Sirija
Profimedia.rs
Sirija

Profimedia.rs

Sirija, Foto: Profimedia.rs

Porodice su evakuisane 48 sati nakon što je Rusija saopštila da će tri humanitarna koridora biti otvorena kako bi se civilima i borcima koji ih okružuju omogućilo da pređu iz kvartova pod opsadom, koji u rukama drže pobunjenici, do teritorije koja je pod kontrolom sirijske vlade.

"Jutros su desetine porodica izašle kroz utvrđene koridore... kako bi se omogućio izlazak građanima koji su pod opsadom terorističkih grupa u istočnim delovima grada", navodi SANA, dodajući da su porodice sačekali pripadnici vojske i autobusima ih odvezli do privremenih skloništa.

SANA je objavila fotografije na kojima se vide desetine ljudi, većinom žena i dece, kako prolaze pored vojnika i ukrcavaju se u autobuse, a objavila je i snimak na kojem, kako navodi, stanovnici prelaze iz istočnog u zapadni deo Alepa.

U međuvremenu, Sirijska opservatorija za ljudska prava potvrdila je da je izvestan broj civila napustio istočni deo grada kroz koridor u četvrti Salahedin, ali nije precizirala koliko je tačno ljudi evakuisano.

Zapadna polovina Alepa je pod kontrolom vlade, dok je istočni deo pod kontrolom pobunjenika od sredine 2012. godine, podseća francuska agencija.

Strana grada koja je u rukama pobunjenika je pod vladinom opsadom od 7. jula, a opsada je dovela do nestašice hrane i vrtoglavog skoka cena u istočnom delu Alepa, probudivši strahove da bi oko 250.000 ljudi, koji i dalje tamo žive, mogli da se nađu na udaru humanitarne krize.