Dečak, dete, bolnica
Shutterstock
Dečak, dete, bolnica

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Drama je ipak imala srećan kraj, pošto je hirurg dr Edin Mutevelić spasao život osmogodišnjem dečaku.

A.T. iz sela Karan kod Užica, učenik drugog razreda, dovezen je noćas u bolnicu sa jakim bolovima u stomaku. Ultrazvučnim pregledom ustanovljena je jaka upala slepog creva.

- Dete su uputili na hirurgiju, pošto na dečjoj hirurgiji nije bilo dežurnog doktora jer su sva trojica bolesna. Mališan je imao visoku temperaturu, bio je pun vode, upala je bila toliko jaka da mu je pretilo pucanje creva, sepsa i smrt. Dovezli su ga otac i majka koja je u drugoj ruci držala i dojila bebu – priča za „Blic“ dr Edin Mutevelić.

Ovaj lekar kaže da je hitno konsultovao jednog od trojice dečjih hirurga koji su na bolovanju.

- Kolega mi je, kada sam mu predočio o čemu se radi, odgovorio da dete ne šaljemo u Čačak ili Kragujevac, već odmah u Beograd u Tiršovu. Tražili smo sanitet ali nam je u Domu zdravlja rečeno da nemaju nijedno vozilo i da su svi tranzitni saniteti na putu, pošto je više pacijenata juče upućeno u Beograd. Imali smo mogućnost da tražimo sanitet iz Čačka, ali dok bi on došao do Užica, pa odavde za Beograd, bilo bi izgubljeno puno vremena a dečak ga nije imao – nastavlja poznati užički hirurg.

Našao se, kaže u jednoj od težih situacija u dugoj karijeri. Imao je dva izbora da operiše dete kome je život visio o koncu, iako nije dečji hirurg, ili da kupuje vreme dok iz Doma zdravlja ne pošalju sanitet.

- Ispričao sam njegovom ocu da, iako sam stručno osposobljen, nerado i retko operišem decu jer dečja hirurgija nije isto kao hirurgija koju ja svakodnevno radim jer je anatomija deteta drugačija i za zahvat su potrebni manji instrumenti koje ja nisam imao. Takođe sam mu rekao da bi svako odugovlačenje bilo kobno i da dečak možda ne bi preživeo do Beograda. Molio me je da mu operišem sina, pa kakav god bio ishod zahvata, i potpisao da to uradim uz njegovu saglasnost. Nisam imao izbora. Morali smo dete da trljamo alkoholom da bi mu oborili visoku temperaturu pre nego što smo ga uveli u anesteziju. Srećom, sve se dobro završilo, da smo okasnili još koji minut izgubili bi dete – priča dr Mutevelić.

On pojašnjava da intervenciju nije smeo da uradi jer hirurg sme da operiše dete samo u zdravstvenoj ustanovi u kojoj nema dečjeg hirurga, a užička bolnica ih ima trojicu.

Pre nekoliko godina u centru skandala

- Pre četiri godine našao sam se na udaru pošto sam u Priboju fotografisao pacijenta na operacionom stolu koji je sam sebi zario nož u telo, par centimetara od srca. Mesecima sam bio sam na udaru medija, kolega i kojekakvih komisija, sve dok nisam dobio podršku lekarskih komora iz inostranstva - kaže dr Mutevelić.

Podseća i da je fotografiju objavio zbog tadašnjeg stanja u pribojskoj bolnici.

- Ja sam tu fotografiju objavio samo da bih obznanio u kakvim uslovima radi bolnica. Ko zna šta bi se desilo i kakva bi bio meta kritike da je dete preminulo na operacionom stolu, ili tokom puta za Beograd. U oba slučaja ja bih bio kriv, a ne bolnica koja nema dovoljno dečjih hirurga – kaže dr Edin Mutevelić.

Komentari (24)

BEBI

07.10.2017 17:08

HVALA DOKTORU! STANJE U MNOGIM BOLNICAMA JE ALARMANTNO I POSLANICI SE SVAKOG MESECA DEBELO BOGATE A DOKTORI I OSOBLJE GLADNO!!!!!!

MAFI

07.10.2017 18:10

BITNO DA SE BELOSVETSKI TZV KRALJEVSKI PARAZITI VENCAVAJU A DECA NAM UMIRU

Mirjana

07.10.2017 19:22

NAS DRAGI DIDI JE GENIJE ! Hvala Bogu pa ga dao Svim ljudima a i Uzickom kraju :)))

Sick

07.10.2017 20:00

Svaka čast kolega! Naklon do poda. Nadam se da će i ministar čuti za ovaj hrabar podvig. Samo ljudi koji rade u zdravstvu znaju kako je teško sačuvati stručnost, pribranost i humanost a godinama radite uz pomoć štapa i kanapa.. I niko nema sluha za to...

