Jasenovac
Profimedia
Jasenovac

Profimedia

Jasenovac, Foto: Profimedia

Kada je razmišljao o istoriji kao učiteljici života, Ciceron nije mogao ni da zamisli koliko današnje generacije malo znaju o svojoj prošlosti i o životima koje su vodili njihovi preci, a još manje da ih to ne dotiče previše.

Kritikovali smo Hrvate da se u njihovim udžbenicima istorijski događaji i stradanja Srba u najbrutalnijem i najstrašnijem koncentracionom logoru u Evropi uče tek onako, usput, a činjenica je da ni kod nas situacija nije bolja. U udžbenicima za osmi razred osnovne Jasenovac zauzima tek pasus od desetak redova. Nema opširnije elaboracije kako su i pod kojima uslovima stradali nedužni muškarci, žene i deca.

“Fabrika smrti” ili “Radni logor”?

Nije tajna da Hrvati negiraju da je Jasenovac bio logor smrti, već radni logor. Logično se nameće pitanje otkud onda toliko ljudskih žrtava, šta su tamo radili i proizvodili žene, deca i starije onemoćale osobe, inače nesposobni za težak fizički rad?

 - Primetna je nezainteresovanost mladih za događaje koji su pratili celokupnu srpsku istoriju. Mi kao profesori ne možemo naučiti decu nešto više i podrobnije o, na primer, Jasenovcu i stradanju Srba u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH), kada njih to ne zanima. Nerazumevanje i uništavanje nacionalne istorije se neminovno odražava na državu. Nacionalna svest nestaje, samim tim i narod - objašnjava profesor istorije Vladimir Đatkov.

Manipulacija istorijskim činjenicama može biti veoma opasna - ko kontroliše prošlost, kontroliše i sadašnjost i budućnost. Zato je važno govoriti o genocidu, uzrocima, posledicama i žrtvama Jasenovca, čiji se tačan broj ni do dan-danas ne zna.

- Kada govorimo o zlodelima Drugog svetskog rata na prostorima cele Evrope, svi znaju za Aušvic, Mauthauzen, Treblinku i druge koncentracione logore, dok je Jasenovcu posvećen znatno manja pažnja, iako je to bilo jedno od najvećih stratišta u ovom delu Evrope. Nije dovoljno zastupljen u zvaničnim udžbenicima koje koriste naša deca.

Jasenovac u udžbenicima

Printscreen

Jasenovac u udžbenicima, Foto: Printscreen

Ne govori se o uslovima u tom logoru, o načinima na koje su ustaše svirepo oduzimale živote logoraša. Jasenovac je bio daleko užasniji od drugih koncentracionih logora. Svet bi trebalo da sazna pravu sliku o logoru smrti u Jasenovcu. Možemo oprostiti, ali ne smemo nikada da zaboravimo - kaže kustos istoričar Nemanja Karapandžić.

Neusaglašeni podaci

Deca u Srbiji o jasenovačkim žrtvama uče interpretirajući neusaglašene podatke. "Udžbenik istorije" za osmi razred osnovne škole autora Predraga M. Vajagića i Nenada Tošića, izdavač "Klet", navodi da broj žrtava nije tačno utvrđen, a da je Državna komisija Jugoslavije iz 1946. njihov broj procenila na 600.000. "Istorija" Zavoda za udžbenike Đorđa Đurića i Momčila Pavlovića navodi da broj žrtava nije precizan, ali da se istraživanja i procene kreću od 72.000 do milion žrtava.

Ipak, mišljenja struke su podeljena. Neki smatraju da ne treba otvarati Pandorinu kutiju ponovnim oživljavanjem istorije do detalja, dok drugi veruju da zaborav može biti koban po generacije koje tek dolaze. 

- Ne treba upirati prst u krivce. Mržnja rađa mržnju. Moramo našu decu učiti toleranciji, dobrom suživotu, tradiciji i moralnim vrednostima. Ali ne smemo zaboraviti zločine u kojima su surovo stradali naši preci. Moramo ih se stalno prisećati da ponovo ne bi došlo do istih takvih ili sličnih zločina. Svedoci smo da se u Evropi u mnogim državama javlja veliki broj desničarskih partija u sistemu vlasti. Ne smemo ponoviti iste greške - upozorava Karapandžić.

Iako većina dece zauzima stav "bilo, prošlo i šta sada mene briga" moraju biti svesni da je neko, nekada, za njih, njihovu slobodu i život koji danas žive, dao svoj. Da bi razumeli sadašnjost i eventualno predvideli ponešto iz budućnosti, moraju znati istoriju.
Ukoliko ih mi ne naučimo u školama internet hoće. Ali, tu nastaje novi problem. U moru informacija, koje su tačne i istinite?

Gori od nacista

- Kada je jedan nemački oficir bio kod Ante Pavelića, ovaj mu je doneo pletenu korpu. Nemac je mislio da su to školjke, a onda se Pavelić pohvalio da to nisu školjke, već oči ubijenih Srba. Pohvalio se i nožem koji je izumeo radi lakšeg ubijanja Srba. To je sve dokumentovano i dokazano - kaže istoričar Vladimir Đatkov.

Da ustaše nisu prezale ni od čega i da nisu imale granice, govori i svedočenje Nevenke Stanković, koja je kao dete pukim slučajem izvukla živu glavu iz logora smrti. Decu su, kaže, živu bacali u peć.

 

Komentari (6)

Marko

22.04.2018 10:34

nikad ne zaboraviti....

Mr.Kamenjarac

22.04.2018 10:37

Pa kako ce znati kad vlada fasizam;Merkel,Makron,Bler,Kolinda i drugi Hitlerovi sledbenici.

Perica

22.04.2018 10:51

Znam ja, upravnik Jasenovca je bio Srbin, nas covjek..

Goran

22.04.2018 11:11

@Perica - Kako se zvao?

Dr.d

22.04.2018 11:19

Moja znaju...

XXL

22.04.2018 11:27

Bruka je što Srbija NIŠTA nije učinila i povodom toga da i svet sazna istinu o Jasenovcu osim one male izložbe u UN. Kako Izrael kao matična država židovskog naroda uvek nađe za shodno da svet podseti na holokaust i ne dozvoljava - zaborav. Ništa srpski narod nije naučio iz svoje istorije stradanja.