Dete Dečak Ljuljaska
Shutterstock
Dete Dečak Ljuljaska

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mališan, iako odlično razume srpski, odbija da komunicira na maternjem jeziku pa su roditelji bili prinuđeni da potraže pomoć stručnjaka.

Iako im je to u početku bilo interesantno, roditelji su shvatili da se suočavaju sa ozbiljnim problemom u komunikacijskom razvoju njihovog deteta.

Zbog talenta do stručne pomoći

"Svakako bi dete trebalo najpre da nauči maternji jezik kako bi formiralo normalnu komunikaciju u okolini u kojoj živi. Ako poznaje i ponešto iz stranih jezika - odlično! Ipak, zna se kako se ti jezici uče: u školama, na kursevima, pa čak i u vrtićima, takođe uz stručnu pomoć nastavnika“, zaključuje Snežana Stojanović Plavšić. Problem razvoja komunikacije kod male dece uzima sve više maha ne smo kod nas već u čitavom svetu.

„Nije se odvajao od tv kanala koji emituju crtaće na engleskom jeziku. Ma koliko da smo u početku smatrali da nam je dete napredno i inteligentno pa je naučilo strani jezik tako rano, shvatili smo da se suočavamo sa velikim problemom jer sa svojim vršnjacima odbija da komunicira na srpskom, babe i dede, kada ga čuvaju, ne razumeju ni jednu jedinu reč koju izgovori, a mi smo u čudu i strahu da će imati ozbiljnih problema u komunikaciji ako to ne sprečimo na vreme“, priča za Jugmediu majka (26) ovog mališana.

Stručnjaci iz Razvojnog savetovališta leskovačkog Dečjeg dispanzera, kojima se ova porodica obratila za pomoć, savetuju hitno „ukidanje“ takvih bebi - kanala i uključivanje deteta u vršnjačke grupe, kao i što češću i prirodniju komunikaciju sa bebom u tom razvojnom periodu.

„I obavezno je da se dete uključi u vršnjačku grupu, pošalje u vrtić, zbog razvoja komunikacije i jezika i svakako se savetuje isključivanje svih tih kanala sa crtanim filmovima na stranom jeziku“, kaže psiholog Razvojnog savetovališta Snežana Stojanović Plavšić.

Ono što bi trebalo da zabrine roditelje na ovakve pojave, budući da one mogu biti biti simptom ozbiljnijih razvojnih poremećaja.

„Pre svega iz spektra autizma. Bez potrebe da zastrašujemo roditelje, treba im skrenuti pažnju na to da ako se te engleske reči pojavljuju izolovano i ne služe komunikaciji, onda je to sigurno problem zbog koga se treba obratiti stručnjacima. Jedan od simptoma nekog od oblika autizma je da dete ima problem u komunikaciji“, upozorava Stojanović Plavšić.

Na žalost, roditelji to često ne primećuju ili ne žele da prihvate.

„Ono što oni primećuju jeste da njihovo dete govori strani jezik i ponose se time. Ali ne primećuju da njihovo dete ima stereotipnu igru i ponašanje, da se njihovo dete ne uklapa adekvatno u vršnjačku grupu i druge stvari koje su od suštinskog značaja zbog kojih oni moraju da se konsultuju sa specijalistima“, navodi ona.

Komentari (12)

gaga

18.05.2017 12:21

najlakše je roditeljima da uključe crtani detetu po ceo dan i posle se čude što je progovorio engleski ili nije progovorilo uopšte-ima i tih slučajeva

radisa

18.05.2017 13:08

Nisu ovde u pitanju crtani.Malog je donela roda iz Engleske.

nedjo

18.05.2017 13:27

reinkarnacija bato

J

18.05.2017 14:45

"Nije se odvajao od tv kanala..."???!!! Pa nije sam ukljucio tv i gledao po citav dan crtace. Uzas! Lakse je postaviti dete ispred tv-a nego se ukljuciti u njegov odgoj :-(

ana 84

18.05.2017 16:30

@J - Tako je! Ja imam bebu od 11mjeseci uvijek mi je na prvom mjestu,stalno setam sa njom,igramo se i nema potrebe da gleda cesto crtani. Bolje izvodite djecu u setnju u park nego upalite im tv i eto sami sebi napravite probleme!

S2

18.05.2017 15:45

Odavno poznata vaspitna šema loših roditelja: dete prvo vaspitava televizija, pa zatim ulica i, na kraju, zavod za izdržavanje zatvorskih sankcija...

Drita

18.05.2017 17:14

Napumpana priča. Ali sve u svemu, jadno dete. Dete bez ljubavi i pažnje!

Dakle stvarno

18.05.2017 17:18

Vi zaista niste normalni (ukljucujuci I gdju. psihologa). To jeste dobro sto je mali progovorio na engleskom. Iskoristite njegovo potencijal i placajte nekog da nastavi da komunicira sa njim na engleskom, jer ce brzo zaboraviti ako ne nastavi da slusa i govori engleski.To se isto desilo sa mojim unukom koji je ubrzo posle engleskog progovorio i srpski. Sin ga je sa odmah upisao u vrtic koji su pohadjala deca od radnika iz X ambasade.Sada sa svojih 25 je uspesan biznismen i tecno govori 4 jezika

Zile

18.05.2017 17:36

Tako je, srpska Inkvizicijo, osudi Galileja i Kopernikov sistem. Pljujete po necemu na sta bi ste trebali da se ugledate. Sad jos dete ispade "jadno ono". Zatucanosti nikad kraja. Radite sa tim detetom i razvijate mu petencijal za jezike. I druga su deca gledala crtane filmove, pa ne progovorise na engleskom. Eeee, al' ovaj nije moj! U tom grmu lezi zec.

Pipeline

18.05.2017 21:27

Lele bate!

katarina

18.05.2017 23:40

Dete ceo dan prepušten sam sebi bez pažnje i rada sa njim pa jadan počeo da komunicira sa televizorom

Pera Detlic

19.05.2017 11:23

Pritegao bi ja mamu da prizna cije je dete.