Suza Suze Plakanje
Shutterstock
Suza Suze Plakanje

Shutterstock

Srceparajuća priča, Foto: Shutterstock

Životi osam osoba spašeni su zahvaljujući njenim organima i odluci njenih roditelja da ih doniraju, javljaju britanski mediji.

Džimajma je preminula u martu 2012. godine kada se iznenada onesvestila tokom priprema za rođendansku zabavu njenoj majci. Preminula je nakon četiri dana.

Donirano je njeno srce, deo creva, pankreas, bubrezi, pluća i jetra. Od osam osoba kojima su transplantovani ovi organi, petoro je dece. Njeni roditelji kazali su da bi Džimajma bila vrlo ponosna na svoje nasleđe.

- Znali smo da je naša ćerka želela da bude donor jer smo razgovarali s njom o tim stvarima nekoliko sedmica pre njene smrti. Razgovor je bio uzrokovan smrću osobe koja je poginula u saobraćajnoj nesreći, a koju smo poznavali. Osoba je imala donorsku karticu, ali joj organi nisu mogli biti korišteni zbog okolnosti u kojima je umrla. Džimajma je tada saznala za doniranje organa i rekla kako bi i ona jednog dana volela da pomogne na taj način drugima - kazala je njena majka Sofi, a prenosi "Gardijan".

Njeni roditelji nisu znali da je Džimajma jedina osoba čiji su organi transplantovani tolikom broju ljudi. Istakli su kako su veoma ponosni.

- Stotine ljudi umire čekajući na listama za transplantaciju jer mnoge porodice kažu da ne doniranju organe. Molimo vas da kažete svojoj porodici ako želite da donirate svoje organe nakon smrti - rekao je Entoni Klarkson iz Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije.