Izbori 2016 - Opšta
Alo.rs
Boško Obradović

G. Srdanov

Boško Obradović, Foto: G. Srdanov

Biračka mesta zatvorena su u 20 sati, a, nekoliko minuta pre 21 časa, kako javljaju izveštači "Alo!" s lica mesta, u izbornom štabu DSS-Dveri počelo je slavlje nakon nezvaničnih informacija da je ta koalicija bez Beograda i Niša dobila 659 glasova, odnosno između 15 i 20 odsto poverenja građana.

Nedugo potom, prema preliminarnim rezultatima iz izbornog štaba DSS-Dveri, saopšeno je da je ta koalicija na prebrojanih 11 od ukupno 15 mesta na kojima su ponovljeni izbori, osvojila 22 odsto glasova, što je više nego dovoljno da pređe cenzus i kao sedma lista se nađe u Skupštine Srbije.

Visoki funkcioner DSS-a Aleksandar Popović rekao da je ta koalicija dobro prošla na ponovljenim parlamentarnim izborima na 15 biračkih mesta širom Srbije.

- Svuda imamo dvocifren procenat, pogotovo u beogradskoj opštni Palilula, Užicu, Jagodini - rekao je Popović.

Predsednica DSS Sanda Rašković Ivić je nakon saopštavanja rezultata Aleksandra Vučića nazvala "premijerom u ostavci".

- Možemo da kažemo da je Vučiću ova pamet i ovo iskustvo, a da je 24. april, ne bi krao. On je uspeo da ujedini opoziciju protiv izborne krađe. I pored krađe i satanizacije od 24. do danas mi smo postigli ogroman uspeh. Vučić nije u pravu kada kaže da je svuda pobednik. To nije tačno. Mi smo pobednici ovih izbora - navela je ona.

- Ovi izbori doneli su dve novine, mi smo se u opoziciji ujedinili oko slobode i pravde, a doneli su još jednu novost, vidimo novi brak, samo tajni, između Srpske napredne stranke i radikala. Kao predsednica DSS želim da kažem da sam srećna što smo uspeli da sačuvamo DSS uprkos užasnim udarima koje smo trpeli u poslednjih godinu i po dana i da smo DSS vratili u parlament - kazala je Rašković Ivić.

Njen koalicioni partner, lider Dveri Boško Obradović, naveo je da je ta koalicija na ponovljenim izborima osvojila 25 odsto glasova.

- Hvala građanima. Danas smo svi osvojili više, nego što smo osvojili svi 24. aprila. Građani su rekli da oni žele da odlučuju. Opozicija je znatno ojačala u proteklih desetak dana - rekao je Obradović, koji je naveo da je ta koalicija pobedila SNS na Novom Beogradu.

Boško Obradović (Dveri) slavi prelazak cenzusa

G. Srdanov

Boško Obradović (Dveri) slavi prelazak cenzusa, Foto: G. Srdanov

Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić negodovao je jer ni ovog puta rezultate nije saopštila Republička izborna komisija već Aleksandar Vučić.

- To govori o tome da u ovoj zemlji ne postoji vladavina prava, ni podela vlasti, ni RIK, već samo jedan čovek. Strateški cilj je bio da poveća broj poslanika i da uništi DS. Sada ima 27 poslanika manje i osim DS-a dobio je još dve opozicione grupe - rekao je Pajtić.

On je kazao da na ponovljenim izborima nje pobedila opozicija, već građani koji su "glasali protiv diktature Aleksandra Vučića".

- Večeras jeste početak kraja Aleksandra Vučića. Bićemo spremni da sprečimo krađu kakva se dogodila na ovim izborima. Nećemo stati na utvrđivanju istine i nije nas nijedan ambasador učio kako da se borimo za svoje glasove, jer ambasadori neće živeti u našoj zemlji, već će naša deca živeti u ovoj zemlji. Danas su građani Srbije rekli "Dosta je bilo", da žele sreću, da žele pravednu Srbiju - rekao je Pajtić.

Predsednik pokreta "Dosta je bilo" Saša Radulović rekao je da bi ovakav izborni rezultat bio i da izbori u redovnom terminu 24. aprila nisu pokradeni.

On je kazao da je Vučić sada veoma ranjiv jer ima smo 98 poslanika.

- To se dešava kada raspisuješ izbore, kada vreme nije - poručio je Radulović Vučiću.

Inače, prvi je u sedište DSS-a nakon zatvaranja biračkih mesta stigao lider Dveri Boško Obradović. On se novinarima koji se nalaze u tom izbornom štabu obratio rečima "Hristos voskrese" i upitao ih da li je sve u redu i da li ima dovoljno posluženja. Nedugo potom stigao je i funkcioner DSS Dragan Maršićanin.

