Deca krevet spavanje roditelji
Shutterstock
Deca krevet spavanje roditelji

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Tačan odgovor, nažalost, ne postoji. Ako dopustite detetu da spava s vama, rizikujete da ga kasnije jako teško odviknete od toga. No, opet, tu ima i mnogo prednosti koje detetu uskraćujete ako mu zabranite da spava s vama.

Šta je idealno za dete?

Zlatna sredina dobra je i za dete i za vas. Dajte detetu do znanja da ne može stalno spavati s vama, no ako poželi da se ušuška uz vas ujutro ili vikendom, nemojte mu braniti. Tako ćete i vi imati dovoljno vremena za maženje, a istovremeno nećete morati da strahujete od toga da ćete razmaziti dete i dopustiti mu razvoj loših navika.

Prednosti

Dete u vaš krevet ulazi iz potrebe za nežnošću i sigurnošću. Kada mu dopustite da spava u vašem zagrljaju, činite dobro za detetovo samopouzdanje i produbljujete odnos s njim. Istraživanja su pokazala da čak 50 odsto dece mlađe od šest godina deo noći provede u roditeljskom krevetu. Kod malene dece su koristi višestruke jer majke koje doje imaju češće noćne podoje ako je dete s njima u krevetu. Samim tim, detetov imunitet biće jači, a dete i kasnije tokom razvoja zdravije. Glavna dobrobit spavanja u krevetu s roditeljima svakako je za novorođenčad. Naime, rizik od iznenadne dojenačke smrti (SIDS) je znatno manji kada beba spava s roditeljima u odnosu na to kada spava u krevecu. Razlog tome je taj što beba spavajući s mamom i tatom kopira njihov obrazac disanja i ne upada u najdublju fazu sna u kojoj je rizik od SIDS-a najveći.

Mane

Mnogo stručnjaka i dalje smatra da ćete dete razmaziti ako mu dopustite da spava s vama u krevetu. Verovatno se uopšte nećete naspavati jer ćete sve vreme biti oprezni da ne udarite dete. Dok je dete s vama u krevetu, možete zaboraviti na intimnost s partnerom. Kod partnera u čijoj postelji se češće pojavljuju mališani seksualni odnosi su znatno ređi. No, roditeljima to uglavnom ne predstavlja problem jer su svesni da će deca vrlo brzo odrasti i spavanje s mamom i tatom im više neće biti ni na kraj pameti.

Komentari (1)

XXL

28.08.2017 16:51

Nazalost,znam neke roditelje koji su zivotno pogresili.Majka spava sa detetom od 11 godina.Dete dobilo strahove od odvajanja,fobije,halucinacije.Sada se tretira kod psihijatra.Ali,psiha vuce fiziku.Prikacile se jos dve ozbiljne bolesti zbog odvajanja.OVO JE JAKO VAZNA TEMA ZA SVAKOG RODITELJA.