Dragutin Todorčević (64)
Alo!
Dragutin Todorčević (64)

Alo!

Dragutin Todorčević (64), Foto: Alo!

Bez krivičnog postupka

Šefica Odseka za prevenciju i suzbijanje maloletničke delinkvencije u Upravi kriminalističke policije Olivera Zečević, potvrdila je danas da krivični postupak protiv maloletnika koji je zapalio beskućnika neće biti pokrenut. "Postupak neće biti podnet iako je policija utvrdila ko je to uradio. Krivične sankcije za osobe mlađe od 14 godina se ne izriču. Izriču se mere socijalno-pravne zašštite", objaššnjava Zečević. Ona je za RTS rekla da se u poslednjih 11 meseci beležži smanjenje krivičnih dela maloletnih osoba. Prema njenim rečima, analize pokazuju da je u poslednjih pet godina stanje bolje nego pre i da maloletnici tokom godine počine pet, ššest tešških krivičnih dela.

Kako je za “Alo!” potvrđeno u Kliničkom centru Vojvodine, Todorčević je dovezen u Urgentni centar sa opekotinama na 90 odsto tela, te da je nakon višesatne borbe lekara da mu spasu život preminuo u utorak oko 9 časova. Dete koje je zapalilo čoveka u svom iskazu u policiji je reklo da mu nije bila namera da čovek izgori, nego mu je samo iz zabave palo na pamet da zapali novine i baci ih na njega?!

Kako nezvanično saznajemo iz policije, dečaci su prvo hteli da ukradu invalidska kolica koja su bila pored dva beskućnika. Kad u tome nisu uspeli jer su ih beskućnici primetili, najmlađi od njih uzeo je svežanj novina, zapalio ga i bacio na beskućnika, koji je ležao pokriven starim ćebetom i ritama. Čovek je odmah počeo da gori, a deca su pobegla.

- Pomislili smo prvo da se čovek možda sam upalio cigaretom. Međutim, kada je ovaj drugi beskućnik došao sebi, jer je bio pijan, rekao nam je da su tu bila neka deca i palila novine. Verovatno je i preminuli beskućnik bio u alkoholisanom stanju - kažu nezvanično u policiji i navode da dečak koji je izazvao požar i jedan njegov drug žive sa porodicama, a treći u domu za decu bez roditeljskog staranja u Sremskoj Kamenici.

Do zaključenja broja nismo uspeli da dobijemo komentar povodom ovog užasnog događaja ni iz centra za socijalni rad, ni iz doma za decu bez roditeljskog staranja.

Upaljač i delovi odeće na mestu zločina

Tanjug

Upaljač i delovi odeće na mestu zločina, Foto: Tanjug

Anđelka Barać, rukovodilac prihvatilišta za beskućnike, potvrdila je za “Alo!” da je pokojni Todorčević dve godine bio korisnik te ustanove u dnevnom boravku.

- Prešao je i na trajan smeštaj u domu u Futogu, ali ga je samovoljno napustio sa jednom ženom, koja je takođe živela u našoj ustanovi. Oboje su bili alkoholičari, s tim da je on bio veoma agresivan u takvom stanju. Iznajmili su stan u Novom Sadu, ali kada je ona umrla, on je počeo da se smuca po ulicama. Zvali smo ga nazad u dom, ali nije hteo da dođe - rekla je Baraćeva i dodala da je Todorčević mogao da radi i da je imao solidnu penziju, tako da nije bio klasičan beskućnik.

- Rođen je u Futogu, gde je nekada imao lepo imanje, a otac je petoro dece. Svi su odrasli ljudi, jedna njegova ćerka živi u Beočinu, a druga deca su u inostranstvu - saopštila nam je Baraćeva.

