Šećer je droga
Shutterstock
Šećer je droga

Shutterstock

Šećer, Foto: Shutterstock

U istraživanju koje je objavio magazin "Obesity" učestvovalo je 43 deteta, kod kojih je šećer zamenjen skrobom.

Autori studije tvrde da su pokazali da je šećer opasan ne samo zbog viška kalorija koje unosimo, već i zbog njegovog uticaja na naš metabolizam.

Autor studije Robert Lustig, pedijatar i endokrinolog u dečijoj bolnici u San Francisku, rekao je da se kod dece smanjio nivo holesterola u krvi nakon što im je pao nivo insulina.

"Njihovo zdravlje je bilo bolje. Nalazi pokazuju da je ključno da roditelji vode računa o unosu šećera kod svoje dece, i da imaju na umu posledice koje ostavlja hrana koju njihova deca konzumiraju.

Naravno ovo mišljenje se kosi sa istraživanjima koje podržavaju multinacionalne korporacije, da gojaznost nema veze sa šećerom nego sa prekomernim unosom kalorija.

Lustig kaže da se njegova studija nastojala da se reši svake sumnje oko unosa šećera, pa su deca uključena u istraživanje održavala istu telesnu masu tokom trajanja studije.

Deci koja su gubila na težini davano je više hrane kako bi održali istu kilažu.

Kako tvrdi deca stara između osam i 18 godina istraživačima su rekli da im je previše hrane.

"Kalorije iz šećera su najgore, jer se u jetri pretvaraju u mast, povećavaju otpornost na insulin i povećavaju rizik od dijabetisa, bolesti srca i jetre. Rezultati ove studije imaće velike posledice na prehrambenu industriju i troškove lečenja", izjavio je Lustig za "Daily Telegraph".

Drugi autor studije Žan Mark Švarc rekao je da nikad nije video ovakve rezultate.

"Sam devet dana bez unosa šećera, rezultati su bili neverovatni", rekao je.