Sekta
Profimedia.rs

 

Sekta

Profimedia.rs

Ilustracija, Foto: Profimedia.rs

- Sekte našu decu vrbuju uglavnom pod okriljem organizacija koje besplatno drže časove engleskog jezika, a onda im tamo daju knige sa njihovim verskim učenjem. To je, recimo, radila mormonska organizacija, koju je ovde propagirao i bivši američki ambasador. Sektaške zajednice često organizuju različite dečije kampove, humanitarni i volonterski rad, omladinske radionice....Takođe, neke od sekti koriste nevladine organizacije kao maske za svoje prisustvo u javnosti - ističe Mijaljević.

Najmlađa sektaška žrtva u Srbiji, otkriva sagovrnik, imala je samo 14 godina.

 - Reč je o dečaku iz jednog mesta u Sremu, koji je bio pripadnik satanističke sekte "Crna ruža". Bio je dobar đak, veseo i omiljen  u društvu, bavio se sportom. A onda se za samo nekoliko meseci sve promenilo....Postao je povučen, prestao je da komunicira sa prijateljima i porodicom. Jedno jutro roditelji su ga zatekli mrtvog, izvršio je samoubistvo - ispričao je Mijaljević.

Koordinatorka Centra za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih Biljana Kikić Grujić upozorava da sekte sve češće vrbuju tinejdžere i preko interneta!

 - Na udaru su tinejdžeri od 14 do 18 godina, ali i mlađa deca! U ovom periodu oni pokušavaju da pronađu sebe, tada su nezadovoljni svojim izgledom, zaljubljuju se, a nailaze na nerazumevanje roditelja. U potrazi za odgovorima, najčešće beže na internet i tako postaju lake mete - objašnjava sagovornica.

Sektaši i među političarima

Slađan Mijaljević kaže da i među političarima u Srbiji ima onih kojima su bliska sektaška učenja.

- Znam mnoge političare koji vrlo blisko sarađuju sa različitim sektaškim organizacijama. Teško je odrediti da li se tu radi o pripadnosti sekti ili interesu. Ali očigledno je da su zapadne ambasade uz pomnoć nekih naših političara uspele da izguraju da neke pseudohrišćanske sekte budu priznate kao verske zajednice - upozorava Mijaljević.

 

 

Komentari (5)

juka

14.09.2016 06:14

pola srbije uvuceno u sekte zbog neimastine...sekte ih prezivljavaju,ali kad oces izac iz nje ubiju te....slučaj marijanovic iz borce

momazver

14.09.2016 08:49

I neki akademici su svojevremeno *gurali*Munovu sektu u Srbiji,a jedan bio i na *visokom* mestu u njoj...naravno-IZ INTERESA! Bio je to skandal samo takav u osmoj deceniji prošlog veka.Jedan tada tiražni prestonički list o tome je OPŠIRNO pisao. Ni slovce toga NIJE DEMANTOVANO, a sve je to*...mila moja prekrio snijeg i šaš.*

nedjo

14.09.2016 09:15

trenutno najveca sekta je... znate vec koji

boksi

14.09.2016 11:31

objavite ko su ti politicari i koje su sekte u pitanju,ako imate proverene informacije

Irena

14.09.2016 17:52

Zanimljivo je i kako ih nazivaju sektama, a kad ti isti dele paketice, onda su Humanitarna organizacija!!! Necu da navodim ime organizacije.