Sanda Rašković Ivić

G. Srdanov

Sanda Rašković Ivić, Foto: G. Srdanov

Nakon njega je došla i Sanda Rašković Ivić, predsednica DSS-a, koja je bila dobro raspoložena.

- Nadam se da ćemo imati malo više sreće ovaj put - rekla je Rašković Ivić okupljenim novinarima.

Oko 21.20 u sedište DSS-a stigao je i lider Pokreta "Dosta je bilo" Saša Radulović.

Bojan Pajtić

G. Srdanov

Bojan Pajtić, Foto: G. Srdanov

S druge strane, lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić stigao je oko 19.30 u sedište svoje stranke, u kojem su se nalazili i Zlatibor Lončar i Nebojša Stefanović. 

Nova stranka: Izborni rezultati – politički udarac Vučiću

Predsedništvo Nove stranke održalo je večeras sednicu na kojoj su analizirani rezultati izbora i kampanje koja im je prethodila, uz jednoglasan zaključak da ostvareni rezultat nije zadovoljavajući.

Ipak, zaključak je i da je, uprkos visokom procentu glasova, poraz na ovim izborima pretrpeo Aleksandar Vučić sa Srpskom naprednom strankom.

Vučić je izgubio uprkos svim manjkavostima kampanje demokratske koalicije u kojoj je NOVA učestvovala. Izgubio je uprkos bezobzirnoj eksploataciji medija i budžeta, koji je bio mnogo veći od svih ostalih stranaka zajedno. Taj budžet je potrošen pre svega na prljavu propagandu, na zloupotrebu državnih institucija, na organizovanje različitih vidova izborne prevare.

Ishod je jasan: SNS je osvojila 98 mandata, čak 30 manje nego pre dve godine. Te prazne poslaničke stolice predstavljaju politički udarac Vučiću koji je Nova stranka najavljivala, navodi se u saopštenju NOVE.

Vučić je u obraćanju javnosti nešto posle 21.30 izjavio da je SNS pobedila na ponovljenim izborima, rekavši da su na 13 prebrojanih glasačkih mesta dobili 56 odsto glasova.

- Toliko o krađi. Hoću da kažem veliko hvala građanima Srbije, jer su dokazali našu čast i poštenje. Dokazao je narod Srbije da zna za koga je glasao i u koga ima poverenje - kazao je Vučić.

Vučić je rekao da su stranke opozicije, koje su se ujedinile, dobile "mizeran broj glasova", izuzimajući DSS-Dveri, čija je lista ovog puta prešla cenzus, dok su značajno manji broj glasova ovog puta dobili i SPS i radikali.

- Ni na jednom mestu nisu nas pobedili. To dovoljno dobro govori o narodnoj volji i onome što ljudi u Srbiji žele - rekao je Vučić.

- Gotovo sam zaplakao kada sam počeo da dobijam rezultate - rekao je Vučić.

- Neki su ugurani na silu, neću da govorim na čiju, znaju dobro sve građani Srbije. Dve liste su vam prošle za ukupno 500 glasova i najoštećeniji smo mi. Ono što je važno je da je narod pokazao gde je legitimitet. To je ono što ne možete da pobedite - kazao je Vučić na konferenciji za novinare u štabu SNS-a.

Aleksandar Vučić slavi pobedu na ponovljenim izborima

M. Milanković

Aleksandar Vučić slavi pobedu na ponovljenim izborima, Foto: M. Milanković

Vučić je rekao i da su "svi rušili izbornu tišinu" i da je to "glupo pravilo" o kome bi trebalo da se razgovara.

Vučić: Uredu je, Miško, knjiga, samo plati PDV

Predsednik SNS-a i aktuelni premijer Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je ponosan što je vlasnik Delte Miroslav Mišković "izdvojio pare" za knjigu koja je o njemu napisana.

Vučić je, odgovarajući na pitanje o kršenju izborne tišine, primetio da su je mnogi kršili, ali da je ponosan što je Mišković izdvojio pare za knjigu o njemu.

"U redu je, majstore, samo plati PDV", rekao je Vučić.

On je rekao da bi, kad je reč o izbornoj tišini, možda trebalo "sesti i ukinuti je"...

 

Inače, izbori su ponovljeni na biračkom mestu 22 u Novom Beogradu i 48 u beogradskoj opštini Palilula, zatim na mestu broj 9 u Bačkoj Topoli, na mestu broj 5 u Sremskim Karlovcima, kao i na biračim mestima 39 i 57 u Jagodini.

Građani su ponovo na birališta izašli i na biračkom mestu 24 u Kladovu, 86 u Užicu, 24 i 65 u Vranju, kao i na pet biračkih mesta u Nišu - na biračkom mestu broj 4 u Medijani, 28 na Paliluli i biraličkim mestima 13, 16 i 23 u Panteleju.

