Uplakana devojčica
Tanjug/AP
Limunada Osveženje
Devojčice prodavale limunadu, Foto: Profimedia

Ebigejl i njena starija sestra Mikajla su najpre celog leta na štandu ispred kuće prodavale limunadu da bi skupile novac, kako bi se pridružile roditeljima na putovanju u Pariz iduće godine, jer im je mama rekla da će ih povesti ako skupe novac za put, prenosi američka TV-mreža Ej-Bi-Si (ABC).

U međuvremenu, sestre su osluškivale zabrinute razgovore svojih roditelja o sirijskim izbeglicama i tada se rodila ideja da na štandu prodaju toplu čokoladu, a da prihod usmere izbeglicama.

Roditelji su nekoliko stotina dolara, namenjenih za rođendansku zabavu Ebigejl, uložili u nabavku sastojaka za pravljenje tople čokolade, a sestre su postavile štand na koji su i ljudi iz susedstva počeli da donose kolačiće i božićne ukrase.

Do sada su prikupile dve hiljade dolara, a roditelji i dalje zbrajaju čekove koji stižu poštom. Megan Mekdonald, majka Ebigejl i Mikajle, kaže da su, iako je topla čokolada bila besplatna, mušterije ostavljale od sitniša pa do stotinu dolara za šolju napitka.

"Rekli smo im da smo veoma ponosni na njih", rekla je majka o svojim kćerkama i dodala - "ovo nije kraj".

Sestre Mekdonald planiraju da u julu ponovo otvore štand za prodaju limunade, uoči devetog rodjendana Mikajle i da prikupe novac za neku drugu humanitarnu svrhu.

Novac koji su sada prikupile otići će lokalnoj crkvi Svetog Pavla u Parizu u državi Ontario, koja ima cilj da prikupi 30.000 dolara za pomoć jednoj sirijskoj izbegličkoj porodici.

Komentari (2)

zika

17.12.2015 14:18

trebala je da slavi i pozove sto vise izbeglica

dorcolac

17.12.2015 16:03

@zika - To je lepo, ali mi liči na promotivnu reklamu. Ono što evropljani ne znaju: Država Kanada, kada prihvati izbelice, daje im besplatno nameštene stanove i mesečnu finansijsku pomoć koja je u rangu prosečne plate. Zdravstveno osiguranje je besplatno, kao i kanadskim državljanima plus izbeglice imaju i besplatne lekove, za razliku od kanadjana koji to moraju da plate. Deca ispod 6 godina imaju besplatna obdaništa a školskoj deci je sve obezbedjeno, uključujući i besplatne ekskurzije.