

- Opšte je poznato da smo jake, ali tačno je da naša igra zavisi samo od nas. Očekujem sve najbolje u nastavku. Borićemo se do kraja, pa šta bude - rekla je reprezentativka Stefana Veljković.

Veruju u čudo: Košarkašice Srbije

profimedia

Veruju u čudo: Košarkašice Srbije, Foto: profimedia

S druge strane, srpske košarkašice moraće, u najmanju ruku, da ponove partije sa Evropskog prvenstva, kada su osvojile trofej, ne bi li se suprotstavile moćnoj selekciji SAD. Izgubile su od jake Španije, ali i od Kanade, iako su imale pobedu u svojim rukama. Selektor SAD Džino Orijema okupio je sam krem tamošnje košarke, mahom iz WNBA lige, koji bi, čini se, bez problema mogao izaći na crtu i muškoj selekciji te države. Samo pominjanje imena uteruje strah u kosti rivalkama, a šta tek reći za podatak da su Amerikanke osvajale zlatnu medalju na poslednjih pet olimpijskih turnira, odnosno, još od davne 1996. godine.

Koliko se sistemski radi na razvoju novih generacija i nastavku dominacije na svetskom nivou, možda najbolje ilustruje odluka stručnog štaba predvođenog trenerom Univerziteta Konektikat da tokom priprema za Rio reprezentativke sparinguju sa mlađim koleginicama koje su tek ušle u profesionalne vode i predstavlju budućnost ženske američke košarke.

- Na meču protiv „nedodirljivih“ pokušaćemo da se pripremimo za dva najvažnija duela koja nam slede, protiv Kine u petak, odnosno Senegala u nedelju – istakla je Marina Maljković, selektorka Srbije.
Ove dve ekipe su se poslednji put sastale na Svetskom prvenstvu 2014, a Amerikanke su slavile sa 94:74.