Limenke
Profimedia
Limenke

Profimedia

Limenke, Foto: Profimedia

Sve više tinejdžera masovno pije napitke bogate kofeinom i drugim štetnim sastojcima, pa su u poslednje vreme domovi zdravlja prepuni đaka koja imaju probleme sa srcem.

Iako postoje upozorenja naznačena na ambalaži energetskih pića da sadržaj nije pogodan za decu mlađu od 18 godina, prodavci retko skreću pažnju omladini, a samo jedna limenka ili flašica takvog pića može da ima i više od 100 miligrama kofeina, što može biti kobno po zdravlje mladog organizma.

Doktor Lekar

Profimedia

Doktor Lekar , Foto: Profimedia

Pedijatar dr Snežana Kalezić Milošević kaže za „Alo!“ da se u svojoj praksi često susretala sa tinejdžerima koji su se žalili na ubrzan rad ili preskakanje srca usled konzumiranja „napitaka za energiju“, posebno nakon maturskih zabava.

- Jednom sam čak imala grupu od desetak đaka iz jedne beogradske gimnazije koja je imala srčane tegobe zbog toga što je pila energetska pića u većim količinama. Sećam se jednog slučaja od pre sedam godina, kada je učenik jedne srednje škole doživeo epileptični napad posle upotrebe ovog pića, bilo je to traumatično iskustvo za njega i njegove roditelje. Imao je ozbiljne probleme u kasnijem periodu, uzimao je terapiju koja se propisuje u slučaju epileptičnih napada koji su izazvani toksičnim efektom iz sastojaka tih energetskih pića - objašnjava dr Kalezić Milošević i dodaje da je za lekare i dalje prava enigma to što se dešava u ljudskom organizmu nakon ispijanja spornih napitaka.

Prema njenim rečima, još veći problem je to što deca retko daju informacije o tome šta su i koliko popila, pa često lekari deluju na osnovu simptoma.

- Međutim, kada im je život ugrožen, što se nekoliko puta i dogodilo, onda priznaju šta su konzumirali. Omladina mora da bude svesna onoga što može da im se dogodi i mi kao pedijatri ih često upozoravamo, posebno u periodima proslava. Posledice konzumiranja energetskih pića mogu biti diskutabilna kontrola svesti, odnosno kada nisu svesni svojih postupaka, epileptični napadi, gubitak svesti, čak se dešavaju i komatozna stanja, tahikardija, povećani ili sniženi krvni pritisak, u zavisnosti od toga šta se uzima i da li se meša sa alkoholom ili lekovima - upozorava naša sagovornica

Komentari (1)

momazver

28.01.2017 10:24

Bitno je da se Srbija uneredjuje od para koliko raznim televizijama ti otrovi plaćaju da bi se reklamirali!