Stanari: Ukleto mesto

Kako pričaju komšije čiji prozori gledaju na mesto gde je izgoreo Todorčević, nadstrešnica iza marketa dugo je mesto okupljanja beskućnika. To mesto kao da je ukleto, pošto po priči stanara beskućnici koji se tu skupljaju umiru jedan za drugim. - Ovo je već četvrti čovek u poslednjih pola godine koji je tu preminuo. Da se nešto dešava te večeri, shvatili smo oko 4.30, kada je nastala graja i kada su došli ljudi iz “Čistoće”, ali nismo videli šta se dogodilo - kaže stanar. On dodaje da beskućnici dolaze u grupama, te da danju prose ispred marketa, a noću spavaju iza njega. - Probleme nam nisu pravili, osim malo leti, kada su glasniji noću. Vrlo blizu je svratište za beskućnike, kuda oni ne idu, jer tamo ne mogu da piju - kažu stanari.

Komentari (26)

SANJA_BGD_BRE

15.12.2016 08:16

Znaci...u Srbiji je maloletnim monstrumima dozvoljeno da budu ubice,ali nije dozvoljeno da isti krivicno odgovaraju??? Do punolestva ce oni biti kvalifikovane ubice,jer drzava,sa ovakvim zakonima ne reaguje na vreme!!! Propast zemlje Srbije!!!

anja

15.12.2016 10:58

@SANJA_BGD_BRE - Pod hitno doneti zakon da maloletnici odgovaraju za ucinjena ne dela, do punoletstva oni ce da postanu kvalifikovani kriminalci kojima ne mozes nista ni u mladosti a tek kad postanu punoletni radice sta hoce i niko im nista ne moze, Ako ih roditelji nisu vaspitali do 14 god. nece ni u buduce. Dete koje ima zelju da naudi umesto da pomogne osobi koja je bespomocna debelo je u krizi, treba mu pomoci na vreme vaspitnim merama.

Djile

15.12.2016 08:38

Sta traze deca od 12 god u 4h ujutru po gradu.

Aleksandar

15.12.2016 10:24

@Djile - Preskočili su jednu važnu stvar a to je da napišu da se verovatno radi o romskoj deci, što objašnjava zašto su na ulici u to vreme radnim (školskim) danom

Mama

15.12.2016 14:18

@Djile - To je trebalo biti prvo pitanje. Ali eto ima i onih koji smatraju da je to normalno,kao recimo ovi koji su vamaFA stavili minuse

Djavolji podmladak

15.12.2016 09:09

Demonski okot! Bice ih sve vise,i bice sve gore!Plasicete se "dece" od 9g.Opravdano,jer ih djavo stiti pod maskom zakona,novog vaspitavanja dece,neukljucenosti roditelja u zivot i vaspitanje...

s

15.12.2016 09:14

Menjati zakon pod hitno po dva osnova. 1: kazniti roditelje (sto dozvoljavaju da se dete od 12 g nalazi an ulici u 3h ujutro). 2: dete od 12 godina semstiti u ustanovu ( jer on sa 12 g zna kakve posledice moze imati paljenje novine i bacanje iste na coveka koji lezi u krpama) Taj mali i njemu slicni su buduci kriminalci, ubice...

Pozega

15.12.2016 11:50

@s - U potpunosti se slazem sa vama. Posto ne moze njemu,onda suditi roditeljima za ubistvo,pa ce onda svi pivesti racuna o svojoj deci. Tako mladi,a monstrumi. Strasno!!!

Dejan

15.12.2016 10:33

Vidite odma da ima i botova koji rade za satanu. A što se tiče dna , dotakli smo a mi odavno. Ne treba menjati zakon . Treba dovesti prave ljude na vlast.I taj proces bi trebalo da traje tridesetak godina. Duga je to priča .

meda

15.12.2016 14:16

@Dejan - Da, Dejane, satana ocigledno ima puno botova. E sad, ljudi, zamislite sta cete ako vas na ulici napadne jedno ili vise dece uzrasta ispod 14 godina. Da li da se branite pa da ispadne da ste vi njih napali, ili da pustite da vas ladno ubiju. Da s kladimo ko je u pitanju.

toma

15.12.2016 10:40

Prestonica omladinske i evropske kulture? Malo morgen. ALO BRE, CRVENA UZBUNA. Moramo sve iz pocetka opet. I koji je to crni humor da je zapaljen ispred reklame UPRAVO PECENO?

odgovornost

15.12.2016 11:12

Ma koji su ovo divlji zakoni?Gde je odgovornost porodice?gde Centra u S.Kamenici?Kako su se deca našla na ulici u 4 ujutru,gde je čuvar Centra iz Kamenice bio?Krive su porodice i Centar.Da je neki političar zapaljen bilo bi vanredno stanje,a ovako šta briga društvo za ovog mučenika.

