Beba, mleko
Profimedia.rs
Beba, mleko

Profimedia.rs

Ilustracija, Foto: Profimedia.rs

Zapanjujućih 99,9 odsto mališana, uzrasta ispod dve godine, unosi u svoj organizam previše proteina, gotovo tri puta više nego što je potrebno, pokazuje najveća do sada rađena studija o dečjoj ishrani, prenosi portal "Yu mama".

Dve trećine dece, do dve godine, unosi više kalorija od preporučene doze, što može da dovede do visokog krvnog pritiska, srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2 u kasnijem životu.

Mališani dnevno unose 40 grama proteina, što je tri puta više nego što im je potrebno, dok istovremeno unose duplo manje vlakana nego što je preporučeno – samo osam grama.

Stručnjaci upozoravaju da je ishrana u najranijim godinama izuzetno bitna i da određuje kakvo će zdravlje biti u budućnosti. Ukoliko je osoba bila gojazna u detinjstvu, velika je verovatnoća da će biti i kada odraste.

Petina dece ima prekomernu težinu do sedme godine, a trećina do završetka osnovne škole.

Istraživači sa Univerzitetskog koledža u Londonu i Univerziteta Oksford i Brisel smatraju da je unos proteina toliko visok pre svega zato što roditelji deci daju previše mleka, jogurta i drugih mlečnih proizvoda.

Britanski Nacionalni zavod za zdravlje savetuje da najmlađima ne bi trebalo davati više od 600 ml mleka dnevno.

 

Komentari (4)

Milics

19.10.2016 13:31

To verovatno vazi za decu koja piju "vestacka" mleka. I na samim kontrolana na koje bebe idu nakon rodjenja, moze se videti kako izgledaju bebe koje piju "vestacko" mleko, a kako bebe koje sisaju.

Mama

19.10.2016 19:20

@Milics - Zasto tako negativno o tom vestackom mleku? To je najbolja zamena i ne steti bebama. Majke koje iz opravdanih razloga nisu mogle da doje treba da padnu u depresiju jer su im bebe na vestaku. Nema razlike na kontrolama zbog mleka, bar kod moje bebe nine bilo.

Majka

20.10.2016 08:47

@Milics - A sta ja da kazem sto mi je beba buckasta a samo je dojim, dok beba drugarice na vestackom mnogo sitnija. Napominjem da je moja beba bila sitnija od njene na rodjenju. Nego, majke, cuvajte vi decu kako vi same mislite da treba, manite se Engleza i njihovih istrazivanja...

Mina

20.10.2016 00:55

Ovo bi moglo da prodje za decu do godinu-dve, sva starija deca jedu mnogo druge hrane osim mleka i mlecnih proizvoda, a zna se koliko danas deca obilato jedu brzu i nezdravu hranu, posebno skolskog uzrasta. Prosto se tove silnim praznim kalorijama, belim brasnom i secerima, mleko je tu najmanje zasluzno. Britanska deca su neprekidno na cipsu, pomfritu, keksima, cokoladama i kojekakvim secernim napicima i smesno je za gojaznost koja je posledica ovakve ishrane optuziti mleko i mlecne proizvode.