Pravo glasa na tim biračkim mestima imao je 19.631 građanin, a za ponovljeno glasanje je štampano 19.729 listića, što obuhvata konačni broj birača na mestima na kojima se glasa i rezervu glasačkih listića od 0,05 odsto od konačnog broja na tim mestima.

Izbori se ponavljaju danas

Tanjug/Sava Radovanović 04.05.20

Izbori ponovljenina 15 mesta, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Republička izborna komisija saopštila je večeras da su ponovljeni parlamentarni izbori na 15 biračkih mesta protekli u fer i korektnoj atmosferi. RIK je saopštila da nisu zabeležene veće nepravilnosti.

Stefanović: Radulović uznemiravao građane
DJB: Aktivisti SNS zvonili na vrata građanima

Potpredsednik SNS-a Nebojša Stefanović saopštio je da je lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović uznemiravao gradjane na Novom Beogradu, zaustavljao ih na ulici i pitao za koga će da glasaju, te ocenio da je to skandalozno.

Stefanović je na svom tviter nalogu najpre napisao: "Stečajni lopov će izgleda dobiti i krivičnu prijavu. Zna on ko je, pronaći se se već". Posle toga, Stefanović je dodao novi tvit: "Skandalozno je da Saša Radulović uznemirava građane na Novom Beogradu, zaustavlja ih na ulici i pita za koga će da glasaju", napisao je Stefanović.

Pokret DJB je u saopštenju medijima iste optužbe uputio na račun aktivista SNS, za koje se tvrdi da su danas u Bloku 29 na Novom Beogradu, gde su na biračkom mestu 22 ponovljeni izbori za republički parlament, uznemiravali građane, zvonili im na vrata i pozivali da glasaju za koaliciju oko naprednjaka.

DJB navodi da je Radulović to prijavio večeras najbližoj stanici policije.

Na osnovu 99,99 posto obrađenih biračkih mesta, koalicija Dveri-DSS i zvanično je prešla cenzus na parlamentarnim izborima, saopšteno je večeras na konferenciji za novinare Republičke izborne komisije (RIK).

Na konferenciji za novinare oko 00.50 sati, saopšteni su rezultati sa 14 biračkih mesta na kojima je u sredu održano ponovljeno glasanje, budući da se još čekaju rezultati sa biračkog mesta na Novom Beogradu, gde je, prema objašnjenju predsednika RIK-a Dejana Đurđevića, došlo do čarki.

Prema rezultatima sa 99,99 odsto obadjenih mesta, lista oko SNS je osvojila 48,25 odsto, SPS-JS 10,95, SRS 8,10 odsto, "Dosta je bilo" 6,02 odsto, DS 6,02 odsto glasova, Dveri-DS S 5,03 odsto, SDS-LDP-LSV 5,02 odsto, SVM 1,50 odsto, lista Muamera Zukorlića 0,86 odsto, SDA Sandžaka 0,80 odsto, Zelena stranka 0,63 odsto, Partija za demokratsko delovanje 0,43 odsto.

To znači da će u skupštini lista oko SNS imati 131 mandat, SPS-JS 29, SRS 22, DS 16, "Dosta je bilo" 16, Dveri-DSS 13, SDS-LDP-LSV 13, SVM četiri, Zukorlić dva, SDA Sandžaka dva, Partija za demokrasko delovanje i Zelena stranka po jedan mandat.

Radio-televizija Srbije prenela je neposredno pe nego što je RIK saopštila rezultate nezvanična saznanja da isti kasne jer se dogodila tuča na biračkom mestu na Novom Beogradu po završetku glasanja.

Demokratska stranka Srbije je na svom Tviter nalogu navela da predstavnik SNS-a u Novom Beogradu ne dozvoljava kontrolorima da napuste biračko mesto i preti krivičnim prijavama.

I posmatračka misija "Crta - građani na straži" saopštila je svoje rezultate ponovljenih izbora, ali i konačne, odnosno zbirne s onima održanim 24. aprila.

Na ponovljenim izborima na 15 biračkih mesta glasalo je 6.688 građana, odnosno 41,1 odsto. Najviše glasova osvojila je SNS (4.292), a slede DSS-Dveri (DSS 1.996), SPS (623), Dosta je bilo (328), SRS (242), LDP-SDS-LSV (241) i DS (195). Nevažećih listića bilo je 116.

Kada se ovi glasovi pridodaju onima od 24. aprila, dolazi se do sledećih konačnih procenata:

Saša Janković: Sjajan ishod izbora - svi zadovoljni

Zaštitnik gradjana Saša Janković pozitivno je ocenio ishod izbora u Srbiji i pozvao buduće poslanike da doprinesu jačanju pravne države i ljudskih prava.