Adam

07.10.2017 20:00

Moj brat je hirurg (ne dečiji), ali operiše i decu (u manjem gradu u Srbiji).

vox

08.10.2017 08:59

@Adam - Ovde se ne dovodi u pitanje strucnost,nego nedostatak malih instrumenata prilagodjenih deci,o tome se radi,pa sadasnja vlast neka se malo zamisli,mada u Srbiji je trenutno opste rasulo tako da neka je Bog u pomoci onima koji moraju da imaju bilo kakav kontakt sa drzavnim institucijama.Za doktora bravo,tako se razgovara sa roditeljima,tako se donose odluke,nema puno mudrovanja,bravo za doktora!

Dejan

07.10.2017 20:01

Bravo za docu!

Miki Ivanović

07.10.2017 20:03

Doktore Muteveliću,svaka Vam čast i hvala Vam za rizik koji ste preuzeli na sebe! Međutim,nadležni bi trebalo da se zapitaju kako je moguće da sva tri dečija hirurga budu u isto vreme na bolovanju?Verovatno rade u privatnim klinikama,a ovo im služi kao siguran posao za džeparac.Ministar Lončar bi trebalo da se oglasi i da kaže kako je to moguće?

gaga vuk

07.10.2017 20:13

Cestitam doktoru a detetu brzo ozdravljenje, konacno lepe vesti

VladimirR

07.10.2017 20:27

Da li dečji hirurzi kada ne rade odnose hirurške instrumente sa sobom pa ovaj hirurg za odrasle nema odgovarajuće alatke za intervenciju nad detetom?

Nana

07.10.2017 20:54

Hvala Vam doktore na odlucnosti, tako se to radi. I neka Vam ovo bude satisfakcija zbog ranijeg nemilog dogadjaja....

Fatmir

08.10.2017 08:47

@Nana - Svaka čast doktoru

Ana

07.10.2017 20:59

Mogu samo da napišem BRAVO DOKTORE!

Azra

07.10.2017 21:14

Nas Uzicki doktor,pre svega odlican hirurg,a iznad svega veliki covek,poz za drDidija

Zuki

07.10.2017 23:16

Sve pohvale za hirurga, jedan mladi zivot je spasen, a jedno veliko "SRAM VAS BILO", za ministra zdravstva, jer za katastrofu u zdravstvu nemam reci.

Lila

08.10.2017 02:38

Nase neorganizovano i katastrofalno zdravstvo je uzas. Srecom postoje jos vrsni lekari kojima je ljudski zivot najvazniji. Velika zahvalnost ovom izvrsnom lekaru, a nadasve casnom i humanom coveku. Decaku zelim brz oporavak i povratak u skolu medju drugare!

ERA

08.10.2017 09:05

Ovaj Dr je poznat po dobrim i odgovornim delima svoje struke u Uzickom regionu vec dugo god!! Svaka cast i sve pohvale!!!

jelena

08.10.2017 09:33

bila bi vest da je lekar opste prakse operisao dete a ne hirurg za odrasle koja glupost..

VA

08.10.2017 10:52

Kako je moguce da su sva tri decja hirurga na bolovanju?!Ja bih svoj trojici udarila takvu kaznenu meru da im se pusi iz usiju.Sram vas bilo svu trojicu nemam reci,sta bi bilo da nije imao ko da operise dete.Koliko dece treba da umre nesavescu lekara.SRAM VAS BILO!!!!!!

Тртрћко

08.10.2017 11:46

@VA - ВА,баш тако је како кажеш!Макар један од њих је морао бити способан да долети!Баш мислимо да су отишли на боловање јер су ,,болесни,,?Иначе да вам напишем догађај када је наш лекар сам себи оперисао слепо црево приручним ножевима јер је био далеко од града а ситуација је била хитна.Да није сам себе оперисао умро би начисто.Познате наше вишедеценијске новине тај догађај имају у архиви?

sumadinka

08.10.2017 15:20

Nema doktora, nema sanitet, a kad upališ tv predsednika i ministra Lončara i ostalih esenovaca ima koliko hoćeš i sve je bajno i sve je sjajno! Boze me sačuvaj ovakve drzave...

Pančevac

08.10.2017 16:39

Obaveza svakog lekara je da pomogne svakom pacijentu,bez obzira na okolnosti.a obaveza ministra je da zaštiti tog lekara u slučaju da prekrši zakon.nek se ministar posle preispituje šta je važnije,zakon ili ljudski život,a pogotovo dečji

Mila

08.10.2017 16:53

Hvala doktore od srca! Hvala!