trudnica trudnoća
Profimedia.rs
trudnica trudnoća

Profimedia.rs

Ilustracija, Foto: Profimedia.rs

Ovakav skandalozan slučaj maloletničke trudnoće uznemirio je zaposlene u "Frontu", koji kažu daje tužno videti dete u takvoj situaciji.

- Primljena je u subotu. Došla je u pratnji roditelja. U 38. je nedelji trudnoće i za dve sedmice bi trebalo da se porodi. Zasad je sve u redu, jedino što je devojčica uplašena. Njeni drugari idu u sedmi razred i igraju se, a ona treba da postane majka. Otac deteta ima 15 godina - kaže izvor Kurira.

Inače, prema zvaničnoj statistici, tokom 2015. godine 2.293 maloletne devojčice su rodile, a njih 25 je bilo mlađe od 15 godina! Istovremeno, 631 je odlučila da bebu ne zadrži i izvršila je abortus, dok su dve bile mlađe od 15 godina.

Direktorka GAK "Narodni front" dr Snežana Rakić podseća da je taj broj sigurno veći, jer zvanična statistika ne pokriva privatne bolnice, u kojima se takođe vrši prekid trudnoće i koje su upravo zbog toga i "popularne".

- Ono što se može videti u praksi je da broj takvih trudnoća raste. Među njima je najviše onih devojčica koje u tinejdžerskim danima ostanu trudne - navodi dr Rakić.

Što se tiče trudnoća devojčica od 12, 13, 14 i 15 godina, ona kaže da se u "Frontu" jedan takav slučaj dogodi svake dve godine, odnosno na svakih 14.000 porođaja.

- Ovakve trudnoće nose veliki rizik za majku i bebu, jer mladi organizam nije u potpunosti prilagođen trudnoći. Međutim, maloletna lica ne mogu ništa da odluče bez saglasnosti roditelja, a često kriju trudnoću ili zbog neiskustva kasno i saznaju da su u drugom stanju, pa abortus nije opcija - ističe dr Rakić.

Zorana Mihajlović, predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost  i potpredsednica Vlade, kaže da nezvanični podaci pokazuju da u Srbiji ima i do 16.000 maloletničkih trudnoća godišnje.

- U 90 odsto slučajeva te trudnoće su neželjene, što dalje utiče na zdravlje tih devojčica. One nisu u tom uzrastu ni fizički ni psihički spremne da budu majke. I devojčice i dečake moramo da naučimo zrelom seksualnom ponašanju. Nema tu mesta stidu, sramoti ili bilo čemu drugom, jer ovde je u pitanju zdravlje naših najmlađih.

Komentari (9)

Sneza

28.03.2017 08:37

Standard zivota, nivo obrazovanja i edukacija samo potpomazu ovakva desavanja. Nista novo, nista neobicno... samo se zapitajte kakav zivot ce ziveti ova devojcica koju ce skolu zavrsiti i sta ce moci pruziti tom detetu. Socijala zagarantovana. Usput koliko ce se ona jos puta poroditi do 20 svoje godine? Jos nesto o cemu i drzava treba da se pozabavi... to su problemi u najavi.

draga imenjakinjo

28.03.2017 20:29

@Sneza - Kakve veze sad Drzava ima, pa Onolike pare idu za edukaciju Roma, da ne kazem...., iiii, nista naravno, razmnozavaju se od momenta kada mogu.....

jelisaveta

29.03.2017 08:26

@Sneza - Za njih jedini novac koji se isplati izdvojiti je onaj za sterilizaciju. I to odma cim se prvi put razmnoze. Da se smanji malo brojno stanje socijalnih slucajeva.... nije jedan covek sto je i nas sa njima isto tretirao bas bio toliko ludKYVEC

305

28.03.2017 10:40

Strasno!!!Nadam se da ce roditelji gajiti dete, a da ce mama(devojcica) nastaviti skolovanje. Dete ne treba osudjivati, a ni roditelje verujem da im je dovoljno tesko. Samo se treba zapitati sta deca gledaju? U kakvom drustvu zive deca i ko su im idoli? Sad je najvaznije da porodjaj prodje kako treba i da beba i mama budu dobro. Vazno je i da devojcica moze i kasnije ponovo da postane mama. Mnogi su zaboravili da su se ranije udavale babe rano. Moja se udala u 16-oj godini rodila petoro.

Aleksandar

28.03.2017 10:44

Eto prilike za produkciju Parova...

Jelena

28.03.2017 13:26

Ovo je bolesno!!! Prvo,nije normalno da dete od 13 godina stupa u seksualne odnose!!! Nedopustivo! Nije bilo tako davno i jako se dobro secam sebe sa 13 godina,vrlo dobro sam znala sta je sex i kako se prave deca,na pamet mi nije padalo ni da imam momka,a ne nesto drugo! Ceo razred,ma generacija je isto razmisljala! Bilo je mozda 2,3 devojcice koje su se ljubakale sa momcima,mozda spavale,ali imali smo i tad naziv za njih,a sad su...

gradjanin

28.03.2017 15:58

Tuzno za dete od 13 god. znaci od 12 je pocela imati seksualne odnose. Zar nije ona jos dete, ko su joj roditelji, da li su pruzili dovoljno reci, vremena ovom detetu, to je najbitnije. Naravno, posle roditelja treba drzava da preduzme nesto.

Рајко

28.03.2017 20:14

У неким етничким групама су девојчице старије од 12 година невине само ако су јако ружне и\или брже од браће, очева и осталих рођака.

Maki

28.03.2017 20:43

Jel se to sindrom "Čabarkapa" širi Srbijom?