Mislimo da zdravo hranimo decu, a podvaljuju nam nezdravu hranu
Shutterstock
Mislimo da zdravo hranimo decu, a podvaljuju nam nezdravu hranu
Mislimo da zdravo hranimo decu, a podvaljuju nam nezdravu hranu, Foto: Shutterstock

 

Mlekare po manjim mestima u Srbiji na sve načine pokušavaju da pojeftine proizvodnju tog mlečnog proizvoda, te pavlaku, koja bi trebalo da sadrži samo mlečnu mast, i to do 20 odsto, mešaju sa biljnim mastima, saznaje „Alo!“ od odlično upućenog izvora.

 

Zaštitnici potrošača: Kupujte domaće i provereno!

Goran Papović iz Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača Srbije kaže za „Alo!“ da je tačno da se pavlaka i sirevi prave sa biljnim mastima uz dodatak stabilizatora, ali da se to ne deklariše! - Najgore je što se to kod nas i uvozi. Nažalost, mi nemamo laboratoriju koja može da dokaže poreklo masti, već samo da se ispita njihov procenat u proizvodu, a za to znaju domaći i strani prevaranti. Masovno koriste biljne masti u pavlaci i i sirevima, a deklarišu ih kao mlečne proizvode. Ministarstvo poljoprivrede nikad ništa nije uradilo da Zakon o bezbednosti hrane profunkcioniše, a usvojen je pre sedam godina! Srbija nema čak ni agenciju za bezbednost hrane, a mi kao organizacija nemamo para da šaljemo uzorke proizvoda u Francusku kako bismo dokazali prevaru. Savet potrošačima je da kupuju domaće i provereno- naveo je Papović za „Alo!“.

 

Kako on dodaje, te pavlake dodatno se „obogaćuju“ stabilizatorima, koji mogu da budu štetni po zdravlje. Time svom proizvodu spuštaju cenu, navodi naš izvor, pa masa od jednog kilograma takve smese košta, umesto, na primer, 120 dinara, samo 80!


- Najgore je što se ništa od toga što rade ne deklariše, čime mali mlekari krše niz propisa, pa potrošači ne znaju šta plaćaju i jedu, a obično najviše pavlake pojedu deca! Jer ti mlečni proizvodi završavaju po lokalnim picerijama, školama i pekarama i jeftiniji su od onih koje prave veliki proizvođači. Takođe, mali proizvođači obično imaju vezu u lokalnoj veterinarskoj inspekciji, koja bi trebalo da kontroliše čitav proces proizvodnje, tako da ona „žmuri“ na te propuste. Velike mlekare uredno poštuju pravilnike izrade mlečnih proizvoda. Pavlaka, međutim, nije jedini proizvod koji je obogaćen biljnim mastima. Na tržištu su i razni sirevi napravljeni na sličan način - navodi naš izvor.
Njegove reči potvrđuje dr Miroslav Stojišić, doktor veterinarske medicine i bivši savezni veterinarski inspektor, koji navodi da je to „poznata stvar“.


- Proizvođači stavljaju biljne masti, a to ne bi smelo da se radi. Tako prave i sireve, ali i ostale proizvode. Postoje sirevi od palminog ulja, što je nedopustivo. Dodaju stabilizatore koji mogu da budu štetni. Ne deklarišu sastav, tako da kupci uopšte ne znaju šta jedu i daju svojoj deci. Stabilizator služi za zgušnjavanje proizvoda i mora da bude označen oznakom E i nekim brojem. Neki su štetni po zdravlje, dok drugi, kao što je na primer vitamin C, nisu. Ali džaba je da sad raspravljamo o tome, kada se ne deklariše čega sve ima u proizvodu. Slabe su veterinarske kontrole, pravilnici su loši. Trebalo bi da se izmeni pravilnik o izradi mlečnih proizvoda. Moralo bi da na svakoj deklaraciji bude sve označeno - kazao je on za „Alo!“.

 

Ministarstvo poljoprivrede: Prijavite nam svaki slučaj!