"Sjajan ishod izbora - zadovoljni svi! Sada drage kolege - novi i stari drž. funkcioneri, da prionemo na jačanje pravne države i lj. prava!", napisao je Janković na svom Tviter nalogu.

SNS 48,49%

SPS 10,78%

SRS 8,04%

DS 6,17%

DJB 6,06%

DSS 5,12%

LPD-LSV-SDS 5,04%

"Crta" je navela da je izborni proces prošao u skladu sa zakonskim procedurama, uz izolovane slučajeve na četiri biračka mesta gde je nekolicini ljudi dozvoljeno da glasaju bez važećih isprava.

- Takođe, zabeleženo je i da je na biračkom mestu Pantelej 13 u Nišu jedan glasač je prijavio biračkom odboru da je bio nagovaran, neposredno pre ulaska na biračko mesto, da glasa za jednu stranku - navela je "Crta".

Jovanović: Čestitke Dverima,iako se borim protiv te politike

Predsednik LDP Ccedomir Jovanović smatra da rezultat koji je na ponovljenim izborima napravila koalicija DSS-Dveri nije iznenađenje, i da svako ko ima podršku treba da bude u parlamentu, ali da nije mogao da pozove birače LDP-a da glasaju za tu koaliciju zbog velikih razlika koje postoje izmedju njih.

On je, u izjavi Tanjugu, konstatovao da je koalicija oko DSS-Dveri bila jedan glas daleko od parlamenta, što je birače posebno motivisalo, dok, s druge strane, ništa nije moglo da utiče na poziciju Demokratske stranke, Pokreta Dosta je bilo i koalicije LDP-SDS.

- “Mi nismo vodili nikakvu posebnu kampanju poslednjih sedam dana. Izašli su ljudi i glasali i to je to” - rekao je Jovanović.

Na pitanje zašto, za razliku od ostalih opozicionih lidera, nije pozvao gradjane da glasaju za DSS-Dveri, i zašto ga je poslednjih dana bilo u manjoj meri u javnosti, Jovanović je odgovorio da je bio u onolikoj meri koliko je smatrao da je potrebno.

- Postoje velike razlike između nas koje su takve da mi ne dopuštaju da pozovem birače LDP-a da glasaju za DSS-Dveri. Čitavog života se borim protiv te politike - rekao je Jovanović.

On je podsetio da je govorio na protestu ispred Republičke izborne komisije pre nekoliko dana, zajedno sa predstavnicima ostalih opozicionih partija, na istom mestu gde je, kako je istakao, 2006. protestovao boreći se protiv kradje na referendumu o novom ustavu.

- “Tom ulicom šetam godinama na "Paradi ponosa", koju Dveri nazivaju "Paradom srama". Nikada se neću pomiriti sa tom politikom i to je moja obaveza kao nekoga ko je preuzeo da predsatvlja i vodi stranku poput LDP-a” - rekao je Jovanović.

S druge strane, istakao je Jovanović, LDP je uvek imao razumevanje za različitost i ta stranka je sebe smatrala čuvarom elementarnih demokratskih principa.

- Ti principi su me u prošlosti navodili da štitim Vučića i Nikolića kada sam smatrao da su ugroženi. Ti principi su me obavezivali da protestujem protiv Tadićevih postupaka i grešaka koje je pravio kao predsednik - rekao je Jovanović i istakao da su mu isti principi naložili i da prethodnih dana brani izbornu volju građana “bez obzira na njen karakter”.

 

Komentari (5)

staradobravremena

04.05.2016 23:10

Nema vam napretka bilo ko da dodje jedino kojim slucaje Tito da se digne iz groba .

zone

04.05.2016 23:21

Ahahaha koji blam kombi cenzus stranaka.... postigli su ogroman uspeh presli su cenzus.... kakav blam. Blago vucicu kad je celojj opoziciji "OGROMAN USPEH" kad predju cenzus.... Gosodine Vucko my respect.... SAMO DERI MISEVE

stevan

04.05.2016 23:56

lopine prešle cenzus sad će da se baskare sledeće četiri godine da uživaju u narodnim parama,jadna si srbijo kad glasas za ovu bandu..

milomir.dv

05.05.2016 00:08

Interesantna stvar.Druge stranke nisu učestvovale na ponovljenim izborima.Koja lakrdija od zemlje.Pa baš na dan kada je umro Drug Tito.Bezosećajna bića.

Nobody´s Fool

05.05.2016 00:17

Čestitke nama koji se odupresmo pritiscima i za vas glasasmo i vama koji u skupštinu ulazite da nas zastupate.Očekujem da ubrzo pokažete ovima koji bežaše sa časova da nacionalno ne isključuje demokratsko i obratno. Spašavajte šta se još spasti može.