Sabor SPC
SPC
Sabor SPC

SPC

Sabor SPC, Foto: SPC

Kako je navedeno, pored patrijarha Irineja na Saboru će učestvovati i arhiepiskop ohridski Jovan, Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, episkop bački Irinej, episkop sremski Vasilije i episkop budimski Lukijan.

Na Saboru će učestvovati i episkopi - srednjezapadnoamerički Longin, zvorničko-tuzlanski Hrizostom, žički Justin, vranjski Pahomije, šumadijski Jovan, braničevski Ignjatije, dalmatinski Fotije, bihaćko-petrovački Atanasije, budimljansko-nikšićki Joanikije, zahumsko-hercegovački Grigorije, valjevski Milutin, zapadnoamerički Maksim, australijsko-novozelandski Irinej, kruševački David, slavonski Jovan, austrijsko-švajcarski Andrej, frankfurtski Sergije i timočki Ilarion.

Sveti i veliki sabor, koji se od 17. do 26. juna održava na Kritu, ima za svrhu da okupi poglavare 14 autokefalnih pravoslavnih crkava kako bi se promovisalo jedinstvo među 300 miliona pravoslavnih hrišćana u svetu.

Ruska pravoslavna crkva saopštila je da neće učestvovati na svepravoslavnom saboru na Kritu ako na njega ne dođu druge pravoslavne crkve, a Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve je predložio da se taj skup odloži.

Razlog je odbijanje niza crkava da učestvuje na predstojećem skupu zbog nepripremljenog jednog broja dokumenata i neutvrđene procedure Sabora, rekao je ranije šef odeljenja za spoljne crkvene poslove, mitropolit volkolomski Ilarion, na kraju vanredne sednice u Moskvi.

Prema njegovim recima, učešće su ranije odbile Bugarska, Antiohijska i Gruzijska pravoslavna crkva.

Srpska pravoslavna crkva se priprema za učešće na Svetom i velikom Saboru pravoslavne crkve, poručio je juče patrijarh srpski Irinej uz napomenu da srpska crkva zahteva da se na tom skupu razmatraju problemi i pitanja važni ne samo za nju, već i za one koje su otkazale svoje učešće, jer će u protivnom SPC morati da napusti saborovanje.