U Ministarstvu poljoprivrede kažu za „Alo!“ da proizvodi od proteina mleka i biljnih masti, kao što su pavlaka i sirevi, koji se mogu naći i na našem tržištu, ne mogu da se stavljaju u promet kao proizvodi od mleka. - Oni mogu da se prodaju samo pod određenim komercijalnim imenom, sa jasnom naznakom njihove prirode i porekla. Takvi proizvodi spadaju u kategoriju mešovitih proizvoda i ne smeju se deklarisati kao mlečni ili na način da dovode u zabludu potrošače. Veterinarska inspekcija kontroliše sve korake u sistemu prerade mleka i proizvodnje proizvoda od mleka. Ovom prilikom apelujemo na potrošače da hranu životinjskog porekla kupuju u registrovanim objektima i proveravaju deklaracije kako bi se izbegle posledice kupovine proizvoda nepoznatog porekla bez veterinarsko-sanitarnog pregleda - naveli su nadležni.

Komentari (10)

Deda

28.01.2016 16:15

Svima je jasno zašto Veterinarska inspekcija ne kontroliše hrahu.U Novom Sadu je pet 5 godina radila mesara bez dozvole, sve dok se građani nisu zarazili trihinelom. Isti načelnik i inspektori i dalje rade.

V

28.01.2016 18:21

Meni to vise lici na pokusaj monopola. Kako neko moze da tvrdi za sve privatne, male preduzetnike da varaju. To je koliko ja znam zakonom zabranjeno ako nemate dokaze za to. Trebali su da navedu koje su to mlekare u pitanju ovako oce da kazu kupujte od velikih samo su zaboravili da su sve velike mlekare u posedi iste osobe. Toliko o narucenim temama.

Moca Seljak

28.01.2016 18:58

Dok je otkup mleka dosao do donje gran' izdzljivosti i nemamo ga gde prodati' Isa tavo nikom cenom nemoze se napravoti jedan soli' prizvod TO JE SRAMOTA'

Deki

28.01.2016 19:02

Meni je lepsa pavlaka od maloh proizvodjaca a da ne pricam o jogurtu od velikih proizvodjaca koji je vodica u odnosu na gust i ukusan jogurt malih mlekara.

TARABIĆI

28.01.2016 19:38

LJUDI MOJI KO ZNA DA LI I MLEKO KOJE KUPUJEMO I HLEB NIKO ŽIVI NE PROVERAVA? STVARNO DOK JE BILA JUGA BILO JE NEKE KONTROLE. MI NE KORISTIMO JOGURT JER MI JE ČOVEK KOJI RADI U MLEKARI REKAO DA JE GLAVNA SIROVINA BRAŠNO. KORISTIMO KISELO MLEKO .ALI STVARNO NE MOŽEMO MI OBIČNI GRAĐANI NOSITI LUPU SA SOBOM DA BI VIDELI KOLIKO KOJI PROIZVOD IMA E -234 I E - 256 I TD.DA LI JE I TO DATO NA VOLJU POJEDINCIMA DA RADE ŠTA OĆE ?

ana

28.01.2016 20:01

jel jos postoje sanitarni inspektori. Postoji li uopšte srpski sandard?

bosa

28.01.2016 22:00

@ana - draga ana,nepostoji više nikakvi standardi,sve prave vrednosti samim tim i standardi su se raspali sa jugoslavijom, truju nas kako god stignu i sčim god hoće radi prokletog profita.odgovornosti sigurno nema kao ni strategije za zaštitu stanovništva. kod nas je sve na papiru bez primene.gde to ima u svetu da prehambreni proizvođači imaju svoje lične inspektore za kontrolu, još ih plaćaju.

Stari

28.01.2016 20:53

Nema velikih i malih vec oni koji rade korekno i oni koji stavljaju sta stignu zbog profita biljne masti,mleko u prahu ,skrob,brasno,emulgatore,stabilizatore...i sam bog zna sta vec i to dok se mleko otkupljuje za 25 din litar jos malo dok se neunisti totalno stocni fond onda nece biti vise sa sigurnoscu malih !

NOVINARI--GDE-STE

29.01.2016 11:03

@Stari - KOLIKO VAS JE RADILO SVE DA DODJE DOS AN VALST? E SAD, SECATE LI SE POSLE 2000TE EMISIJE VANJE BULICA U KOJOJ JE GOSTOVAO GOSPODIN KOJI JE SVEDOCIO DA JE DJINDJIC I NJEGOVA VLADA POSLE 2000TE UVEZLA ARDIOAKTIVNO ZITO IZ UKRAJINE U SBRIJU I DA JE TO SVE OTISLO NA PRAVLJENJE HLEBA ZA NAROD?