Zoran Milanović
Profimedia
Zoran Milanović

Profimedia

Zoran Milanović na glasanju, Foto: Profimedia

Republička izborna komisija Hrvatske odnosno Državno izborno povjerenstvo obradilo je 100 odsto biračkih mesta i objavilo privremene izborne rezultate.

 

Prema tim rezultatima HDZ je u vođstvu nad Narodnom koalicijom SDP-a Zorana Milanovića. U hrvatski Sabor, prema još uvek nezvaničnim rezultatima, ulaze još Most, Živi zid, IDS, Milan Bandić i njegova Koalicija za premijera, HDSSB i Željko Glasnović. Nacionalnim manjinama ide osam mesta u Saboru.

 

HDZ je osvojio 61 mandat, Narodna koalicija 54, Most 13, Živi zid 8, IDS 3, Milan Bandić 2, HDSSB 1 te Željko Glasnović 1.

Analitičari procenjuju da će formiranje vlade opet zavisiti od Mosta, čiji predstavnici u izbornoj noći nisu želeli da komentarišu kojoj su strani naklonjeniji, već su insistirali na ispunjenju njihovog programa. Ipak, može se očekivati da će vladu opet formirati HDZ i Most.

SDP i Zoran Milanović sa svojom Narodnom koalicijom tako nisu uspeli da iskoriste nove izbore i raspad prethodne vlade HDZ-a Tomislava Karamarka, koja je bila kratkog veka.

Trijumf HDZ-a je tim veći što je ova stranka po padu vlade promenila predsednika, na njeno čelo je umesto Karamarka došao Andrej Plenković, a na ove izbore, za razliku od prethodnih, izašli su samostalno, a ne u koaliciji.

Analitičari poraz Milanovića vide u tome što je ceo teret izbora preuzeo na svoja pleća, a još više jer je pokušao da glasove dobije na agresivnoj i desno orjentisanoj retorici, inače svojstvenijoj HDZ-u, uz česte neumesne napade političkih protivnika, ali i susednih zemalja.

Za razliku od njega na čelo HDZ-a došao je umereni i odmereni Andrej Plenković, sušta suprotnost prethodniku Karamarku, i vratio deo izgubljenih glasača svoje stranke.

Zanimljivo je da je HDZ u dijaspori u kojoj je tradicionalno osvajao sva tri mandata, sada osvojio dva, dok je jedan pripao nezavisnoj listi Željka Glasnovića, bivšeg HDZ-ovca.

Most je osvojio mandat više nego što je imao pri raspuštanju Sabora, 13, što se računa u uspeh iako je na prošlim izborima prethodno osvojio 19 mandata. Međutim, pri formiranju prošle vlade, deo "mostovaca" se otcepio od matice i sa sobom odneo sedam mandata. Realno posmatrano, matica Mosta prošla je bolje nego što se nadala.

Iznenađenje je koalicija "Jedina opcija“ okupljena oko Živog zida sa osam mandata.

Most se konsolidirao kao organizacija, ali ne kao stranka, još uvek nije jasno definisao svoju ideologijsku nišu niti kreirao prepoznatljive javne politike.

Živi zid, bitno je ojačao, ali i dalje ostaje tek protestni antikapitalistički pokret, bez stvarnog političkog uticaja, osuđen na opoziciju.

Iako je moguće da će taj pokret i dalje jačati, glasanje za njih je "bacanje glasa", smatraju analitičari, jer on realno neće moći bitno utecati na procese donošenja odluka.

Ukupno osam poslanika imaju predstavnici nacionalnih manjina, od toga su tri srpske i njih ;će i dalje predstavljati poslanici iz Samostalne demokratske srpske stranke.

Na jučerašnjim izborima glasalo je 52,59 odsto upisanih birača.

Komentari (2)

Sve je isto...

12.09.2016 07:55

Saka jada,-sta je mogla drugo i da uradi!

meda

12.09.2016 15:00

Opasni ste vi novinari. Stavili ste ovu sliku uz ovaj naslov, tacno da se nasmeje i onaj ko ga voli.