Milan Delčić Delča
Goran Srdanov
Milan Delčić Delča

Goran Srdanov

Milan Delčić Delča, Foto: Goran Srdanov

Delča je rođen u Pirotu 19. novembra 1960. godine, a preminuo je 24. jula 2011. od raka krvi, sa kojim se mukotrpno borio više od sedam godina.

Legendarni muzičar je detinjstvo proveo u Kruševcu, gde je završio niže razrede osnovne škole. Potom se sa porodicom preselio u Beograd.

Muzikom je počeo da se bavi krajem 1970-ih. Sa Zoranom Vulovićem i Aleksandrom Vasiljevićem 1979. je osnovao grupu „Furije furiozno furaju“, koja je kasnije preimenovana u „Prolog za veliki haos“. U to vreme njih trojica su pripremali amaterske pozorišne predstave, a radili su i kao novinari-saradnici.

Grupi su se 1980. pridružili novi članovi i ona je dobila naziv „U škripcu“. Prve snimke, pesme „Južno voće“ i „Pamflex dom“, objavili su 1981. na albumu „ARA“ koji je okupio sastave druge generacije beogradskog novog talasa.

Milan Delčić je kao multimedijalni umetnik osmislio koncept „pamfleks” firme koja reklamira izmišljene proizvode. Njegov debi album nosio je naziv „Godine ljubavi”. Međutim, pravi uspeh usledio je sa albumom „O je”.

Nakon toga je nastavio samostalnu muzičku karijeru i objavio još nekoliko albuma: „Delča i sklekovi” (1994), „S jezikom u usta” (1997), „Krenuo sam davno, ne sećam se gde” (2003).

Uz muzičku karijeru Delčić se bavio i pisanjem za pozorište, napisao je i režirao storiju „Lepe, čiste, dobre” u omnibusu „Beogradske priče”, a radio je kao dramaturg za TV seriju „Dome, slatki dome”.

Komentari (1)

Peki

19.11.2017 07:59

Legenda. Otišao je tiho i nenametljivo.