Roditelj

15.12.2016 11:30

Ovo sto se desilo je strasno,a ko je kriv to pitajte one predlagace porodicnog zakona koji predlazu i traze da se vaspitanje dece od strane roditelja postavi u okvire gde ce dete biti u ravnopravnosti sa roditeljima.Zasto roditelji da odgovaraju za ovakva dela kad drzava stiti decu od roditelja smatrajuci da upotrebljavaju silu.E sad nek ti predlagaci zakona preuzmu odgovornost na sebe

vesna

15.12.2016 21:03

@Roditelj - Ova deca nemaju roditelje, cuj 12 do 14 godina, a na ulici u 3 po ponoci! Streljati to, krivo rodjeno, nema tu ispravke!

XXL

15.12.2016 12:49

Zamislite samo koja teška krivična dela mogu maloletnici do 14 godina starosti da učine i da ne odgovaraju za svoje postupke (kao i ovo npr.) i da sve bude u skladu sa postojećim Zakonima.

GLUMICA

15.12.2016 13:18

KAKVA DRZVA TAKAV ZAKON. a sad izvolte PREMIJERU VUCICU....DAJTE nekog ko moze da odgovara posto DETE ne moze...

nedjo

15.12.2016 13:27

deca su kreteni,a vidi gore natpis ,upravo peceno!

milica

15.12.2016 13:30

Ma ako maloletnik nemože da odgovara, nagradite ga. Možda će iz obesti jednog dana zapaliti nekome kuću pa će izgoreti zajedno s njom i članovi porodice. Samo napred. Roditelji, naravno nisu odgovorni pa kada se sve sagleda, maloletnici samo napred. Radite šta vam se prohte. Palite, kradite, ubijajte, niko vas neće dirati.

Noćne patrole

15.12.2016 17:24

Ne može da odgovara jer je nacionalna manjina (kućevni ganci).A šta bi se desilo da neko od petoro dece Todorovih potpali malo karton city umobolnom izvršiocu ubistva i njegovim indijancima.Sve deportovati nazad u Indiju.

Ana

15.12.2016 23:42

@Noćne patrole - Zasto se krije da je decak romske nacionalnosti?! U ime kakve korektnosti? Strasno su se osilili.

muio9

16.12.2016 01:48

@Noćne patrole - Sada je u modi biti gay ,Rom ,Silovan ,Zlostavljan Drogiran ,Politicki kriminalac oni su zasticeni kao beli medvedi

Lili

15.12.2016 17:38

Deca su postala slika i prilika drzave u kojoj zivimo i vlasti kakvu imamo. Bestijalno, divljacki, a sve nam to stize sa zapada iz SAD i EU.

vesna

15.12.2016 20:59

@Lili - E, aj ne se*i, mi nismo skloni divljastvima inace! Pa ako divljastvo, kako ti kazes, uvozimo sa Zapada, kako to ne uvezemo i ono dobro od njih?! Kako nismo vrhunski strucnjaci ovde nego kada odemo na Zapad?! Kako ne umemo da napravimo dobra kola ovde, nego kupujemo zapadna.......i jos mnogo kako i zasto pametne stvari ne prihvatamo sa Zapada!

ANARHIJA

15.12.2016 18:19

Pa zasto da maloletnici ne ubijaju svakog ko ih popreko pogleda, kad im je drzava gangster, dala to pravo.Ako ne mogu da odgovaraju , kao maloletnici, onda treba sacekati da napune 18 god, pa na optuzenicku klupicu,, jer zlocin ne zastareva.

ana

15.12.2016 21:09

meni ovaj beskucnik na fotografiji izgleda bolje od pola nasih javnih licnosti alkosa. ovi svi crveni podbuli a on vise lici na makrobioticara. Mali mu nije niti ce biti ni za brisanje cipela.

AnnaZ

15.12.2016 21:59

Meni ,pored samog užasnog čina,nije jasno šta radi dete od 12 god. na ulici u 4h??!