Islamska država
Profimedia
Islamska država
Dečaci iz Srbije se bore za ISIS, Foto: Profimedia

Oni su na Bliski istok otišli još 2012. i 2013. godine, uglavnom sa svojim porodicama, i već uveliko se obučavaju za džihadiste.

Prema istim ovim izvorima, u redovima ISIS nalaze se ukupno 34 državljana Srbije, uglavnom iz Sandžaka, ali i iz Beograda i Smedereva.

Predvode ih Abid Podbićanin iz Velike Župe kod Prijepolja, Beograđanin Goran Pavlović Abdulah, koji je 2002. prešao u islam i postao vođa vehabija, i Samir Šaćiri iz Smedereva.

Pdbićanin, Pavlović i Šaćiri su vrbovali i odveli čitave porodice u ISIS, a njihova deca prosleđena su u kampove terorista, gde se obučavaju da postanu džihadisti.

Te porodice otišle su na Bliski istok iz verskih, ali i ekonomskih razloga. Do Sirije su uglavnom stizali tako što bi autobusom došli do Istanbula, a onda tajnim kanalima preko granice Sirije, do Rake, prestonice Islamske države.

Predsednik skupštinskog Odbora za bezbednost Momir Stojanović ističe da bezbednosne službe u Srbiji imaju podatke o svim našim državljanima koji se bora za ISIS i dodaje da se njihovo kretanje detaljno i konstantno prati.

- Postoji baza podataka o ljudima koji su otišli u Siriju i Irak i oni su pod stalnom prismotrom. Tamo ima čitavih porodica, neke od njih su otišle sa decom. Samim tim što se bore za ISIS prekršili su zakon i biće uhapšeni čim pokušaju da se vrate u zemlju. Problem bi mogli da predstavljaju teroristi koje nemamo u bazi podataka, a koji sada beže iz Sirije zajedno sa migrantima - rekao je Stojanović.

Komentari (1)

Miki

10.10.2015 15:58

Sretan im put i neka se ne vracaju !